Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Aki fizeti a felújítást, előbb jut lakáshoz

Akik tudják vállalni a bérlakás felújításának költségeit, előbb juthatnak otthonhoz. Hosszú a várólista. 

43 bérlakás vár felújításra Sopronban
Sok családnak jelenthet átmeneti megoldást az önkormányzati lakások bérletéről szóló rendelet módosítása. Akik tudják vállalni a bérlakás felújításának költségeit, előbb juthatnak otthonhoz.
Évről évre több saját otthon nélküli család vár önkormányzati lakásra. Vannak, akik tízszer pályáztak, mindhiába. Az önkormányzat bérlakásai közül évente mindössze néhányat tud meghirdetni. Ilyenkor egy lakásra akár negyven-ötvenen is benyújtják pályázatukat. Mindeközben városszerte negyvenhárom bérlakás lelakottan, lakatlanul árválkodik, mivel a tulajdonos önkormányzat nehezen fedezi a felújítás költségeit.

Aki fizeti a felújítást, előbb jut otthonhoz

Az égető problémán minden bizonnyal enyhít majd az a decemberi közgyűlésen elfogadott rendeletmódosítás, mely lehetővé teszi, hogy azok a pályázók, akik rendelkeznek a leromlott állapotú önkormányzati lakások felújításához szükséges összeggel előnyben részesüljenek a pályázatok elbírálásakor.

– Mindezzel jelentősen nőhet a bérlakáshoz jutók köre – mondta érdeklődésünkre Kónyi-Kiss Gáborné, a szociális iroda vezetője. – Hiszen ezután olyan fiatal családok is eséllyel indulhatnak, akik vagyoni helyzetük alapján eddig kizárultak a szociális körből, miközben pénzük saját tulajdonú, önálló otthon létrehozására még nem elegendő.
Nem utolsó sorban, a bérlők által finanszírozott felújítást követően, végre lakhatóvá válnak az eddig használhatatlan önkormányzati lakások is. – Ezeknek különböző a felújítási költsége – közölte az irodavezető, megjegyezve: olyan lakásokra fognak kiírni ilyen pályázatot, melyek szerkezetileg jó állapotúak, így csupán belső felújítási munkálatokra lesz szükség.

A tervek szerint január végén már meghirdeti az önkormányzat a – Soproni Ingatlankezelő (SIK) Kft. által erre a célra javasolt – három lakást. A pályázók körülbelül egy-másfél milliós felújítási költséggel számolhatnak. A szociális bizottság dönt majd a pályázatok sorsáról, ezt követően a SIK Kft. köt használati szerződést a nyertesekkel. Szintén a kft. méri fel, hogy milyen mennyiségű és értékű munkálatokra van szükség a lakások rendbetételéhez, majd ellenőrzi azok kivitelezését.
– A lakók hét évig használhatják a bérlakást, amelyért éppúgy, mint más önkormányzati lakás esetében természetesen lakbért fizetnek – zárta a legfőbb tudnivalókat Kónyi-Kiss Gáborné, hozzátéve még azt a fontos tényt, hogy a felújítást vállalva olyan, saját maguk képére, ízlésére formált lakást kaphatnak a bérlők, melyre egyébként hosszú évekig kellene gyűjteniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő helyi adók és díjak

Sopron képviselő-testülete a decemberi közgyűlésen döntött a jövő évi díjemelésekről. Ennek nyomán januártól nem csak a helyi adók emelkednek, de a víz-és csatornadíjak, parkolási díjak illetve a buszjegyek, bérletek árai is. Javaslatokat, költségkalkulációkat tartalmazó előterjesztés halmazok borították a képviselők padsorait az év utolsó közgyűlésén. Tovább olvasom