Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

A névadóra emlékeztek a soproni szakképző iskolában

Jubileumi ünnepséget tartottak a Handler Nándor Szakképző Iskolában a névadó születésének 175. évfordulóján.

Az intézmény 1994 óta viseli jelenlegi nevét, s nem is választhattak volna jobb névadót Handlernál, hiszen az iskola épületét is ő tervezte, ám a falak között 1858-ban még evangélikus árvák éltek.

Handler Nándor 1836. február 27-én Sopronban született, 26 évesen készítette el az Orsolya téri templom terveit. Ez lett a legismertebb munkája, de az ő tervei alapján épült a Táncsics utcai templom, a röjtöki katolikus templom és a nagylózsi Solymossy-kastély is. Sopronban ő alkalmazta újból a barokk formákat, élete utolsó szakaszában pedig a legtöbb hazai kortársát megelőzve a szecesszió jegyeit is előszeretettel használta. Építészeti jelentőségét jól példázza, hogy közreműködőként a bécsi parlament tervezéséhez is ajánlották.

A hétfői rendezvényen a névadó munkásságának felelevenítése után Szántó István, az iskola művész-tanára egy Handler Nándorról készített olajportrét adományozott az iskolának, majd bemutatták a 11. évfolyamos díszítőfestő-tanulók alkotásait is. A képek mostantól az aulában megtekinthetők.

A diákok a kulturális műsor keretében felelevenítették a névadó életének és munkásságának legfontosabb állomásait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létszámcsökkentés Sopronban a Pro Kultúránál

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója saját részéről nem erősítette meg azt az… Tovább olvasom