Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

A pikniket választották

Sopron - Nemzetközi ifjúsági tábornak ad otthont Sopron ezekben a napokban. A fiatalok vasárnap előadáson jelenítik meg a tábor témáját, a Páneurópai Pikniket.

Tíz nemzet fiataljai – németek, olaszok, spanyolok, magyarok, lengyelek, csehek, szlovákok, szlovének, horvátok és franciák – táboroznak három hétig Sopronban.

– A huszonkét éves múltra visszatekintő tábort minden évben más-más európai országban rendezik – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kiss Adrienn magyar szervező. A három hét alatt a résztvevők különböző foglalkozásokon vesznek részt, mint színjátszás, zene, festés, capoeira, kézműves-foglalkozás. A programokat szintén vegyes nemzetiségű vezetők tartják, akik kreativitásukkal, illetve ötleteikkel színesítik azt. A több mint hatvan egyetemistakorú fiatal a tábor alatt az adott országhoz kapcsolódó műsort készít. Idén az esemény történelmi jelentősége miatt a Páneurópai Piknik a műsor témája. Az előadás nem a piknik konkrét történetét jeleníti meg, elvontan kapcsolódik az eseményhez.

A tábor résztvevői reggeli torna gyanánt kipróbálhatták a capoeirát is. Fotó: Magasi
A tábor résztvevői reggeli torna gyanánt kipróbálhatták a capoeirát is. Fotó: Magasi

– Volt egy beszélgetős esténk Bella Árpád határőrtiszttel és Nagy László egykori szervezővel a piknikről. Ők elmesélték, mi történt 1989-ben, illetve Bella Árpád szólt arról, mit érzett, amikor meg kellett hoznia a döntést, hogy nem használnak fegyvert a határt áttörő keletnémetekkel szemben. Ez a beszélgetés lenyűgözte a résztvevőket, nagyrészt ebből vették az ötleteket – tette hozzá Kiss Adrienn. – A fő karakterek tehát a Páneurópai Piknik szervezői, illetve a határőrök, az előadásban az ő érzéseikre, döntéseik súlyára koncentrálunk. A műsorban szerepel egy szimbolikus vasfüggöny is, amit a capoeirás csoport áttör, a festés foglalkozáson pedig a díszleteket készítjük. A hatalmas vásznakon az akkori kelet- és nyugat-európai sztereotípiák jelennek meg. A zene is ezt az ellentétet szimbolizálja.

A tábor jó lehetőség a fiataloknak arra, hogy három hétig együtt dolgozzanak velük egykorú külföldi fiatalokkal, megismerjék egymás kultúráját és megérezzék az idegennyelv-tanulás fontosságát.


Vasárnap előadás a piknikről

A tábor résztvevői augusztus 16-án, vasárnap a Fő téren (eső esetén a régi városházán) mutatják be előadásukat este nyolc órakor.

Olvasóink írták

 • 3. Deir_Yassin 2009. augusztus 18. 21:00
  „Adjon Isten!

  Kedves Hazafiak!

  Mint a híradásokból tudható, holnap jelentős közéleti esemény zajlik Sopronban. 20 éve a Magyarországon "nyaraló" kelet-német polgárok közül pár száz jól értesült, Sopron térségébe utazva részt vett a Pán-Európai Piknik elnevezésű rendezvényen, amit a Sopronkőhida és az "ausztriai" Szt.Margitbányát "összekötő" lezárt határ út magyarországi oldalán rendeztek.

  A határkerítés áttörése révén nyugatra menekülő kelet-németek történelmet írtak, csak úgy mint az eseményt szervező soproni és debreceni illetőségű ellenzéki civilek.
  Az áttörés sorsfordítónak bizonyult, hiszen ettől a pillanattól kezdődően felgyorsult a kettéosztott Németország egyesülésének folyamata.

  Mi magyarok, azonban a rendszerváltó elit árulása miatt nem tudtuk a magunk javára fordítani a meggyengülő szovjet birodalom, a széteső kommunista szövetségi rendszer bukását. Máig szétdarabolva, nemzeti szállásterületeink jelentős részének megszállása mellett, demokratórikus kereteken belül mozgó poszt-bolsevik módszerekkel sanyargatják a magyar népet szerte a Kárpát-medencében. A magyarság összetartozásáért és egyesüléséért szót emelőket hazánkban mindmáig leszélsőségezik negatív jelzőket emlegetve megbélyegzik és üldözik!

  Ünnepelni tehát nincs okunk, de jelenlétünk fontos és üzenettel bír az ébredésén már túl lévő, nemzeti mozgalmunkat támogató, szebb magyar jövőben bízó honfitársaink számára, mind az ellenünk fellépő a rezsim lekötelezettjei számára.

  Várunk tehát mindenkit aki el tud jönni holnap, Augusztus 19-én Sopronkőhidára a "PIKNIK ünnepségre", hogy nemzeti lobogókkal, történelmi zászlóinkkal, Jobbikos, Magyar Gárdás, HVIM-es zászlókkal demonstráljunk, fejezzük ki erőnket és vágyunkat az összmagyar összetartozás jegyében.

  Az ünnepséget a DUNA TV élő adásban közvetíti.

  Gyülekező 15 órától Sopronkőhidán, a helyi buszmegállónál. Várunk mindenkit tiszta magyar szívvel!

  Gőbl Gábor
  JOBBIK Soproni Alapszervezeti elnök”
 • 2. rokapis 2009. augusztus 18. 14:37
  „Az ominózus napon és időben már tilos volt fegyvert használni.
  Meddig tarthat még a hazai és a nemzetközi közvélemény félrevezetése?
  Ez a nyilatkozatsor mélységesen sérti az akkor feladatukat példásan ellátók önérzetét, megalázó velük szemben.Az ideiglenes átkelőhely parancsnokát felelősségre kellett volna vonni,ha önállóan dönt ebben a
  rendkívül fontos kérdésben / BM Utasítást szegett volna meg /.Úgy tünteti fel , mintha az üres határon egyedüli felelős parancsnok lett volna.Ott volt a készenléti, az ügyeletes parancsnok majd később a helyettesítő kerületparancsnok.Akkor hogy is van a jelentési kötelezettség?Ki dönthetett volna?
  A helyes választ " A pezsgődurranás volt a jel" - a Kisalföld Szieszta cikke adja meg ami helyhiány miatt csak ennyi terjedelmet adott a teljes anyagnak.
  Sajnálom magunkat és azokat akiket az ilyen felelőtlen megnyilatkozásokkal megvezetnek.
  Miért nem tisztességes az igazság ?”
 • 1. xen 2009. augusztus 16. 20:25
  „Csak őszintén a piknikről a fiataloknak...!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárutakat hozott az összefogás

Ágfalva – Megváltozott a településünk arculata, megszépült a főút, és biztonságosan… Tovább olvasom