Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Áder János Sopronban - A magyar diákoknak fontos a bolygó védelme - fotók

Az Élő Bolygónk nevű klímavédelmi versenyt a a soproni Széchenyi István Gimnázium nyerte meg.
Áder János köztársasági elnök is gratulált a soproni Széchenyi-gimnázium diákjainak és tanárainak, miután a széchenyisek gyűjtötték össze az Élő Bolygónk klímavédelmi akció középiskolások között indított versenyét. A soproni diákok a támogatók - az OTP és a MOL - hatmillió forintos támogatását is elnyerték ezzel. S persze a dicsőséget, amiért fontosnak tartják Élő Bolygónk megóvását.

Magyarországon közel kétszázezren támogatták regisztrációjukkal az Élő Bolygónk kezdeményezést, azt a nemzetközi akciót, ami arra ösztönözte a párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy elkötelezettebben lépjenek fel az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen. Az ötlet Al Gore-tól, az USA korábbi alelnökétől származik, de Áder János köztársasági elnök az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. Magyarországon így indult azt a klímavoks gyűjtés, amiben számos civil szervezet és intézmény mellett az iskolák és a diákok jártak az élen. A Tokaji Ferenc Gimnázium kezdeményezésére valódi versengés indult a középiskolák között: ki tud több klímavoksot gyűjteni. Nos, a nemes versenyt magasan a legtöbb regisztrált szavazattal, több mint ötezer vokssal a soproni Széchenyi István Gimnázium diákjai gyűjtötték össze. Részletek a pénteki Kisalföldben!

Korábban - A magyar diákok a legtudatosabbak és legelkötelezettebbek a fenntartható fejlődés és a környezet védelme iránt - jelentette ki a köztársasági elnök csütörtökön Sopronban, az Élő Bolygónk nevű klímavédelmi kampány középiskolák számára meghirdetett versenyének díjátadóján; a versenyt a soproni Széchenyi István Gimnázium nyerte meg.
 
Áder János Sopronban - 2016. Fotó: Magasi

Áder János elmondta, hogy a tavaly indított kezdeményezés oly mértékben lett sikeres itthon, hogy mind a kampány keretében elindított weboldalon, a www.elobolygonk.hu-n regisztrálók, mind pedig a részt vevő középiskolások számát tekintve Magyarország a képzeletbeli dobogó tetején állna lakosságarányosan.

A kampányban minden hatodik résztvevő magyar volt, s erre a köztársasági elnök szerint "joggal lehetünk büszkék".

Nem lesz ENSZ-főtitkárjelölt Áder János

A köztársasági elnök ezt újságírói kérdésre válaszolva közölte csütörtökön Sopronban, egy klímavédelmi rendezvény után.

Az államfő kifejtette: minden olyan megbízatást, amit eddig a választóktól vagy a parlamenttől kapott, "igyekezett hiánytalanul és maradéktalanul" teljesíteni, s a jövőben is így szeretne tenni.

Elmondta, hogy amikor egy klímaváltozással kapcsolatos rendezvényen beszél, akkor az "a hírlapi kacsa újra elkezd hápogni", amely szerint ő lenne a magyarországi jelölt.

Hangsúlyozta: amíg az ő államfői megbízatása 2017. május 9-ig szól, addig az ENSZ leendő főtitkárát idén, év végén fogják megválasztani. Hozzáfűzte: azt a munkát, amit csaknem négy éve elkezdett, szeretné megbízatása végéig folytatni, s ilyen értelemben a felvetés "értelmetlen és felesleges".

Az ENSZ tavaly decemberben intézett felhívást tagállamaihoz, hogy az átláthatóság jegyében nyilvánosan nevezzék meg jelöltjüket a főtitkári posztra. A dél-koreai Ban Ki Mun mandátuma idén, év végén jár le. A világszervezet szokásjoga szerint a főtitkári posztra a világ egyes régióinak országai rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatát, és a következő ciklusban - most először - a kelet-európai térség lesz soron.

Bulgária szerdán jelentette be, hogy Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatóját javasolja Ban Ki Mun utódjául, a szlovén sajtó pedig kedden számolt be arról, hogy Szlovénia hivatalosan Danilo Türk volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári posztjára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Ciprián - Az MSZP a betelepítés pártján áll

A Fidesz által indított bevándorlási kvóta elleni gyűjtőívet kiemelkedően magas számban írták alá a… Tovább olvasom