Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Akadémiai doktori cím

Szita Szabolcsnak doktori címet adományozott a Magyar Tudományos
Akadémia.
Szita Szabolcs
Újabb taggal bővülhet a Soproni Tudósklub is, mert a Magyar Tudományos Akadémia bírálóbizottsága úgy döntött, Szita Szabolcs „Magyarok az SS ausztriai lágerbirodalmában" címmel benyújtott monográfiája érdemes az MTA doktora címre.  A Magyar Tudományos Akadémián február 11-én tartották meg Szita Szabolcs doktori címre benyújtott disszertációjának nyilvános vitáját. 

Az Ormos Mária által vezetett kilenctagú bírálóbizottság az opponensi vélemények és a hozzászólások elhangzása után egyhangúlag – a maximális 27 ponttal – ajánlotta a doktori tanácsnak, hogy a jelölt kapja meg az MTA doktora címet.

Kutat, oktat, szervez

Szita Szabolcs a magyarországi holokauszt és magyar zsidóság huszadik századi történetének egyik legkiválóbb kutatója.  Már eddig is számos tanulmányban, monográfiában foglalkozott a kérdéssel, széles körű tudományos, oktatási és szervezési tevékenységet folytat. 

A Holokauszt Dokumentációs Központ megszervezésével alapozó és úttörő jelentőségű tevékenység kezdeményezője volt.  A Nemzetközi Mauthausen Komité főtitkárhelyettese, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság vezetőségének tagja. 

Alapművet írt

„A Magyarok az SS ausztriai lágerbirodalmában" címmel benyújtott – hét fejezetre tagozódó és mellékletekkel ellátott – doktori értekezése a nemzetközi és a hazai történeti irodalomban elsőként dolgozza fel a maga teljességében, tudományos alapossággal a mauthauseni táborrendszert. 

Az akadémiai doktori disszertáció opponensei – Gergely Jenő, Sipos Péter, Haraszti György – egyöntetűen emelték ki, hogy Szita Szabolcs olyan alapművet írt, amely áttekintést ad a nemzetiszocializmusból eredő ausztriai lágerbirodalom kialakulásáról, szerkezetéről, működési jellemzőiről, a német fegyverkezési ipar háborús éveiről, az SS-nek és más cégeknek végzett kényszermunka rendszeréről. 

A szerző szisztematikusan vezeti az olvasót a mauthauseni koncentrációs tábor kiépítésétől Magyarország német megszállásán át az SS emberkereskedelméig, majd részletesen feltárja az elhurcoltak küzdelmét a visszatérésért, a deportálás utótörténetét.  Ez az első olyan hazai munka, amely magában foglalja az európai tényfeltárás legfontosabb eredményeit, ugyanakkor szintetizálja Szita Szabolcs több mint két évtizedes önálló kutatásait is. 

Tántoríthatatlan hittel

Az akadémiai nyilvános vitán számos „civil" hozzászóló – a holokauszt túlélője, embermentő – méltatta a szerző munkásságát és legújabb művét, kiemelve következetességét, tántoríthatatlan hitét a múlt megismerése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Henrik és Becket története

Nem a főszereplőkön és a rendezőn, hanem leginkább néhány mellékszereplő haloványabb teljesítményén múlott, hogy a Becket avagy Isten becsülete című Anouilh-színmű soproni premierje végül is nem sikerült abszolút tökéletesre. Nagy várakozás előzte meg Jean Anouilh: Becket avagy Isten becsülete című darabjának soproni színrevitelét.  Tovább olvasom