Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A régió is ünnepelt

Szerte a hazában megünnepelték Magyarország uniós csatlakozását, s nemcsak a nagyobb városokban készültek színvonalas programokkal, hanem a kisebb településeken is.
Fertőd városában szabadtéri misével, sportrendezvénnyel és kulturális műsorral köszöntötték májust. A hónap első napján a városban praktikus módon mindent megünnepeltek: az uniós csatlakozást, az anyák és a munka napját...

Kerékpártúra Zsiráról

Zsirán, az osztrák–magyar határon az együttfejlődést jelképező faültetéssel vette kezdetét szombaton a csatlakozási ünnepség. Burgenland tartomány képviselője, a szomszédos település, Locsmánd (Lutzmannsburg) első embere, valamint a helyi polgármester közösen helyezték a földbe a négy facsemetét. Délután átadták a kerékpárutat, így Locsmándtól egészen Sopronhorpácsig lehet biciklivel közlekedni.

EU-határfutás Fertőrákoson

Zenés reggeli köszöntővel kezdődött a fertőrákosi ünnepségsorozat. A helybéli fúvósok és az énekkar előadását nézhették meg az érdeklődők. Késő délután EU-határfutás következett, Fertőmeggyes (Mörbisch) és Fertőrákos között. A helyi és a fertőmeggyesi egyesületek kultúrműsorral is köszöntötték csatlakozásunk első napját. Vendégként a soproni Testvériség néptáncegyüttes lépett fel, a környékbeli német és magyar néptáncokat bemutatva. A községbe a testvértelepülések képviselői is ellátogattak. A németországi Grossengotthernből, az olasz Rapolono Terméből, valamint az osztrák Antauból érkezett delegáció.

Pörköltfőzés és utcabál

Kópházán a határátkelőn megtartott találkozó után Művészet határok nélkül címmel nyílt kiállítás a művelődési házban. A gulyás- és pörköltfőzésnél megjelenteket kultúrcsoportok szórakoztatták.
Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk előestéjén kezdődtek Röjtökmuzsajon a rendezvények. A helybéliek májusfát is állítottak, az utcabálon az óvodai, iskolai néptánccsoportok, a röjtökmuzsaji kórus, valamint a nagylózsi néptáncosok léptek fel.

Emlékkövek a határban

A három szomszédos falu – Ágfalva, Somfalva (Schattendorf) és Lépesfalva (Loipersbach) – együtt ünnepelték Magyarország uniós csatlakozását szombaton. A települések találkozási pontjánál, a B 19-es határkőnél a fúvószenekarok a hangulatot, a két ország himnuszának közös eléneklése pedig az ünnepélyességet fokozta. Utóbbihoz a három település vezetőinek felszólalásai is hozzájárultak. A települések tűzoltói vállt a vállnak vetve sajátos formáját választották a közös munkának: főztek.

A résztvevők megemlékeztek a hirtelen elhunyt ágfalvi polgármesterről, Wágner Gézáról is, akinek oroszlánrésze volt az ünneplés megszervezésében, csakhogy azon már nem vehetett részt. Nem lehetett ott a magyar és az osztrák oldalon felállított emlékmű ökumenikus szertartás keretében történt felavatásán sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borokkal is Ausztriába

A Külügyminisztérium pályázatán elnyert támogatásból a soproni idegenforgalmi igazgatóság… Tovább olvasom