Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A rendszerváltás pillanatai képeken

Sopron - A Deák téren tegnap nyílt meg a Lobenwein Tamás felvételeiből készült szabadtéri fotókiállítás, mely a rendszerváltás időszakát mutatja be. A tárlat anyagát a fotós fia, Lobenwein Norbert válogatta.

Huszonkilenc fényképfelvételen, illetve magyar és német nyelvű tájékoztatón mutatja be a húsz évvel ezelőtt történteket a soproni Deák téri kiállítás.

A fotók többsége a Páneurópai Pikniken, illetve a határáttöréskor, a vasfüggöny lebontásakor készült, de találunk fényképeket a ˝Gorenje-időszakról is˝. A képeket a rendszerváltás fotósaként megismert, néhány éve elhunyt Lobenwein Tamás készítette, akinek a keletnémetek határáttörését megörökítő drámai erejű fotói bejárták a világsajtót. A felvételeket, mint kordokumentumokat, azóta is számtalan könyvhöz és tudományos publikációhoz használják illusztrációként. A tárlatot a fotóriporter fia, Lobenwein Norbert állította össze.

A szabadtéri kiállítás augusztus végéig látható. Felvételünkön a tárlat összeállítója, Lobenwein Norbert és édesanyja, Lobenwein Tamásné Klára. Fotó: Magasi
A szabadtéri kiállítás augusztus végéig látható. Felvételünkön a tárlat összeállítója, Lobenwein Norbert és édesanyja, Lobenwein Tamásné Klára. Fotó: Magasi

– Az 1989-ben történtekről édesapám számos felvételt készített, ezek egy részét a ’89–09 – A rendszerváltás pillanatai című könyvben jelentettük meg – mondta el Lobenwein Norbert. – A Deák téren kiállított képeket éppen ezért a kötet alapján válogattam össze. Mindezeket öt téma szerint csoportosítva láthatja a közönség. A kiállítás bekerült a VOLT Fesztivál programfüzetébe, szeretnénk, ha minél több fiatal látogatna el ide és tudna meg többet a két évtizeddel ezelőtti fontos eseményekről.

A tárlatot Fodor Tamás, Sopron polgármestere nyitotta meg, aki kifejtette, a felvételeken keresztül számos emberi sorsot lehet megismerni. A kiállítás a piknikévforduló egyik olyan fontos állomása, amelyen keresztül felidézhetők az akkori események. A szabadtéri kiállítás a tervek szerint augusztus végéig látható. A bemutató létrehozását az Európai Unió Kulturális Programja támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonyodalom egy mobiltelefon körül

Sopron - Mobiltelefont lopott egy soproni nő, aki állítja: azt úgy találta egy borozó vastag falú… Tovább olvasom