Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Adventi forgatag a Fő téren

Sopron - Hivatalosan is megnyílt a soproni adventi vásár pénteken este. A szervezők igényes programokat, az ünnephez méltó miliőt ígérnek a látogatóknak.
Idén a korábbi évekhez képest később kezdődik Sopron Fő terén az adventi vásár, de ennek ellensúlyozásaként a szokásosnál is több újdonságot, emelkedettebb hangulatot ígérnek a szervezők. Törekvésük szerint az idei rendezvényt a keresztény meghittség jellemzi majd.


Huszonöt faházat helyeztek ki a Szentháromság-szobor köré, ezekben igényes kézművestermékekkel, díszekkel, fajátékokkal, a karácsony hangulatához illeszkedő ajándéktárgyakkal találkozhatnak a nézelődők. Az ünnepi hangulatot a karácsonyi fények és illatok tovább fokozzák. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, hiszen mint minden valamirevaló adventi vásárban, itt is lesz sült kolbász és hurka, sült gesztenye és kürtőskalács, amit zamatos forralt borral vagy punccsal öblíthetnek le a járókelők. Kötelező nyitva tartás nincs, a pavilonok általában délelőtt tíztől este nyolcig fogadják a nézelődőket és vásárlókat december 21-ig.


A nézelődés mellett a kulturális programok miatt is érdemes kilátogatni az ezernyi izzóval megvilágított térre. A tegnap esti ünnepi programtól a rossz idő sem riasztotta el az embereket. A szemerkélő havas eső ellenére sokan elmentek a rendezvényre. Fodor Tamás polgármester megnyitója után a Gárdonyi-iskola gyermekkórusa énekelt, majd Gergely balladáját láthatta a közönség. Karácsonyig minden hétvégén lesznek programok a Fő terén. Az Advent Sopronban rendezvény december 21-én a negyedik adventi gyertya meggyújtásával zárul.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. joco 2008. december 18. 05:47
  „Nanu-nanu!!!”
 • 33. joco 2008. december 17. 15:25
  „bocsi "nanu" :végig olvastam a reagálásokat, a 30 és 31 helyre csak "bejelentkeztél, föleg a kritikákat cáfolo érveiddel,! hát erröl cak ennyit. másik tudod ebben városban a "mgadfajtájukon" kivül még mások is élnek, kiket zavar az, hogy pld. Mikulást_-merö keresztényi szerettetböl -számüztétek, joval kevesebb a kirakodo jellegü árus stb. Tudod eeket probáld már megegyszer értelmezve érvekkel alátámasztva megcáfolni. érted? az, hogy "akkor ne menjetek oda ha nem teccik" ez furcs érv, de hát Töletek ezt már megszoktuk”
 • 32. joco 2008. december 17. 15:18
  „Nanu 2008.12.17. 08:49 ezt kérdezed:
  "a hozzászólásokon és a kritikán kívül mit teszel te hogy jobb legyen Sopronban élni "
  hát azt amit felsoroltál, és Töled sem olvastam "eelnérvekek" az én reagálasaimra.Miélrt?
  megjgyzés. tudod én soha nem irtam és mondtam, azt, hogy én vagyok az egyedüli ki az "igazságot" hirdeti.”
 • 31. Nanu 2008. december 17. 08:53
  „És ne értem miért zavar titeket a vásár milyensége.. akkor ne menjetek oda ha nem teccik.. én sem megyek.. de ez hozzátartozik.. ennyi látogatóhoz bőven elég sztem.. ha meg nem tetszik menj ki bécsbe és csöpögj el ott karácsonykor...”
 • 30. Nanu 2008. december 17. 08:49
  „joco!!! a hozzászólásokon és a kritikán kívül mit teszel te hogy jobb legyen Sopronban élni??? mert ha még a véleményed írod is le, nehogy azt hidd hogy neked van igazad.. na mind1.. mindenhol van egy két "ilyen+ mint te :)))”
 • 29. joco 2008. december 16. 15:09
  „gézgaaladár: tudod én mikor elöször kint voltam több "árustol " érdeklödtem, hogy hol az illemhely. Hát tényleg a "a butaság együttjár a vaksággal" csak azt tudták mondani, hogy nem tudják.”
 • 28. mézgaaladár 2008. december 16. 13:46
  „Úgy látszik a butaság együttjár a vaksággal, mert a mobil wc ott található, ahol évek óta mindig, a Városház utcában. Csak észre kellene venni...”
 • 27. Telepathia 2008. december 16. 09:24
  „A városvezetésnek hittan órára kellen járni. Tovább képzésen kellen részt venniük.Ott elsajátithatnák a keresztény magatartás ismérveit, a sokat emlegetett Szent Istváni intelmeket.Nem szabad engedni, hogy a városvezetőket elkeserítse a mások tiszteségtelelen versengése, még akkor sem ha folyamatosan azt érzik,hogy küzdésük sikertelen. Ebben is érvényes a régi mindás, "a gyáva megfutamodott a katona még nem nyert csatát."”
 • 26. joco 2008. december 16. 08:34
  „Jay80 2008.12.15. 22:57 : Egál! Reméljük jövöre szebb és jobb lesz.”
 • 25. Jay80 2008. december 15. 22:57
  „Ebben igazad van, engem se érdekel az ördögszarv se a fegyverek a vásáron. De mit vársz? Ez megy mindenhol!”
 • 24. joco 2008. december 15. 20:03
  „Jay80 2008.12.15. 17:19 a "keresztény szeretett" nevében irtad az elöbbi reagálásodat? ugyis tudod engem az egész "adventi" sorozatban mi zavar legjobban, tehát nem ragozom. De a lényeg:én kint voltam(többször) és mi a zavaro: kevés a tényleg "kirakodo "jellegü "létesitmény", de ami van étel és ital szempontjábol az nem rossz.Tehát én és feleségem elmegyünk(elmentünk) ide nincs gond, de ha az unokámmal megyünk, nincs láttnivaló-, nincs mit "vásárolni" -tudod a a világitó ördögszarvak valahogy nem érdekelnek söt unokámat sem-
  Hát erről ennyit.
  soproni 2008.12.15. 18:20 kösz a WC. felvilágositás, én több "árustol" is megkérdeztem, de senki nem tudod felvilágositást adni.Ja és sehol nem volt "jelzés" a klotyorol!!!”
 • 23. budvajzer 2008. december 15. 19:47
  „Telepathia 14. Csak nem keresztényi szeretet és békesség okán elvesztett bírósági perekre, a kormányt folyamatosan szidó megnyilvánulásokra gondolsz? Áruld már el légyszi, hová irányul a "belső, meghitt városvezetői követendő példa" szerinti szeretet? Mert a látszat szerint a "saját kutyájuk kölykein" kívül nem szeretnek SENKIT.”
 • 22. Jay80 2008. december 15. 18:42
  „joco, függetlenül attól, hogy fidesz párti vagyok, nézd vissza egy korábbi írást tőlem és megtudhatod mennyire védem a számomra ismeretlen polgármestert!”
 • 21. soproni 2008. december 15. 18:20
  „Eltértek páran a témától és mi is lehetne más a reakció,mint ismét a politizálás és egymás mocskolása. Javasolnék egy személyes találkozót az itt felbőszülteknek,hogy megbeszélhessék a problémáikat,bár úgy hiszem ahhoz nem lenne elég bátorságuk,hisz könnyebb és egyszerűbb az ismeretlenségbe burkolózva bemutatni, ki milyen értelmi szinttel rendelkezik.Ennyi...

  A cikkhez: bár az ablakom alatt van a vásár,én nem voltam a téren,csupán egyszer,hogy körülnézzek. Nem éreztem,hogy lenne bármi varázsa a közelgő ünnepnek és a lézengő emberek arcán sem tükröződött túl nagy érdeklődés a programok iránt.Szerettem volna finom langalót enni,de ismerőseim lebeszéltek róla,mert szerintük nem csak az ára változott,hanem a minősége és a mennyisége is,ami nem igazán nyerte el a tetszésüket.Az ajándék vásárlási szándékomról is letettem,mert szerintem is elég borsos árat kérnek a
  vásárosok a portékáikért,ezért nem is csoda,hogy panaszkodnak a gyér forgalom miatt. Ezek ellenére biztos sokan voltak,akik finomakat ettek-ittak és nekik tetszettek az eddigi programok.Mindenkinek további jó szórakozást és vita mentes,békés ünnepeket kívánok!

  (Akik hiányolták az illemhelyeket,azoknak üzenném: a Városház utcai parkolóban az automata mellett van 4 d.b. mobil w.c.kihelyezve)”
 • 20. joco 2008. december 15. 18:06
  „Jay80 2008.12.15. 17:19 részben igazad van, de tán Te védted a kis "keresztényi" szeretettel INTÉZKEDÖ/KITILTÓ helyi csapatot. Tudod az "én állomcsapatomban" nincs CSUHÁZO VOLT LIBSI!! érted?”
 • 19. Jay80 2008. december 15. 17:19
  „joco. Ezt velük beszéld meg, amúgy nem az elv-társaim és ezt jó lenne ha hanyagolnád, mert ennyi erővel akkor komcsi keresztényüldözőnek is hívhatnám az álomcsapatodat.”
 • 18. joco 2008. december 15. 16:09
  „Tudod Jay80. én nem ezt vontam kétségbe, hanem az elv-társaid intézkedését melyben számüzték a Mikulást:
  patriot 2008.12.15. 15:03 hát akárki ill. akármi ez vagy te és a véleményed:
  "Te szerencsétlen! Az sem tudod mi a különbség Mikulás meg Munkásőr között,ne oszd itt az észt!
  A magadfajta turkáljon a szocialista székházban szaros gatyák meg romlott tészták között!"
  Különben tudom , hogy mi a külnbség, mert emlékezetem szerint korábban a régi rendszerben Te voltál a Mikulás és a munkásőr is egyben. Tudod haver inkább cáfold meg azokata a kritikákat mely tartalmazza azt amit "keresztény" hittöl átittatot csuházo fidesznyikok tettek a soproni advent ünnepséggel.Érted probál meg elöször megemészteni, hogy te egy olyan párt védnöke-esetleg tagja vagy- ki korábban CSUHÁZOTT- TUDOD ÉN NEM VAGYOK VALLÁSOS DE SOHA NEM CSUHÁZTAM. bOCSI HAZUDTAM? VAN EGY-KÉT NOTA pld:AHOL "CSUHÁSOK JÁRNAK FAPAPUCSABAN+ SOROKAT IS TARTALMAZZA.
  de elv-társaid nem ily modon CSUHÁZTAK.”
 • 17. Jay80 2008. december 15. 16:00
  „joco!
  Nekem akarod előadni, hogy mi a kereszténység? Pont te? Előbb kérdezz és aztán mocskolódj! Ha kettőnk közül valaki keresztény akkor az nem te vagy! Ajánlok figyelmedbe egy írást :

  Szent Miklós eredeti legendája !
  Krisztus után 245-ben Kis-Ázsia-i Anatóliában, Patara városában született, egy gazdag család gyermekeként. Már gyermekkorában is történtek vele csodák. Alig kezdte el iskoláit, mikor Patara városában nagy járvány tört ki, és mint kisgyermek, árvaságra jutott. Ezért a szüleitől örökölt hatalmas vagyonával Patara érsekéhez, (aki apja testvére volt,) a város kolostorába költözött. Az Ő felügyelete mellett nevelkedett, s gyermekévei alatt megszerette a kolostori életet, majd iskoláinak befejeztével a papi hivatást választotta. Életét az emberiségnek és a gyerekek tanítására szentelte. Bárki kérte, mindig segített. Ember szeretete, segítőkészségének híre messze földre eljutott. Az emberek kezdték imáikba foglalni a nevét. 270-ben Jeruzsálembe tartó zarándokúton történtek miatt a tengerészek védőszentjévé vált ! Zarándok útról visszafelé, betért imádkozni Anatólia fővárosába, Myra városba, ahol legendás körülmények között püspökké választották.
  52 évig volt püspök. Évek alatt a szeretete, a gyerekekkel, emberekkel való törődése miatt annyira megszerették, hogy nem csak püspökük, de még vezetőjüknek is tartottak. Vagyonát a gyerekek és az emberek megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. Éhínség idején a teljes egyházi vagyont a nép étkeztetésére fordította, amiért szembe került az Egyházzal, halála után, ezért az engedetlenségért egy időre ki is tagadták az Egyházból!
  Minden este órákig sétált a városka utcáin, beszélgetett az emberekkel, figyelt a gondjaikra. Így történt a legendáját alkotó eset is, ami valójában megtörtént:
  A kolostor szomszédságában él egy elszegényedett nemes ember, aki úgy elnyomorodott, hogy betévő falatra is alig jutott. Három férjhez menés elött álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök , és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. A lányok azt hitték csoda történt. Majd egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és bepalánkolva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandalló szerű tűzhelybe száradni, és az pont bele esett. Az ismeretlen jótevőről kezdték azt hinni, a hóborította Taurus hegyről, mivel mindig ilyenkor télen történtek ezek a csodák, hogy maga a Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal. Az idő folyamán mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő maga Miklós püspök. Ugyanis a legkisebb lánynak bedobott aranyban volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő előzőleg adományozott Miklós püspöknek egy szerencsés üzletet követően. Ezt felismerve, már mindenki tudta, hogy ki a titokzatos segítő! De kiderült ez abból is, hogy december 5-én a névnapja előestéjén a hideg idő beköszöntével rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte " Noel Baba" -nak, ami azt jelenti " Ajándékozó Apa". A keresztényüldözések alatt őt is elfogták, éheztették, kínozták, de kivégezni nem merték.
  325-ben részt vett a niceai Első Ökumenikus Zsinaton, ahol egy szenvedélyes vitában arcul ütötte Ariust. Ezért a tettéért azonnal elmozdították a Zsinatból, és felmentették püspöki teendői alól. Még azon az éjszakán a Zsinat több tagjának egyazon különös álma volt: Nikolas jelent meg előttük, egyik oldalán Isten állt, kezében az evangéliummal, a másik oldalon Szűz Mária érseki palásttal, így kinyilvánítva szimpátiájukat a magáról megfeledkezett püspök iránt. Az ámulatba esett tanácstagok azonnal Nikolashoz siettek, és bocsánatot kérve visszahelyezték pozíciójába. Ettől fogva óriási tiszteletnek örvendett, mindenki úgy tekintett rá, mint egy nagy emberre, aki nem esztelen dühből vágta arcon a szüntelenül istenkáromló Ariust, hanem Isten iránti buzgalmából.
  Hosszú, békés öregkort ért meg. A legenda szerint lelkét ( 342 december 6-án ) angyalok vitték végső nyughelyére, ahol egy tiszta forrás eredt. Ebből a tiszta forrásból áradó szeretettel küldi legendája a mai gyerekekhez utódát, a Mikulást.
  Amúgy tudom, hogy mennyi ideig tartott az előző vezetésnél a vásár, de azt is odaírtam, hogy szerintem most miért csak 2 hét ez az egész, vagy azt már nehéz volt felfogni?”
 • 16. patriot 2008. december 15. 15:03
  „joco
  Te szerencsétlen! Az sem tudod mi a különbség Mikulás meg Munkásőr között,ne oszd itt az észt!
  A magadfajta turkáljon a szocialista székházban szaros gatyák meg romlott tészták között!”
 • 15. joco 2008. december 15. 14:12
  „Ez a kirakodo vásárnak sem nevezhető akármi, tán ugy fog bevonulni városunk történetébe: a keresztény szeretett jegyében számüzték a Mikulást/Télapot, nem volt WC., volt kaja -pia ja és 4 "kirakodo" sátor. A "kulturális" résszel nem foglalkozom, mert van akinek "pap van kinek a papné" effektus alapján nincs értelme vitatkozni erről.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusadó jövőre is

Sopron - Jövőre is lesz luxusadó. Sopron képviselő-testülete tegnapi rendkívüli ülésén jóváhagyta a… Tovább olvasom