Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Amerikából jött és jótékonykodik

Gerencsér Julianna 1956-ban költözött a tengerentúlra a férjével. Kanadában, majd az USA-ban éltek, az asszony kutatóként dolgozott. Egy évtizede hazaköltöztek, de nemcsak a poggyászaikat hozták, hanem a segítő szándékot, ami ott mindennapos.

Talán elcsépelt, de találó szófordulat, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró. Juliannáék a tengerentúlon rengeteg magyarral kötöttek barátságot, közöttük voltak a soproni egyetem emigrált hallgatói is. A házaspár sokat hallott a leghűségesebb magyar város szépségéről, így noha ők Egerből és Győrből valók, hazaköltözésük után Sopront választották új lakhelyüknek. S hogy miért jöttek haza több mint négy évtizednyi távollét után? Gyermekük egy magyar hölgyet választott feleségnek.

Mint kiderült, Amerikában a nyugdíjasok gyakran önkénteskednek. Elhagyott csecsemőket ringatnak a kórházban, vagy a könyvtárban segítenek, csak hogy hasznosnak érezhessék magukat. Persze el is kél a segítségük a legtöbb helyen. Julianna amikor hazakerült, továbbra is élt a hobbijainak és felvette a kapcsolatot a helyi foltvarrókkal. Egy közös munkájuk elárverezéséből befolyó összeggel a Cseresznye sori lakóotthon gyermekeit segítették. Azóta önállóan jótékonykodik, minden évben készít egy patchworkkarácsonyfát, ami tombolán megnyerhető. A pénz elesettekhez kerül.

Julianna ünnepi díszét december 22-én sorsolják ki közjegyző jelenlétében. Fotó: Magasi
Julianna ünnepi díszét december 22-én sorsolják ki közjegyző jelenlétében. Fotó: Magasi

– A férjemmel arra gondoltunk, egy szegény sorsú családot segítenénk. A szakemberek javaslatára tavaly óta Vitáris Ilonát támogatjuk, aki megérdemli az odafigyelést, mert egyedül, mindössze 21 ezer forintból neveli sérült kisfiát. Vagy a csekkeket fizeti be, vagy élelmet vásárol, de nagyon nehezen telnek a mindennapjaik. Van, hogy elviszem Ilonát a fodrászhoz, ha kell, asztalt vásárolok nekik, tavaly karácsonykor egy vacsorára fizettem be őket. Nagyon jó érzés, hogy segíthetek, és része lehetek mindennapjaiknak.

Julianna idén újra tombolákat kínál azoknak, akik szeretnék megnyerni az általa nemrégiben elkészített egyedi karácsonyi díszt, s nem mellékesen szeretnének segíteni. A jegyek ára 500 forint, ezeket – fia révén – a budapesti Zoltán utcai Farger kávézóban és a Kisalföld soproni szerkesztőségében is megvásárolhatják az érdeklődők. Évente 60–90 ezer forint folyik be az akcióból, előfordult, hogy Budapesten politikusok is vásároltak a szelvényekből, több tucat darabot. A sorsolás után Pestre és Győrbe is került már az ünnepi textíliákból, az egyik egy fővárosi taxis, a másik egy Rába-parti városban élő ügyvéd otthonát díszíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasünnep Sopronban

Noha minden héten találkoznak a Jereváni Idősek Klubjának tagjai, minapi összejövetelükre mégis a… Tovább olvasom