Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Állami erdő kerülhet a nemzeti parkhoz

Fertő–Hanság - A közeljövőben a Kisalföldi Erdőgazdaság kezelésében lévő több ezer hektár erdő kerülhet a Fertő–Hanság Nemzeti Parkhoz. A csere legkorábban jövő év elején történhet meg.
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. döntése értelmében 8000 hektár állami tulajdonban lévő erdő kerül a Kiskunsági és a Hortobágyi Nemzeti Parkok kezelésébe. A közeljövőben a Fertő–Hanság Nemzeti Parkhoz is kerülhetnek majd területek. A szóban forgó több ezer hektárnyi erdőt a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezeli. Magas László, a cég vezérigazgatója a Kisalföldnek elmondta, egyelőre tervezetről van szó. A végső döntés megszületése előtt egyeztetni kell az átadás-átvétel feltételeiről, a pontos területek kijelöléséről, valamint arról is, hogy mekkora kompenzációra számíthatnak.

Információnk szerint a cserére legkorábban 2009. január elején kerülhet sor. Azokról az erdőterületekről van szó elsősorban, amelyek jelenleg a nemzeti park területén vannak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóosztályán a Kisalföld megtudta, Szabó Imre miniszter terve, hogy a nemzeti parkok megfeleljenek a nemzetközi gyakorlatnak.

Az erdőkben olyan természetgazdálkodás valósuljon meg, amely elsődleges célja a biológiai sokféleség megőrzése.

Egy nonprofit – nemzeti parki – erdőgazdálkodási rendszerben ugyanis lényegesen könnyebb természetvédelmi szempontú erdőkezelést megvalósítani, mint a jelenlegi érdekeltségi rendszerben. A környezetvédelmi miniszter kezdeményezése a köztársasági elnök és a zöldombudsman támogatását is élvezi.

Olvasóink írták

 • 3. egy kivülálló 2008. augusztus 20. 16:22
  „Sajnos a Nemzeti Parkok gyakran sokkal rosszabb gazdái a védett területeknek, mint az Erdőgazdaságok. A jelenlegi védett erdők nagy része több száz éves gazdálkodás után lett védett, ami azt jelenti, hogy elődeink nem voltak rossz gazdák... (Bármely védett területen folyó erdőgazdálkodási tevékenységet jelenleg is jovó kell hagynia a Természetvédelmi (Környezetvédelmi) Hatóságnak.

  A Nemzeti Parkok műkődésükre évente több milliárd forintot kapnak az államtól, ezzel szemben az erdőgazdaságok több milliárdot fizetnek be adók formájában. Ha vannak további milliárdjaink érdemes átteni az erdőket a Nemzeti Parkokhoz.”
 • 2. Szakmai Vélemény 2008. augusztus 18. 09:38
  „Nem tudom, hogy Magas úrnak ennyi volt-e csak a hozzáfűzni valója a témához, vagy csak ennyiről kérdezték, vagy csak ennyit jelentetnek meg a véleményéből - de ez nem igazán markáns szakmai vélemény.

  Talán most is oda kellene tennie magát, mint a Pánerópai Piknik esetében. - vagy lehet, hogy az sem egészen úgy történt, mint ahogy a "városi legenda" szól róla?”
 • 1. T.K. 2008. augusztus 18. 06:15
  „És intenzív ezüstfa, gyalogakác illetve Solidago termelésbe kezd a F.H. Nemzeti Park mint ahogy a sajnos a saját területein nagyon sok helyen! :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új őrző-védő cég a Deák téren

Sopron - Új őrző-védő céggel kötött szerződést a Sopron Holding Zrt. a Deák tér biztonságának… Tovább olvasom