Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

A zsidóüldöztetés borzalmai

Mauthausenben a lágerbeli kényszermunka, a bánásmód olyan fizikai és lelki tehertételt jelentett, hogy az évi halálozás elérte a 76 százalékot. Ez a szám Buchenwaldban 21 százalék volt – áll dr. Szita Szabolcs nemrég megjelent tanulmányában.
Dr. Szita Szabolcs holokausztkutató szerkesztésében és a Hillebrand Nyomda gondozásában a napokban látott napvilágot a zsidóüldözésről, illetve a mauthauseni és a gunskircheni deportálás dokumentumaiból összeállított új kiadvány. A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény tudományos vezetője – a Nyugat-Magyarországi Egyetem tudományos főmunkatársa – a Deportáltakat Gondozó Bizottság fennmaradt 1945-ös korabeli jegyzőkönyvekből válogatva dolgozta fel az SS lágerrendszer történetét, az 1944–45. évi mauthauseni és gunskircheni eseményeket.

Álorvosi kísérletek

Az ausztriai Linztől húsz kilométerre keletre lévő mauthauseni koncentrációs tábor – 1938-ban elhatározott – létesítése és működtetése az SS politikai és gazdasági hatalma kiterjesztésének egyik mozzanata volt. Alapításában közrejátszott, hogy a kedvező közlekedéssel bíró környéken óriási kőbányák működtek, és ez a koncentrációs táborokban őrzött foglyok munkaerejének kihasználására nagy lehetőséget nyújtott. Az időközben altáborokkal gyarapodott lágerben – ahol gyakran álorvosi kísérleteket is végeztek a foglyokon – kivégzés helyett a szó szoros értelemben halálra dolgoztatták a fogvatartottakat.

Soproni vonatkozású adatok

A kiadványban több soproni, illetve Sopron környéki vonatkozású adat szerepel; így például olvashatunk Almásy Tibor légvédelmi tüzér főhadnagy és Wosinsky Ernő balfi fürdőigazgató embermentési akcióiról, továbbá hidegség–ilonamajori, kópházi, nagycenki, rohonci, szentmargitbányai és a balfi SS-mészárlásról is.
A főképpen tanintézeti feldolgozásra, tanárképző tanfolyamokra, holokauszt-emléknapokra való felkészülésre ajánlott kiadvány közreadását a Nemzeti Kulturális Alapprogram tette lehetővé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a múlt foglalkoztatja

Berényi János, a GySEV Rt. egykori elnök-vezérigazgatója, majd elnöke még mindig nosztalgiával… Tovább olvasom