Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Alajos vagyok, alkoholista.....

Alig van ember, akinek ismeretségi körében, rosszabb esetben a családjában ne lenne szenvedélybeteg (ital, cigaretta, drog, játék). A pokolból való kikapaszkodásról egy másfél évtizede tiszta alkoholistával beszélgettünk.
Alajos vagyok, alkoholista - mutatkozott be az ezerszer elismételt mondatával. – Húsz éves korom táján szokásos társasági ivóként kötöttem szorosabbi barátságot az itallal. Munka után, a kollégákkal nap mint nap a kocsmában kötöttünk ki. Életem első üveg sörét kihánytam, de aztán a napi adagom 1-2 korsóra emelkedett. Három év múlva már naponta lecsúszott 5-6 korsó sör, ugyanennyi felessel kísérve. Műszak végén, már alig vártam hogy betérjünk a kocsmába, hogy az alkohol adjon enyhülést belső feszültségemre.

Ki az alkoholista?

Az alkoholista beteg, aki soha nem lesz képes arra, hogy mértékletesen igyon. Fizikai és lelki betegség, nem az akaraterő gyengesége. Néhány alkoholista már az első perctől fékezhetetlen, mások évtizedekig jutnak el a mértéktelen ivászathoz. Vannak napi ivók, mások hosszú ideig képesek tartózkodni az italtól, majd hatalmas, kontroll nélküli italozásba kezdenek. Nincs bizonyíték arra, hogy aki egyszer már alkoholista módon ivott, vissza tud térni a normális, szociális iváshoz. Nem létezik "kicsit alkoholista".


– Huszonhét éves voltam, amikor először orvoshoz kerültem. Egy reggel a munkahelyemen elszíneződött a szonda, az előző napi "berúgás" eredményeként. A feletteseim azt mondták, nem bocsátanak el, ha elvonóra megyek. Így 1987-ben Budapesten részt vettem életem első elvonókúráján, amit aztán több is követett – folytatta történetét Alajos.

A férfi életének legszebb éveit az alkohol rabságában töltötte, így családot sem alapított.

A budapesti elvonókúra egy gyönyörű épületben Kodály nyári rezidenciáján történt. Nyugtatókat kapott, amivel az orvosai az alkohol okozta elvonási tüneteket, a remegést, a feszültséget enyhítették. Hat hét után elengedték, s mint oly sok alkoholista, ekkor, immár tisztán látta először, teljes csőd az élete. Minden pénzét italra költötte, családja, barátai elfordultak tőle, munkahelyén inog a széke, adósságai vannak.

– Az első elvonókúra sok esetben nem hoz sikert. Nálam sem volt ez másként, sőt a helyzet rosszabbodott. Az orvosok által felírt gyógyszereket annak rendje és módja szerint beszedtem, aztán mellette tovább folytattam az ivást. Még mindig nem fogadtam el a tényt, hogy alkoholista vagyok.

Egyszerre ivott, és gyógyszerezett. A 90-es évek második felében tévedt be az Anonim Alkoholisták egyik klubjába, ahol kezébe akadt egy könyv. "Kati vagyok, alkoholista". Megvilágosodott, tudta, hogy beteg.
Ekkor már a napi 12 fröccs után estére is hazavitt némi muníciót, 2 liter vörösbor képében. Többször kezelték kórházban, de mindannyiszor alulmaradt az itallal szemben. Ha ivott, bátrabb volt és nyugodtabb, a szervezetének szüksége volt az alkoholra a normális működéshez, akár a cukorbetegeknek az inzulinra.

Sorstársaitól is hallott elrettentő történeteket. Volt, aki 20 napon át napi fél-egy liter vodkát tüntetett el, háziasszonyok a centrifugában tárolták a zugiváshoz elengedhetetlen adagokat.

Belátta, hogy beteg. A felépüléshez vezető lépések közül ez az első, és a legfontosabb. Az lehet tiszta, aki felismeri az alkoholizmust, azt, hogy élete emiatt vált irányíthatatlanná. Az Anonim Alkoholisták 12 lépésének első pontja: Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, hogy életünk irányíthatatlanná vált.

Az Anonim Alkoholisták programjának gerince az, hogy csak: "Ma nem iszom". Nincs olyan, hogy örökre, hogy soha többé. Csak az előttük álló napon kell megállni, hogy alkoholt vegyenek magukhoz.

– Az alkoholistáknál ugyanis a dominóelv működik. Ha felemeli az első poharat, azt továbbiak követik, s újra részegre issza magát. Mert az ital rabjai elveszítették a képességüket a mértékletes ivásra, és ezt a képességüket soha nem nyerhetik vissza
Az Anonim Alkoholisták Klubja nem követel semmilyen fogadalmat, a tagság egyetlen feltétele, az ivással való felhagyás vágya. Az AA-sok arra koncentrálnak, hogy az előttük álló 24 órát kibírják alkohol nélkül. Gyűléseiken jó a hangulat, barátias a légkör.

– Itt bárki újjászülethet. Újjászületésének napját pedig akár a valódi születésnapokat tortával ünnepeljük.

Alajos jónéhány éve újjászületett, és azt tanácsolja senki ne féljen, ne szégyelljen segítséget kérni. Hasznos információk a www.anonimalkoholistak.hu oldalon.

Olvasóink írták

 • 15. Judytka 2009. január 02. 21:13
  „Ők vannak kevesebben,akikkel ilyen "csoda"történik.Az alkohol betegek 98 % a,azt sem látja be,hogy alkoholista,nincs betegség tudatuk...segítséget nem fogadnak el,akaraterejük meg nincs.Így ha ilyennel találkozom,valóban megemelem a nem létező kalpomat.”
 • 14. füles89 2008. október 16. 13:09
  „Rettegek a részegektől, mert én is úgy nőttem fel, hogy az apám alkalmi nagyivó. Alkalmi annyit tesz, hogy havonta, két havonta nyúl ugyan a pohárhoz, de akkor napokig nincs beszámítható állapotban. Erre veszi ki a szabiját...hihetetlen, de 20év után is vallja, neki nincsenek problémái az alkohollal, mert ha látnánk, hogy a kollégái mennyit isznak, azok bezzeg alkoholisták. Hát mit lehet erre mondani? Bárcsak az én apám történetét olvastam volna itt...!”
 • 13. SAmu 2008. október 14. 18:22
  „Pretty Woman-nek : Te ehhez nagyon nem értesz! NINCS GYÓGYULT ALKOHOLISTA! Ha nem hiszed, kérdezd a szakembert!”
 • 12. PrettyWoman 2008. október 14. 17:05
  „Tricse kérdései bennem is felvetődtek. Egyébként a bevezetőben a definíció szerintem fabatkát sem ér. Mi az, hogy nincs olyan, hogy gyógyult alkoholista? Ha valaki 10 éve leszokott és nem iszik egy kortyot sem, akkor az igenes gyógyult alkoholista, sőt, javítok: szerintem NEM alkoholista. Mitől lenne az? Azért mert valamikor régen ivott? Ha valaki leszokott a cigiről és már nem dohányzik, ő is azt mondja: nem vagyok dohányos. Ha valaki 10 éve kijött a börtönből, ő sem rab, hanem már szabad ember. Nem? Egyébként olyan könnyű dobálózni olyan kifejezésekkel, hogy alkoholista. Ha én látok valakit inni, még nem mondom rá, hogy alkesz. Sőt akkor sem, ha láttam berúgni. Mert én pont akkor láttam, és lehet, hogy se előtte se utána nem ivott sokat x ideig. Egyébként furcsa a definíciója ennek a szónak. A rendszeresség lenne az? Épp egyszer egy orvos javasolta, hogy minden este 1 pohár vörösbor (persze nem iszom minden este vörösbort). Akkor aki ezt megfogadja, az is alkesz? Hiszen rendszeresen iszik, minden este, igaz csak egy pohárral. A fene tudja, hogy van ez. Mint ahogy azt sem tartom annak, aki ritkán, alkalmanként iszik, de akkor sokat. Igaz, nem egészséges az sem, de akkor sem gondolnám alkoholistának. Egyszer régen egy ismerősöm határozta meg jól szerintem ezt a fogalmat. Ő azt mondta, akkor kezdődik a szenvedély, amikor már nem Te diktálsz, hanem az ital. Te már nem akarsz inni, de muszáj, mert nem bírod ki.
  Érdekes dolog ez. Volt egyszer egy kollégám, aki alkesz volt, azért rúgták ki a móvári egyetemről. Doktorált is valamiből, mégis egy számára eléggé lealacsonyító munkát végzett. És nehéz lett volna titkolnia, hogy alkoholista, mégsem tudtam utálni. Mert alkoholista létére is kenterbe vert mindenkit az intelligenciájával, a műveltségével, a toleranciájával. Sosem volt arrogáns, bunkó, rámenős. Egyszerűen csak látszott rajta, hogy nehezen forog a nyelve. Nem tudom, mi lehet most vele.”
 • 11. SAmu 2008. október 14. 16:24
  „Én is - bár nagy kritikus vagyok - gratulálok. Sok ilyen kijózanító és felvilágosító cikk kellene, a Kisalföldbe is. A lényegre rátapintott: Nincs gyógyult alkoholista, de le a kalappal az előtt, aki több mint 10 éve egy cseppet sem iszik. Nekem is van ilyen ismerősöm, de olyan is aki "csak kicsit alkoholista"....”
 • 10. egyetemista 2008. október 14. 15:20
  „Alajos vagyok, egyetemista.... :D”
 • 9. Állampolgár 2008. október 14. 14:56
  „alajos vagyok és odanemilő dolgokat kommentelek.”
 • 8. alajos 2008. október 14. 10:50
  „Ferenc vagyok, hazaáruló...”
 • 7. ungi 2008. október 14. 08:30
  „blablabla! Az elet igen is tud ilyet produkalni. Ahogy olvastam a cikket, azt hittem, hogy az apamrol irtak. 20 eves voltam, mikor elment elvonora. Akkorra mar egy idegroncs volt. Nehez idöszakon ment, (mentünk) keresztül, de 18 eve el egy korty alkohol nelkül. Megemelem a kalapomat elötte, mert en tudom, mi az amit vegig csinalt.”
 • 6. rb 2008. október 14. 08:08
  „Kedves blablabla10!

  Elhiheted, hogy nem tündérmese. Egy ember akaratáról szól, és az Anonim Alkoholisták sok éve jól működő programjáról. Sok alkoholista talált megoldást a problémájára. Barátokat találnak, akik azokkal a problémákkal küzdenek, mint ők. Megyénkben is működik több helyen is. Sok csoport tagot ismerek, és szeretek, és tisztelek nem alkoholistaként is :)
  Boldog alkoholmentes 24 órákat :)!”
 • 5. blablabla10 2008. október 14. 06:57
  „Ki találta ki ezt a tündérmesét?? Mert az élet nem ilyen!”
 • 4. Okostojás 2008. október 14. 06:23
  „Kedves Tricse!
  Az alkoholizmus a rendszerességgel kezdődik, aztán jelenik meg a mennyiség. Amit leírsz teljesen igaz, a dohányos, ha intelligens csak magát öli meg, a dobozon öles betűk hirdetik, hogy kínhalált hal. A drogos anyagilag vágja tönkre szeretteit, de az alkoholista valóban tönkreteszi a családját is. Nem küzd ellene az állam, mert a jövedéki adóból sok a bevétele. (A finnek kezelik ezt a kérdést egyedül normálisan.)
  Győrben a csónakházak hada szakosodott arra, hogy tinédzserek ott lerészegedjenek, a dicsőséges, pénzt beszedő rendőrség bezzeg távol tartja magát ettől a fertőtől. Az ifjúságvédelem egyenlő a 0-val.
  A kocsmáros, ha nem ad áfás számlát cefetül megbüntetik, ha kiskorút szolgál ki, azt észre sem veszik!”
 • 3. tricse 2008. október 13. 19:20
  „Szerintem az a szomorú az alkoholizmusban,hogy nem az alanya szenved hanem a körülötte levő emberek,a családtagjai! Nekik kell elviselni az ezzel járó szörnyűségeket,előlük issza el az alkesz a pénzt,velük balhézik részegen,ők égnek a hőzöngései miatt,azután ők szenvedik meg a depressziós önmarcangolásokat,tűrik a bűzt,a mocskot(mert bizony ezzel is jár),sajnálatos esetekben ők kapják a trágárságokat és ütlegeket is! Egy ember boldogtalanná tud tenni egész életére sok másik embert is a szenvedélye miatt! Sajnos láttam és látok is nap mint nap ilyen eseteket és láttam már sok-sok éve tiszta alkoholistát aki betegesen retteg attól,hogy az étele,édessége,üdítője egy csepp alkoholt is tartalmazzon,mert tudja jól,hogy sok év után is a pia lenne a győztes!

  És vajon hol a határ? Mikortól alkoholista valaki? Az ivás mértéke,gyakorisága,az ital erőssége határozza meg?

  Aválasztól az absztinensek kíméljenek!:)”
 • 2. Egy alkoholista családtagja 2008. október 13. 13:23
  „Én is csak gratulálni tudok!

  Gondolom nehéz, de kívánok sok erőt minden embernek aki le akarja küzdeni ezt az iszonyatos betegséget.

  Tisztelem, becsülöm azt akinek sikerült.”
 • 1. brrrr 2008. október 13. 13:00
  „Gratulálok !

  Végre normálisabb cikket olvastam a Kisalföld hasábjain ! Csak így tovább !

  Agyonismételt politikai sárdobálás helyi szinten történő dolgaiból már nagyon elegem van mint ahogy rövid pontlan összehányt cikkekből is!

  Igaz Gosztonyi Miklós ÚR ?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakukkfészek: Izgalmas színmű, erős szereposztás

Sopron - Az „emberiesség" álarcában megjelenő embertelenséggel találkozott, egyszersmind a… Tovább olvasom