Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Araszoló kamionsorok a határokon

A Kisalföld helyszíni szemlét tartott a nyugat felé tartó, teherforgalmat kezelő határátkelőkön. A kép vegyes. Az osztrákok éjszaka nem vámkezelnek, a hegyeshalmi „maszek” parkoló visszafogta a forgalmat, Kópházánál a 85-ös főútig ért a sor vége.

Hegyeshalomhoz közelítve mintegy két kilométeres kamionsor állt az autópálya leállósávjában. Begurulva a határra, szembetűnő volt, hogy a néhány hónapja magánvállalkozásban működő kamionparkoló tele, míg a határparkolóhoz vezető, úgynevezett kollektorút üres volt. Ez utóbbin 35 kamion fér el, s máris nem lóg a sor vége a sztrádára.

– Nem lett volna muszáj beparkolni, mégis 45 percet kellett bent eltöltenem, s így a hat eurót kifizetnem. Ha folyamatosan engednék a kamionokat, nem állna a sor az autópályán – mérgelődött egy tréler vezetője.

– Nem tudom, miért tartottak vissza bennünket. A másik tortúra még csak most jön. Először a magyar, majd az osztrák vámosok – méltatlankodott a hűtőkamionjával Belgiumba tartó Borsos Jenő.

A vámhivatal épületében a magyar oldalon hat, míg az osztrákon három ablak volt nyitva. Mindegyiknél folyamatosan dolgoztak. Normál körülmények között egy kamion 40 perc után továbbmehet. A határon naponta 3 ezer kamiont engednek át, 1600-at befelé, a többit kifelé vámkezelik.

– Látható, hogy folyamatosan dolgoznak a kollégák. Nekünk az a jó, ha minél előbb továbbmennek. Az osztrák kollégáknak még a schengeni ellenőrzéseket is el kell végezniük – tudtuk meg Szabó István alezredestől, a vámhivatal parancsnokától, aki egy beléptetőokmányon megmutatta, hogy egy kamion 40 perc alatt haladhatott át a határon.

Sopron: folyamatosan halad a forgalom

Sopronban, ahol naponta közel 1300 teherszerelvényt vámkezelnek, folyamatosan haladt a forgalom. Úgy számoltuk, hogy hárompercenként gurultak tovább a járművek. Igaz, itt az üres teherautóknak nem kell várakozniuk. Találomra két kamionsofőrt kérdeztünk meg, hogy mióta várakoznak.

– Hol az osztrák, hol a magyar vámosok miatt kell várakozni. Most ugyan jól megy a sor, de közel három órája várok – mondja egyikük.
A másik megkérdezett másfél órát mondott, pedig egy sorban álltak. A tachográf szerint egy óra öt perc volt a várakozás...

A főútig ér a sor 

Sopronból Győrbe indultunk, gondolván, minden rendben, mindkét oldalon jól dolgoznak a határon szolgálók. A kópházi körforgalomhoz közelítve azonban messziről láttuk, hogy a főútig ért a kamionsor vége. Bent a határparkolóban több üres hely volt, az osztrák oldalon három kamion várt vámkezelésre. Az oda vezető út ugyancsak üres volt.  Érkeztünkre az álmos falunak tűnő határátkelő nyüzsgő kisvárossá változott.

– Jöjjenek máskor is, akár mindennap – szólított meg bennünket egy osztrák kamionos, aki arra a kérdésünkre, hogy máskor is volt-e ilyen, annyit mondott:

– Van úgy, hogy a mi vámosunk nem áll a helyzet magaslatán, máskor a magyarok. Hegyeshalomban ennyi autót egy óra alatt megcsinálnak.
Röpke negyven perc alatt feltöltötték a határőrök, vámosok a parkolót és lavinaszerűen megtelt az osztrák átkelőhöz vezető út is. Kérdéseinkre magyarázkodást kaptunk. A vámos a határőrre, ő meg visszamutogatott. Magyarázták, hogy ők dolgoznak és az osztrák is tud dolgozni, mindig van előtte kamion. Hiába küldenének oda többet, akkor sem menne gyorsabban az átkelés.

Lehet ezt másképp is...

– Nem vagyok büszke arra, amit Kópházánál tapasztaltunk, mert ezt lehet másképpen, pontosabban csak úgy lehet csinálni. A vámhivatal és a határforgalmi kirendeltség vezetője akkor lehet nyugodt, ha a parkoló és a két határátkelő közti út tele van kamionnal. Bár hozzáteszem, az átkelésben nem volt fennakadás. Azonban az osztrák kolléga is gyorsabban dolgozik, ha látja: előtte állnak sorban a kamionok – mondta el lapunknak Arlay Frigyes, a regionális vámparancsnokság parancsnokhelyettese.

Az Európai Unióban megállás nélkül haladhatnak át a magyar–osztrák határon. Addig még kell egy kis türelem.

Kapcsolódó cikkek >>

Vasutassztrájk: határnál veszteglő vonatok (2003-11-03) >>
Határnál veszteglő vonatok (2003-11-03) >>
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károsult a GySEV

Az osztrák vasutasok keddii, 12 órás munkabeszüntetése közel 1500 soproni és városkörnyéki… Tovább olvasom