Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

A NASA-hoz mennek

Sopron - A soproni Széchenyi István Gimnázium két diákja április 12–17. között az Amerikai Űr- és Rakétaközpontban amerikai fiatalokkal együtt próbálhatja ki, milyen űrhajósnak lenni. Erdélyi Soma és Nickl István, a Széchenyi-gimnázium tizedik, illetve tizenegyedik osztályos tanulója idén így rendkívüli helyen töltheti a tavaszi szünetet.

Erdélyi Soma és Nickl István nyolc napot tölthet el majd  az Amerikai Űr- és Rakétaközpontban. A diákok szombaton indulnak.

– Szüleink  már csomagolnak, minket inkább azok a kérdések foglalkoztatnak,  milyen lesz a tábor. Látni fogjuk, milyen egy igazi űrruha, egy űrrepülő belseje, az irányítópult! Kíváncsian várjuk, milyen feladatokat kell majd végrehajtanunk – mondta a két diák. – Sosem utaztunk még repülőn, és ez lesz az első alkalom, amikor saját magunk megyünk táborozni. Szóval már maga az utazás is izgalmasnak ígérkezik.

A két fiatal   műszaki egyetemen szeretne majd tovább tanulni. Álmuk nem az, hogy űrhajósok legyenek, de szeretnének a földi irányításban dolgozni. Az űrkutatás mindkettőjüket gyermekkoruk óta érdekli. A gimnáziumban már most is számos érdekes kísérletben vettek részt.

Erdélyi Soma és Nickl István idén rendkívüli tavaszi szünet elé néz. Fotó: Magasi
Erdélyi Soma és Nickl István idén rendkívüli tavaszi szünet elé néz. Fotó: Magasi

Saját maguk építettek például egy marsjárómakettet. S a határtalan leleményességüket mutatja, hogy a gép alapja egy boltban is kapható játék autó...

Az amerikai Alabama állam Hunstville városában megrendezendő tábor nyolcnapos programja során a diákok megismerkednek az űrkutatással. Kipróbálhatják magukat az űrhajós-szimulátorokban is: sétálhatnak majd a holdi gravitációban, vezethetik az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhetnek a Nemzetközi Űrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek. Mindezek mellett amerikai űrhajósokkal is találkozhatnak. A tábor minden bizonnyal feledhetetlen élményeket nyújt a két diáknak.

Bacsárdi László ajánlotta fel az utat

2008-ban a soproni Bacsárdi László tanárként vett részt a nemzetközi űrtáborban. A tábor zárásakor a szervezők egy ösztöndíjat ajánlottak fel, amelyet a fiatal szakember a Széchenyi-gimnáziumnak továbbított. Az iskola a kiutazási lehetőséget megosztva két diáknak, Erdélyi Somának és Nickl Istvánnak adta át.

Olvasóink írták

  • 2. Lárika 2009. április 11. 02:38
    „Gratulálok! Olyan jó ilyesmit olvasni! Csak így tovább, fiúk!”
  • 1. thermoline 2009. április 10. 17:37
    „Élvezzétek ki srácok.Biztos tuti lessz:))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni család súlyos autóbalesete a Balatonnál

Nyolcan sérültek meg súlyosan abban a balesetben, amely csütörtök este történt Balatonfűzfő és… Tovább olvasom