Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

A vártnál kevesebb répa termett

A vártnál kevesebb – 591 ezer tonna – cukorrépa termett az idén Petőháza körzetében, ezért a napokban záruló kampány eredménye 80 ezer tonna cukor lesz – nyilatkozta a Kisalföldnek Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója, aki az ágazat jövőjéről is szólt.
Petőháza körzetében több mint 320 gazdálkodó foglalkozik répatermesztéssel, öszszesen 14.635 hektáron. Az idei esztendő azonban nem kedvezett a répának, mert előbb az aszály, majd betakarításkor az esős időjárás rontotta a cukorrépa minőségét, illetve akadályozta felszedését és szállítását.

Javult a cukorkivétel

– Petőháza környékén hektáronként átlagosan 36 tonna cukorrépa termett – mondotta a vezérigazgató. – Ez a mennyiség kevesebb a tervezettnél, elsősorban a kedvezőtlen időjárás miatt. Csak összehasonlításként említem, hogy Kaposvár körzetében 58 tonna volt a hektáronkénti átlag. A betakarításban nagy teljesítményű répakombájnok segítettek. Petőházán 82 napos feldolgozási idényt terveztünk, amit sikerült – az említett nehézségek ellenére is – tartanunk. Egy nap 7200 tonnát dolgoztak fel a gyárban. Az átlagos cukortartalom 15,7 százalékos. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 100 kilogramm répából 15,7 kilogramm cukor nyerhető. Figyelemre méltó, hogy tovább javult az úgynevezett cukorkivétel. Ez elsősorban nem a fejlesztésnek, hanem a nagyobb odafigyelésnek, a precízebb munkának köszönhető.
A kevesebb termésnek és a rosszabb minőségnek a termelők sem örültek. Szerény nyereségre csak azok tettek szert, akiknek jobb volt a termésátlaguk és nagyobb területen gazdálkodnak. A cukorrépa árát egy meglehetősen bonyolult kulcs segítségével számolják ki. A lényeg azonban, hogy a 16 százalékos cukorfokhoz viszonyítanak.

Répatermesztési zóna határán vagyunk

Fischer Béla hangsúlyozottan szólt a magyar cukoripar jövőjéről, közelgő uniós csatlakozásunk függvényében.
– A következő másfél évben a már most is rendelkezésre álló eszközök felhasználásával (vám, pótvám) eredményesebben kell(ene) védeni a termelőket és a gyártókat. Jelenleg külföldről könnyebben jut be az országba a cukor, mint ki, és ez nem segíti az ágazat megerősödését. Az előttünk lévő időszakban fel kell készülni az uniós versenyhelyzetre. Ez azért is fontos, mert az ország klimatikus viszonyai miatt a répatermesztési zóna határán vagyunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszült hangulatú kópházi közgyűlés

Viharos közgyűlésre számítottak kredden este Kópházán. Ehhez képest bár feszült hangulatban, de… Tovább olvasom