Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

A világ közepéről Hegykőre, Sopronba

Hegykőre és Sopronba érkezik a Magyar Örökség díjas szent-
egyházasfalvi Gyermekfilharmónia.

A száznegyven diákból álló együttes a székely kultúra ápolását, népszerűsítését tűzte ki célul határon innen és túl.

Száznegyven gyermek erkölcsi neveléséről és tehetségének ápolásáról gondoskodik a Haáz Sándorvezette szentegyházasfalvi Gyermekfilharmónia. Koncertjeikkel Erdély- és Magyarország-szerte népszerűsítik a székely kultúra szívet melengető hagyományait.

Augusztus 15–16-án Hegykőre és Sopronba is ellátogatnak, mindkét helyen ünnepi hangversenyt adnak. Sopronba a Lions klub hívta meg őket székelyföldi látogatásuk alkalmával.

Haáz Sándor 32 éve viseli szívén a tehetséges fiatalok zenei és erkölcsi nevelését.
Haáz Sándor 32 éve viseli szívén a tehetséges fiatalok zenei és erkölcsi nevelését.

Szentegyházán a nyári szünetben is hétről hétre megtelik a próbaterem gyerekekkel. – Harminckét éve kerültem zenetanárként ebbe a dolgos, tehetséges emberek lakta faluba – emlékezik a kezdetekre Haáz Sándor karnagy, amikor arról faggatjuk, miben rejlik sikerének titka. – Valósággal beleszerettem a munkámba, s most is ugyanazzal az elszántsággal igyekszem tartalommal, élményekkel megtölteni a gyerekek hétköznapjait, mint a kezdetekkor. Őszintén elmondom nekik a kérésemet, partnert keresek bennük és nem váltogatom időről időre sem a céljaimat, sem a módszereket. A kórusba és a szimfonikus zenekarba járó gyerekeknek már az apjukat, anyjukat is tanítottam. Kitartás, tolerancia és humorérzék, ennyi kell ehhez a munkához.

A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet. A kórus és zenekar évente húsz-harminc alkalommal lép közönség elé. A hangszeresek oktatását a Tanulók Háza zenekörein végzi Haáz Sándor és néhány volt tanítványa, köztük Szabó Edit. Ő mesél arról, hogyan sikerül az együttes működtetéséhez, fellépéseihez az anyagi hátteret megteremteni.

Szentegyházán a nyári szünetben is hétről hétre megtelik a próbaterem gyerekekkel.
Szentegyházán a nyári szünetben is hétről hétre megtelik a próbaterem gyerekekkel.

– Pályázatokból és a turizmusból – egyebek között a múzeumszálló működtetéséből – teremtjük elő azt az összeget, amivel biztosítjuk a hangszerállomány bővítését és az együttes számára a rendszeres fellépéseket. A programokat úgy állítjuk össze, hogy mindig mozgásban legyen a lélek – ecseteli a részleteket Szabó Edit. – Év elején farsangolunk, márciusban a népdal ünnepén versenyeket rendezünk.

Májusban fúvószenekarokkal, tánckarokkal, lovas bemutatóval felvonulást és utcabált szervezünk, júniusban és júliusban pedig buszra ülnek a gyerekek és hangversenykörútra indulunk. A közelben kezdjük a tájékozódást és úgy haladunk mind távolabbra. Egyre gyakrabban vannak magyarországi meghívásaink is. Az utazások alatt földrajzi és történelmi ismereteiket is bővítik a gyerekek, naplót kell írniuk, minden napról egy oldalt. Szeptemberben tartjuk a prímásképző tánctábort, októberben pedig őszi hadjáratot szervezünk a hagyományőrzőkkel. Novemberben dolgozunk és készülünk a karácsonyi hangversenykörútra, karácsonykor azonban mindenkinek itthon a helye, mert számunkra ez a világ közepe.

Előadások:

Hegykőn augusztus 15-én, vasárnap 18 órától a Szent Mihály-templomban hallgathatják meg az érdeklődők a Gyermekfilharmónia előadását. Sopronban a Lions klub szervez számukra jótékonysági koncertet 16-án, hétfőn 20 órai kezdettel a Szent István-templomban. A koncerten adományokat is gyűjtenek az alapítvány részére. A Gyermekfilharmónia együttesről és az alapítványról a www. fili.ro honlapon találhatnak további információkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron is várják a véradókat

Sopron - Nyaranta általában kevesebb az önkéntes véradó, mint az év többi szakában. A Vöröskereszt… Tovább olvasom