Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

A városszépítők átépítenék a Petőfi teret

Sopron - A Petőfi téren megújulhat a burkolat, megváltozhat a közlekedés, amennyiben a városvezetés elfogadja a városszépítő egyesület javaslatait. A tagok eltüntetnék innen a medencét is és visszaállítanák a régi szobrokat.

A lokálpatriótákból álló civilszerveződés megfogadta az önkormányzat felhívását és a tér rekonstrukciójával kapcsolatban levelet juttattak el a városvezetéshez.

– Több dologban is találtunk kivetnivalót – fogalmazott dr. Józan Tibor egyesületi elnök. – A Petőfi tér burkolata, annak minősége elfogadhatatlan. Ugyanilyen van Szombathely Fő terén, annyi különbséggel, hogy ott igényes munkát végeztek a kivitelezők. Az egyébként ideillő kiskockakő burkolatot kidolgozott tervek alapján kellene újra lerakni, a színházhoz és a mélygarázshoz vezető lépcsőkre pedig igényesebb burkolat kerülhetne. A liftházat vissza kellene bontani, hogy jobban illeszkedjen a környezetbe, az egyhangúságát célszerű lenne növények felfuttatásával oldani – tette hozzá.

A középen álló medence lehetetlenné teszi, hogy újra nagy rendezvényeket tartsanak a Petőfi téren. Fotó: Magasi
A középen álló medence lehetetlenné teszi, hogy újra nagy rendezvényeket tartsanak a Petőfi téren. Fotó: Magasi

A városszépítők szerint a medencével is baj van, sok helyet foglal és elveszti miatta a tér a funkcióját. Korábban itt tartották a városi ünnepségeket és egyéb rendezvényeket, amire csak akkor lenne ismét lehetőség, ha eltűnne onnan a szökőkút. Megváltoztatnák a környék forgalmát is, visszahelyeznék a Petőfi-szobrot és itt állítanák fel az 1848-as emlékművet.

– Konkrétumokról még korai lenne beszélni, de a tér átalakításával kapcsolatos előkészületeket már megkezdtük – reagált a felvetésekre Fodor Tamás polgármester. – Több levelet, e-mailt, észrevételt kaptunk a környék állapotára és átépítésére vonatkozóan, ezeket megvizsgáljuk. Fontos, hogy a soproniak jól érezzék magukat a városban, ezért az ésszerű, logikus és kivitelezhető megoldásokat örömmel fogadja és megfontolja az önkormányzat.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. FrameSet 2009. április 09. 18:31
  „Ezeket a köveket Csehektől vettük. Szinte az egész Prága hasonló méretű kövekkel van lerakva, csak ott fehér színűvel. Szép, de a színházba járó hölgyek nem kedvelik.

  Az építés menete itt megtekinthető:

  http://www.harry.hu/privat/2009/(2009.04.03.)Sopron_Petofi_ter/index.html”
 • 21. egysoproni_ 2009. március 29. 23:47
  „Tudomásom szerint a mélygarázs próbaüzeme júniusban indul... A térburkolat valóban pocsék kivitelezés. Az, hogy pálma vagy más alakan rakják le az mindegy nekem, csak szép legyen. A tér közepén az a medence valóban egy elbaltázott valami. Ugyanakkor réges régen a Petőfi téren volt rengeteg fa és virág illetve egy szökőkút. Nézzetek utánna régebbi fotókon. A térburkolat újra lerakása és a medence kissebítése illetve mégtöbb növény elhelyezésével szeritem egy pofás kis teret lehet ott kialakítani! Azonban egyet nem értek és nemtudok. Egy egy közterület felujításánál illetve a tervek elkészítésekor miért nem kérik ki a városzsépítők véleményét? A liftházzal személy szerint nekem semmi gondom nincs. Ha visszabontanak belőle 80 cm vagy 1 m-t akkor mi változik? Semmi! Sokkal alacsonyabbra meg nem bontható vissza mivel a liftnek is el kell férni valahol! Vagy annyi pénze van a városnak, hogy mindjárt új liftet is szereltet és szétbont mindent? Apropó! Még 1 kérdés! A Petőfi tér jogilag még építési területnek minősül vagy sem? Ha építési terület akkor miért van rajta gépjárműforgalom? Illetve ha baleset ér a rosszl lerakott térburkolat miatt akkor kihez fordulhatok kértérítésért? Ha építési területnek minősül még az egész akkor miért nincs kiírva? Ha meg nem építési terület akkor mielőbb rendezze az illetékes a számlákat és mihamarabb nyissa is meg a soproniak előtt.”
 • 20. idurboy 2009. március 29. 13:30
  „üdv! (Cerwin)szerintem itt szabályokrol nincs is szo mert ha lenne akor azt a követ rakták volna le amit felszedtek valoszinünek tartom hogy azt már akor tudták hogy kijé lesz mikor felse szedeték!”
 • 19. ballalajka88 2009. március 29. 00:00
  „Épp egy hete jártam Selmecbányán és ott is pálmafa alakban van lerakva a hasonló nagyságú térburkolat és ott nem egy térre van lerakva, hanem az egész óvárosban és egyetlen egy kátyút se láttam. És még hozzátenném, hogy Selmecen nem igen van 7- %nál alacsonyabb lejtésű út, úgyhogy azoknak kell bírnia astrapát, úgyhogy ott autók közlekednek rajta nap, mint nap. Szóval a térburkolat jó, csak jól le kéne alapozni!”
 • 18. Cerwin 2009. március 28. 12:57
  „A térkővel semmi baj nincs, csak a lerakásával. Pálma alakban kellett volna (egy hozzáértő ismerősöm Tiszaújvárosban ilyeneket csinál) és nagyon szép lenne. A feladat: felszedni és szabályosan lerakni!”
 • 17. Keijukainen 2009. március 28. 11:56
  „PETŐFI-tér???
  nyugodtan átnevezhetnénk Mélygarázs -térre...
  Hol van a tér régi hangulata???
  Anno még parkolni is lehetett rajta... most van alatta x db parkolóhely... de minek????
  Nap mint nap keresztülmegyek rajta... azok a kövek....kritikán aluli munkát végzett aki lerakta... és a vicc az, hogy már egyszer ki is javították a hibákat, és ugyanaz a helyzet...
  Normális, nagyobb méretű térkövek kellenének... Vagy ha már mindenképp ezekhez ragaszkodnak, akkor le kéne alapozni... vagy legalább tisztességesen lerakni...
  Az a pár félig kiszáradt tuja... inkább csak lefelé viszi a tér hangulatát, színvonalát..Kénének növények, csak azt gondozni is kéne(és nem a biztonsági őrökre kéne költeni... Minek??? -kérdem én -.-)
  A medence a közepén meg a legnagyobb baromság, már bocsánat... Nem szökőkút... nem is szép... csak a helyet foglalja...
  Szabadtéri színház, Március 15-ei ünnepség... mindnek a Petőfi téren lenne a helye... a medence helyén...”
 • 16. t_petyusz 2009. március 28. 11:45
  „Szerintem jó ötlet de ha a mélygarázs nem működik akkor sztem ez se fog menni én szerintem ! Egyet értek a 14.-dik hozzászóloval!!!”
 • 15. Orfeusz 2009. március 28. 11:22
  „Az ocsmány munka után ki fogja a helyreállítást finanszírozni? Megint közpénzből vagy a mittudoménmilyen kft illetve ügyvezetője a lenyúlt kétmilliárdos hitelből?! Apropó: én úgy kaptam lakáshitelt, hogy mindig a bemutatott számlák alapján utaltak egy-egy részösszeget. Más "talpas" soproniakról és vállalkozásokról is ezt tudom. Ha a T. Sopron Bank vagy a vezetője olyan bal.... volt, hogy számlák nélkül fizetett, nyeljék be a veszteséget, de előtte az ügyészség és más hatóságok keressék meg az ominózus kft ügyvezetőjét. Esetleg
  mindjárt fém vagy műanyag "kényszerítő eszközzel".”
 • 14. idurboy 2009. március 28. 09:23
  „üdv!ez a mélygarázs is vicc még nemis adták át de kezhetik javitani a hibákat milesz akor ha még beis indul akor meg össze döl?! térburkolatot valami szedet vetet válalkozo rakta le szerintem igy még nem alázták meg ezt a Petöfi teret!”
 • 13. Cerwin 2009. március 28. 05:49
  „Jó, most lehet utópiáról beszélni, hogy azoknak kéne, meg ezek fizessék...
  A valóság az, hogy amit javasoltak, az jó fél milliárd Forint, amit megint a mi zsebünkből vesznek el.
  Csinálják meg a burkolatot garanciában és nyissák már meg a nyomorult mélygarázst!”
 • 12. FREDDY/S 2009. március 28. 03:19
  „A térbetonozóknak kellene társadalmi munkában rendbe hozni, igaz a Deák tér betonjával kezdhetnének, hogy ismét valódi tereink legyenek, nemde...”
 • 11. Intel 2009. március 27. 21:13
  „Semmi se késő!
  Annak ellenére, hogy a város nagyokat hibázik a garázsügyben, az nem ok arra, hogy egy zöldbenn tér nem lenne szebb...

  Persze ez csak privát véleményem...”
 • 10. Lárika 2009. március 27. 20:46
  „Úgy értem, azt, ahogy most kinéz.”
 • 9. Lárika 2009. március 27. 20:45
  „Azok pénzéből kellene átépíteni, akik elfogadták ezt a tervet.”
 • 8. Intel 2009. március 27. 20:03
  „Szerintem addig felesleges róla beszélni, amíg nincsenek tervek!!!
  Mutassanak terveket, és aztán ellehet dönteni, hogy hogyan is tovább!

  Tény, lehetett volna jobbat kihozni belőle, még akkor is, mikor a város átvette a város vezetést!”
 • 7. adele 2009. március 27. 19:49
  „Tessék mondani és miből építik át?”
 • 6. TancsKaszabell 2009. március 27. 16:45
  „Úgy vélem, ebben a városban a városszépítő egyesülettel is baj van!Ez az egyesület már a tér
  tervezése során érvényesíthette elképzeléseit!A tervhez néhány szerzői jog is tartozhat.
  A burkolat helyreállítása a feladat,ez benne van költségeivel együtt az eredeti beruházási
  költségvetésben is.
  Csak óvatosan ötleteljenek ! Nagyon sok pénze van a városnak?
  Úgy tudom,hogy nem!
  Esetleg néhány további perbe is belebotlanak ha nem viselkednek meggondoltabban.
  Megváltoztatnák a környék forgalmát ? Csak nem a födém terhelésének okán ?
  Mert ugye most a buszok vígan közlekednek azon a "nem terhelhető födém" felett!!
  Ugye,ugye az a sok halandzsa,hát mire volt az jó Polgármester úr?
  Még ki sincs fizetve Polgármester úr ! Ne ígérgessen lehetőleg semmit !”
 • 5. csaje 2009. március 27. 16:44
  „Hülyék vagytok mint a raklap ! a Viz azért kell mert a leveöben levő szálloprt egy kicsit legaláb megszüri.
  nem lenne jobb ha az a k. meedence maradna és fákat padokat és egy kis gyepet telepítenétek.egy zöld kis pont lehetne a város szívében .Ünnepelni meg mindenhollehet.”
 • 4. mindigatutit 2009. március 27. 16:28
  „így van ,sokkal több zöldet.ezt a teknőt meg elbontani!!!nem, tudom ,hogy aki tervezte annak semmi szép érzéke nincs??”
 • 3. Telepathia 2009. március 27. 15:09
  „Rengeteg növényt, fá,t bokrót szökőkútat és aryhalat a szökőkútba. Ha megnézek egy 1912-es fényképfelvételta térről,, talán rá sem lehet ismerni a sok fától, bokortól a Városi Petőfi Szinházra. Igaz egy kissé hátrább volt a bejárta. Azt az 1989-es nagy felújitás során hozták jó néhány méterrel előbbre.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhivatott pedagógusok konferenciája

Sopron - Nagy fába vágta a fejszéjét a „Fogjuk a kezed!" Egyesület. Szakmai konferenciájukon a… Tovább olvasom