Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A pedagógusok féltik juttatásaikat

Míg a belügyminiszter kétszáz százalékos ruhapénz-növekedést ígér a köztisztviselőknek, addig a soproni oktatási intézményekben a korábbi százmilliós elvonások után újabban az étkezési támogatás és a köpenypénz felfüggesztésére is rákényszerültek.
Fotóillusztráció: Bárány Zoltán Számos soproni iskolában rákényszerülnek a „köpenypénz" megvonására is.
Teichtinger János, a Fenyő Téri Általános Iskola szakszervezeti titkára a minap nagy visszhangot kiváltó körlevelet küldött szét Sopron oktatási intézményeibe. Ebben a felhívásban többek között az áll: „Az anyagi problémák megoldásának és az elbocsátások elkerülése érdekében a következő javaslattal állunk elő: 2003-ban a takarékoskodás jegyében nem megyünk több napos osztálykirándulásra, lemondunk az étkezési hozzájárulásról, a ruhapénzről, lemondunk a tervezett jutalomalapról...".

„ Fele annyit, mint tavaly"

Annak ellenére, hogy a felhívást általában felemás érzelmekkel fogadták Sopron pedagógusai, máris akadtak olyan iskolák, amelyek egyszerűen rákényszerültek a szóban forgó juttatások egy részének felfüggesztésére. A Lackner Kristóf Általános Iskolában például a havi kétezer forintos étkezési hozzájárulást és a ruhapénzt nem kapták meg a pedagógusok és a technikai dolgozók. A Fenyő Téri Általános Iskolában a jövő hónaptól az étkezési hozzájárulást ugyancsak megszüntetik. A Halász utcai általános iskolában a köpenypénzt még az „utolsó pillanatban" ki tudták fizetni. Más oktatási intézményekből is hasonló híreket kaptunk. Sokan úgy vélik, amennyiben ezeket a megszorításokat nem hajtják végre, akár pedagógus-elbocsátásokra is sor kerülhet...
– Egyszerűen nem tudtuk odaadni az élelmiszerjegyeket, mert a költségvetésünk nem ad lehetőséget erre. Amióta az önkormányzat nehéz helyzetére hivatkozva valamennyi oktatási intézménytől elvont – a mi esetünkben 20,3 millió forintot –, több iskolában válsággazdálkodást folytatnak. Nem is beszélve arról, hogy akad olyan pedagógus, aki a helyettesítési pénzek megkurtítása miatt fele annyit keres, mint az előző évben – panaszolja Forrás Béla igazgató.

Közös álláspont kellene

Teichtinger János szakszervezeti titkár szerint jó lett volna, ha az intézmények közös álláspontot alakítanak ki a juttatások felfüggesztésének ügyében. – Mára az a helyzet alakult ki, hogy minden iskola a saját szakállára próbálja egyensúlyban tartani a gazdálkodást – mondja Teichtinger János. – Annyi bizonyos, az étkezési hozzájárulás, a munkaruhapénz a kollektív szerződés alapján csak adható. Ezzel szemben például a köztisztviselők ruhapénze törvényben is kötelezően előírt. Abban az esetben, ha a pedagógusok lemondanak juttatásaikról, elvárnák ezt valamennyi intézmény, sőt, a polgármesteri hivatal alkalmazottaitól is. Ebben a helyzetben pedig ne folytatódjék a pazarlás, ne rendezzen senki méregdrága nőnapot, ne vásároljanak vadonatúj gépkocsikat szolgálati célokra...
– A takarékos gazdálkodás szempontjából minden intézménynek magának kell döntenie arról, hogy a megszorításokat mely területeken alkalmazza. Erre vonatkozóan nem létezik központi utasítás. A munkaruha és az étkezési hozzájárulás mértékét az intézmény korábban is maga határozhatta meg – fejtette ki Palotai György, az oktatási és egészségügyi iroda vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsabb átkelés a határon

Negyven százalékkal is csökkenhet a várakozási idő a határátkelőhelyeken, mert április 17-től… Tovább olvasom