Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

A Rongyos Gárda hőseire emlékeznek

Sopron - Rongyos Gárdának hívták a maroknyi fegyverest, akiknek múlhatatlan érdeme, hogy 1921-ben megállították az osztrák csendőröket Ágfalvánál. Sopron átadása meghiúsult, a „rongyosok" második ágfalvi ütközete vezetett a velencei tárgyalásokhoz, majd a későbbi soproni népszavazáshoz.
A trianoni döntést követően a Nagykövetek Tanácsa 1921. augusztus 29-ére tűzte ki Nyugat-Magyarország átadását az osztrákoknak. A magyar kormány megkísérelte ugyan, hogy a kérdést népszavazás útján rendezzék, de ezt Renner osztrák kancellár következetesen visszautasította. 1921 januárjában az osztrák nemzetgyűlés törvényt fogadott el, hogy a Magyarországról átkerült terület Burgenland néven önálló tartomány lesz majd. Közbeszólt azonban a Rongyos Gárda. Tagjai főként alföldi legények, leszerelt katonák voltak, akik egykori katonasapkájukat búrkalapra cserélték, karimáját jobb felől nemzetiszínű kokárdával a tetejéhez erősítették.

Héjjas Iván volt magyar repülőtiszt vezetésével érkezett Sopronhoz mintegy 120 felkelő, akiknek puskáiból először 1921. augusztus 28-án dördültek el lövések. Ez volt az első ágfalvi csata, amelyben hősi halált halt a kecskeméti fiatalember, Baracsi László. Nevét utca és éppen 80 éve állított emlékmű őrzi a községben, a falu temetőjében pedig mindig van virág a sírján. Szeptember 8-án másodszor is Ágfalvánál ütköztek meg a többszörös túlerőben lévő reguláris osztrák alakulatokkal szemben a magyar hazafiak. Az Ostenburg-Moravek Gyula őrnagy csendőreitől kapott fegyverekkel a magyar irreguláris erők végleg megállították a Sopronra törő osztrák csendőrséget. Ez az ütközet vezetett a velencei tárgyalásokhoz, majd a későbbi soproni népszavazáshoz. Machatsek Gyula, Szechányi Elemér és Pehm Ferenc hősi halált haltak az összecsapásban.

– A Rongyos Gárdának az a múlhatatlan érdeme, hogy ők voltak az elsők, akik rálőttek a bevonuló osztrák csendőrökre és így megállt, meghiúsult az átadás – mondja a téma egyik ismert soproni szakértője, ifj. Sarkady Sándor. Épp ez a szikra kellett ahhoz, hogy a diplomácia elérje: Sopron népszavazáson dönthetett hovatartozásáról.

Zenével is tisztelegnek

Szeptember 13-án a Sopron melletti Harkán rendezi meg Gőbl Gábor rockzenész az első Rongyos Gárda-emléknapot. A program szombaton 10 órakor kezdődik a Károly-kilátó parkolója mellett található Rongyos Gárda-emlékműnél, majd 12 kilométeres erdei tereptúrára várják a természetbarátokat. A végcél ezúttal Harka, ahol 13.30 órakor koszorúzásra kerül sor a falu központjában található Hűség-emlékműnél. A focipályán 14.30-tól Kurszán Kende 12 fős lovasíjász-csapatának harci bemutatóját láthatják, majd a soproni hagyományőrző egyesület tagjai megelevenítik a Rongyos Gárda harcászatát. 17 órától a fedett rendezvénysátorban folytatódik a program: a felvidéki Kerecsen, majd Sárdy Barbara és Papp Gyula, a Romantikus Erőszak, 20 órától pedig a Moby Dick zenél. Őket a Kárpátia követi a színpadon.


Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Lárika 2008. szeptember 12. 23:25
  „gyerekek, tudja valaki, hányan van(nak) jocó (k)? keresem azt a jocót, akivel Walter Dezsőről vitatkoztam egy másik fórumon, de elszelelt :-)))))
  Kárpátia! És Kurszán kende harcosai! Ezzz Azzzz! Gyerünk!”
 • 31. "?????" 2008. szeptember 12. 20:17
  „29. Te hülye BAROM !”
 • 30. Szilaj 2008. szeptember 12. 18:09
  „OTT JÁRTAK SOPRON FELETT.....!!!!! Holnap Kárpátia koncert Harkán!!!!! VESSZEN TRIANON!!!!!”
 • 29. /joco1-az igazi 2008. szeptember 12. 15:47
  „Hát érdekes egy válasz "sorozat": minösitenek de azt amit válaszként irtam az "orosz/szerb Vh. kirobbantoinak "senki nem "cáfolja"Megszokás, hogy ha nincs érv jön a minösités.
  Megj. kilenc(9) sorombol egy betüt , egy mondatot sem tudtatok megcáfolni.Miért?”
 • 28. ggg 2008. szeptember 12. 11:23
  „:D”
 • 27. ERKDP 2008. szeptember 12. 11:08
  „;)”
 • 26. Chrome 2008. szeptember 12. 11:07
  „25. ERKDP

  Biztosan ismered a mondást, hogy ne vitatkozz hülyével, mert a végén még összekevernek vele. Meg egyébként sem vagytok egy szinten, így jogtalan előnyt élvezel. Szegély /joco1=az igazi menthetetlen, kár rá időt fecsérelni. Ha azonban kellő derűvel figyeli az ember a hozzászólásait, még örömet is tud okozni. Engem például sokszor megnevettet.”
 • 25. ERKDP 2008. szeptember 12. 10:36
  „Nagyon elvakult vagy. Ha az "echte miépes" mondatomból tényleg nem érezted ki az iróniát, akkor komoly problémákról lehet szó... a továbbiakban nincs értelme neked válaszolgatni, olyan vagy mint egy jó szajkó. Fröcsögsz a gyűlölettől, miközben másokat vádolsz ezzel. Úgy beszélsz, mint valami nagy tesó, aki okosságra inti a balga népet. Vedd észre korlátaidat - reméljük, csak lelki jellegűek, nem szellemiek. Egyértelműen kiviláglik mindenki előtt, aki e párbeszédet is olvassa, hogy ki milyen, aki hozzászólást írt. Nincs szükség rá, hogy unatkozó nyugdíjasok "bölcsessége" hassa át az életünket. További szép napot és kívánom, lépj túl az utálatos stílusodon!”
 • 24. /joco1=az igazi 2008. szeptember 12. 10:23
  „23-as akkor is nagy marhaságot irtál azzal, hogy a "szerb" barát oroszok biztatták fel a merénylöket.Tudod haver a VH. kirobbanásának ez csak az ürügye volt. A lényeg a VILÁG UJRA FELOSZTÁSA" VOLT.megj. -tudod téged és elv-társaidat nem kell minösiteni ,holmi náci vagy fasiszta jelzökkel, ezt ti magatok intézitek el legtöbbször. Haver mikor irtam neked, hogy te náci vagy? Ja ha csurka tanitvány vagy ?ja és tényleg "echte miépes" dolgok már elévültek.Érted?nem hát. tanulj inkább az uj neonáciotol:Vonátol, megirta az uj "meinkampf-"ot.most pont a "belsö ellenséget" ocsárolja egy elmaradt "népirendezvénye" miatt.Tiszta komcsi mentalitás az elv- társsad müve. Probáld elolvasni.Hát tanulni nem fogsz belöle, de sokat fogsz felejteni. Bocsi ha az ajánlott vona még neked is balos, keress szent.korona,vagy más nevü sz.jobbos honlapokon megfelelö "utmutatást"”
 • 23. ERKDP 2008. szeptember 12. 09:23
  „Ez igen! Úgy látom a Világ Jocói Egyesüljetek jelmondat alatt összegyűlt a környék összes megszállottja... kik vagytok ti, hogy leszélsőjobboztok valakit? Hohy mertek ti másokat lefasisztázni itt vagy más fórumokon? Honnan veszítek a bátorságot, hogy aki nem ért egyet veletek, azt lenácizzátok, sőt, lebutázzátok?

  Mely mondatok nem igazak és mi a tételes cáfolatuk? Ki mondta, hogy a gaz lengyelek támadtak a németekre? Egyet tanulj meg, mielőtt a billentyűzetre teszed az ujjaidat! A történelemben semmi sem történik csak úgy, a második világháború soha nem tört volna ki, ha nincs az első és utána nem így rendseződnek a dolgok. Egyszerűen azért, mert abban a felfokozott hangulatban, amibe Németorzság került egyértelmű volt, hogy a szélsőségek erősödnek meg. A kommunisták és a nácik harca a hatalomért végül utóbbiak sikerével zárult, s ezután következtek azok az embertelen, mocskos tettek, amiket megjegyeztél meg a történelemóráról. Csakhogy nem lehet folyamatokat időpontokban szemlélni: ha így teszel, a saját műveletlenségede bizonyítod, azzal pedig, hogy ontod magadból a hülye alaptalan megbélyegzéseidet, még a kulturálatlanságodat is. Vagy most komcsizzalak vissza, esetleg mondjam rád, hogy neoliberális? Ez a te szinted.”
 • 22. /=joco1-az igazi 2008. szeptember 12. 06:44
  „ERKDP:Hol tanultál te történelmet? ne a szélsöjobbos honlapokrol tájékozodj a VH. kirobbantásárol. Tudod haver vannak történelmikönyvek és annak nevezett szenyiorodalom.Valosinü Te ilyenekböl merited "tudásodat".ja az utolso sorod(18-ban) az "echte miépes" dologra valo hivatkozás "elárulta" ismereteid forrásait.Az olyan "történelmi ismeretekkel" amivel Te rendelkezzel, azon sem csodálkoznék, ha kijelentenéd, hogy a gaz lengyelek támadtak a németekre.”
 • 21. ERKDP 2008. szeptember 11. 21:25
  „Kedves (?) Joco!
  Nem mintha magyarázkodnom kéne, csak a rend kedvéért: sváb ám a jó édes... Én magyar vagyok, a szüleim is azok, de a csekély német származásomat sem tagadom meg. Semmiféle fajt nem védek, sem neonáci, sem eszetlen szélsőjobbos magyar nem vagyok. Keresztyén, konzervatív magyar ember igen, büszke a hazámra és a városomra és allergiás a primitívségre... ha értelmeset nem tudsz szólni, inkább hallgass!
  (Az első világháborút a ruszkik által támogatott, szélsőségesen nacionalista pánszlávisták robbantották ki, lásd a Fekete Kéz nevű kultúrszervezet által fémjelzett merényletet. Egész Európa bűne, pontosabban mindegyik nagyhatalomé, hogy hagyták kitörni. A második pedig ebből gyökeredzik, sajnos az Antant kissé mértéktelenre vette a revansot... A történelemkönyveket lapozgatva még sok-sok érdekes dologra bukkanhatsz, javaslom forgatásukat, hátha egy fokkal közelebb kerülsz a civilizált véleménynyilvánításhoz! Minden jót! ;) )”
 • 20. joco 2008. szeptember 11. 15:33
  „ja és eszetlenek a rongyos gárda pont ilyen ökör svábjai ellen küzdött, mint ti,szerencsékre sikerrel”
 • 19. joco 2008. szeptember 11. 15:31
  „Öshonos "árja népség" 18 és 17- a világháborukat kik is inditották?Ha valaki zsidozik az lehet akár "hegedüsakárloránt" is !tudjátok a fajvédö elvek azok megmaradtak.
  Mekkora hülyeséget ir az ki a "poncichter" hagyományokat a " echte miépes" dolognak tarja valaki.Tudjátok azok akkor is éltek és dolgoztak itt Sopronban ,mikor még fajvédö elveitekröl még szo sem volt.”
 • 18. ERKDP 2008. szeptember 11. 11:16
  „Kedves Oedenburger!
  Minden szocialista befolyás alá került országból megtörtént a németek elűzése, hol előbb, hol később. Ez alól persze kivétel az NDK, vagy azok az országok, ahonnan maga Hitler telepítette az újnak hitt német határok közé a németeket. Ajánlom figyelmedbe a Benes-dekrétumokat az egykori Csehszlovákiában, Ceausescu jó német márkáért kötött üzleteit Romániában stb.
  Magyarországnak mindig történelmi szövetségese volt a német nép, ha nem épp saját függetlenségét védte tőle, de az más tészta. Azok a bűnösök a kitelepítésben, akik hamis ideológiát hangoztatva az országot is tönkretették, negyvenöt évig szipolyozták... nem a magyar nemzet bűne ez a szörnyűség, ami ezek szerint mindkettőnk családját, vagy annak egy részét érintette, ahogy a holokauszt sem a német nemzet bűne, hanem a náciké.
  Azért nem Ádámig és Éváig megyünk vissza, mert te a népszavazás alternatív eredményéről beszéltél. Ha azt mondod, minek estek bűnbe az ősszülők a paradicsomban, akkor még biztosabban mondom: ha máshogy alakul, ma nem vitáznánk! :) A történelemben nincsen "ha"!

  És: örülök, hogy tudunk egymással kulturáltan szót éreteni, más már hegedküslorántozik (ahelyett, hogy észrevenné, mekkora hülyeséget ír - bár végülis echte MIÉP-es dolog a régi poncichter-hagyományokról beszélgetni... :) )”
 • 17. Oedenburger 2008. szeptember 11. 10:37
  „Lieber ERKDP!
  Javaslatodnak megfelelően gondolkodtam és most saját nevemben válaszolok.
  Hozzád hasonlán én is elmondhatom magamról, hogy igazi soproni vagyok, annyi különbséggel, hogy őseim nem az egész vármegyéből, hanem csak Sopronból származnak. Nem tudom, hogy élnék-e akkor is, ha városunk sorsa másképp alakul, de ilyen alapon vissza lehetne menni Ádám és Éváig.
  Ami a kitelepítést illeti - Más háborút vesztett, kommunista befolyás álá került országokban miért nem volt kitelepítés?
  Megnéztem a "maradékot", azt is, hogy elsősorban kik maradhattak itthon. Ezek között meglehetősen sok a városunkban köztiszteletnek örvendő személy. Kitelepítve főleg a módosabb családok lettek, akiktől volt mit elvenni. Az őseim nem voltak túlzottan jómóduak, így nem kerültek transzportra.
  Ettől függetlenül úgy érzem, hogy családom mindig méltó volt és méltó lesz városunkhoz és annak szellemiségéhez, akkor is, ha véleményünk sok midenben eltér a Tiédtől.”
 • 16. csabazs 2008. szeptember 11. 06:27
  „Én viszont örülök, hogy soproni és magyar maradtam!”
 • 15. joco 2008. szeptember 11. 05:37
  „Mi is van a soproni cimerbe irva? hát egy-két reagáló ezt cáfolva magát minösiti. Bocsi ezt egy "gyüttment" irta.”
 • 14. ERKDP 2008. szeptember 10. 20:36
  „De igen, persze... javaslom olvasd el, milyen kontextusban használom, a "maradék" ellentéteként, amiről Oedenburger ír. Szövegértési problémák orvoslására javaslom, olvass! (Egyébként meg: ha te valóban soproni lennél, nem csak a nevedben, tudnád, hogy a gyüttment Sopronban semmi egyebet nem jelent, mint hogy nem a városból származik. Csak annyia bír negatív tartalommal, mint a poncichter... de ha ezt magyarázni kell, akkor valószínűleg fogalmad sincs arról, amit az utolsó mondatomban kívánok vissza!)”
 • 13. soproni 2008. szeptember 10. 20:20
  „ERKDP!Te nem a Hegedüs Lóránt szóvivője vagy?Mert az beszél a gyütmentekről.Talán te is,ő is azok vagytok?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok az ódon házakkal

Sopron - A lakóközösségek tulajdonában lévő soproni belvárosi ódon házak jelentős felújításra… Tovább olvasom