Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 5°C | 17°C Még több cikk.

A soproni Bacsárdi László az év Kiemelkedő Ifjú Kutatója

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának docense, Dr. Bacsárdi László a "VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója" díjat vehette át a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságától.
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága idén immáron hatodik éve adta át 35 éven aluli fiatal kutatóknak a VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója díjat. A díj alapításának hagyományait követve 2015. december 4-én a Veszprémben megrendezett ünnepségen idén is négy díjazott kapta meg ezt az elismerést; közülük kettő a természettudományok, kettő pedig a műszaki tudományok területén végzett kutatást. A díjakat Pósfai Mihály akadémikus, a Veszprémi Területi Bizottság elnöke és Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át.

A műholdas kommunikáció mellett díjaztak holtágak és bányatavak összetételére irányuló kutatást, búzanemesítéssel kapcsolatos eredményeket és modern fényforrások vizsgálatát is. Idén négy teljesen különböző területről kerültek ki a díjazottak. Ez a sokszínűség jellemzi a soproni díjazott munkahelyét, az NymE Simonyi Károly Karát is, ahol faipari mérnöktől kezdve az ipari termék- és formatervezőn át a mechatronikán keresztül a gazdaságinformatikusig bezárólag számos hallgatót oktatnak, a művészeti képzésben résztvevőket nem is említve. Mindez számos lehetőséget biztosít a Kar hallgatóinak és kutatóinak.

Az NymE SKK Informatikai és Gazdasági Intézet intézetigazgatójának kutatása a kvantuminformatikai alapú műholdas kommunikáció megoldatlan kérdéseire fókuszál. „A kommunikáció egyik fontos kérdése, hogyan lehet megosztani egy titkos kulcsot különböző kommunikáló felek között, és erre a kvantum alapú kulcsszétosztás egy biztonságos megoldást kínál" – mondta Bacsárdi László.

A díjjal elismert kutatás célja, hogy kvantumkommunikáció alkalmazásával a műholdas kommunikációt hatékonyabbá tegyék. A műholdas kommunikáció azért érdekes, mert az űrben a veszteségek sokkal kisebbek, mint akár a legjobb minőségű optikai kábelben, így remélhetőleg nagyobb távolságban lehet megvalósítani ugyanazokat a protokollokat, amelyeket a Földön már sikerrel kipróbáltak. „Egy komplex vizsgálati modellt készítünk és használunk, amely lehetővé teszi műholdas kommunikációs folyamatok szimulálását" – tette hozzá a díjazott. A kutatásban, amelyet az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) is támogat, egykori és jelenlegi gazdaságinformatikus hallgatók is részt vesznek.

A díjazottról:
Bacsárdi László 1982-ben született Sopronban. 2000-ben érettségizett a soproni Széchenyi István Gimnáziumban. 2006-ban szerzett okleveles mérnök-informatikus diplomát a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, 2007-ben bankinformatikus szakmérnök, illetve okleveles mérnöktanár végzettséget a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán.

2006-ban kezdte meg doktoranduszi tanulmányait a BME Híradástechnikai Tanszékén, témavezetője Dr. Imre Sándor volt. 2012 tavaszán védte meg sikeresen „Klasszikus és kvantum alapú információterjesztés és -átvitel az űrtávközlésben" című PhD disszertációját. Kutatási területe az információterjesztés ad-hoc hálózatokban, a kvantumhálózatok, illetve a kvantum alapú kommunikáció űrtávközlésbeli alkalmazásának lehetőségei. 2009 júliusa óta dolgozik a Nyugat-magyarországi Egyetemen.
Dr. Bacsárdi László
Dr. Bacsárdi László

2009-2011 között tanársegéd, 2011-2012 között adjunktus, 2012 óta pedig intézetigazgató egyetemi docens az NymE-n futó gazdaságinformatikus szakot gondozó NymE SKK Informatikai és Gazdasági Intézetében. Ezzel párhuzamosan óraadó a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéken.

Számos szakmai szervezetnek a tagja, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára. 2014 novemberében az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) által alapított „SGAC November 2014 Members of the Month" díjat nyerte el. Idén májusban kvantumkommunikációs kutatásaiért Nemzeti Kiválósági Díjat kapott, novemberben pedig a hónap kutatójaként készített vele interjút az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) magazinja. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók ütköztek a 84-es főúton, Sopronkövesdnél

Autók ütköztek a 84-es főúton, Sopronkövesdnél
Két személyautó karambolozott hétfőn kora este. Tovább olvasom