Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

A városvezetés az ellenzékkel tárgyalt

A költségvetésről a képviselő-testület ellenzéki politikusaival folytatott egyeztetést a soproni szocialista városvezetés. A büdzsé tervezetében összességében érdemi változtatásra nem került sor.
Kalmár István és Hruby József alpolgármesterek és a képviselő-testület szocialista frakcióvezetője, Hegyi Ferenc megbeszélést tartott Havas Andrással (Fidesz), az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökével, dr. Molnár Ágnessel (Fidesz), az egészségügyi bizottság elnökével és dr. Szekeres Csabával, a Szövetség Sopronért Egyesület, továbbá a jogi és ügyrendi bizottság elnökével.

Nagyobb eladósodás

A téma a város idei 19 milliárd forintos költségvetése volt, amelyben mintegy 3,5 milliárd forint a hitel- és adósságállomány. Ilyen körülmények között a kiadási tételek mindegyike jelentősen felértékelődik.
Az ellenzéki politikusok pozitívnak értékelték az egyeztetési szándékot, s azt, hogy még időben elmondhatták szakmai és politikai javaslatukat, véleményüket. Ugyanakkor sajnálkozásuknak adtak hangot, hogy a „Több pénzt az önkormányzatoknak" kormányzati szlogen Sopronban sem valósul meg, s a városra a tavalyinál lényegesen nagyobb mértékű eladósodás vár. Várospolitikai szempontból nem tartják helyesnek, hogy ebben a helyzetben a szocialista–szabaddemokrata városvezetés kitart az ellenzék által elfogadhatatlan feladatok – például a felduzzasztott tanácsadói apparátus foglalkoztatása, a kommunikációs költségek 420 százalékra növelése – finanszírozása mellett. Az egyeztetésen tehát nem történt áttörés, érdemi változtatások nem születtek a költségvetés tervezetében. Ugyanakkor a Szövetség Sopronért elnöke kifejtette: örül, hogy a drogprevencióra további másfél millió forintot sikerült elkülöníteni, s a sport területén is, főként az utánpótlás vonatkozásában, vizsgálják a további lehetőséget.

Maradtak a különbségek

A szocialista politikusok szerint a kiadási-bevételi tételek pontosítása miatt hasznos volt a – költségvetés elfogadását megelőző utolsó – egyeztetés. A politikai megközelítések közötti különbségek azonban megmaradtak, ezen a területen előrelépés nem történt; szerintük az ellenzéki felvetések nem elég megalapozottak. Például az önkormányzati újság tervezett létrehozása – amelyet szintén kritikával illettek az ellenzékiek – 12 millió forintos költsége elenyésző a város 19 milliárdos költségvetéséhez képest, viszont az orgánum hasznos szerepet tölthetne be a város lakosságának információval való ellátásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévések fizetés nélkül

Az MTV Soproni Körzeti Stúdiója magas színvonalú munkát végez – jelentette ki a Kisalföldnek… Tovább olvasom