Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

A napórák szenvedélyes alkotója

A Nizza melletti Vence városában él a 77 esztendős matematikus és mérnök Németh Ágoston. A nagy tudású férfi a Sopronhoz közeli Nagylózs szülötte. Bár eredeti szakmájában, matematikus programozóként is karriert futott be, igazi, múlhatatlan szerelem a napórákhoz fűzi.
Németh Ágoston magyarországi rokonainál vár elhelyezésére a nizzai mérnök legújabb napórája. Molnár Ferencné a Sopronnak felajánlott remekművel.
A hetvenhét esztendős Németh Ágoston Nagylózs szülötte. Sopronban a bencés gimnáziumban járt középiskolába. Budán a műegyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait, de villamosmérnöki diplomáját végül, sorsfordulóként, a belgiumi Löwenben szerezte meg. Antwerpenben a telefoniparban dolgozott évekig, míg több mint három évtizede a Nizza melletti Vence városkájában telepedett le.

Az első napóra...

– Diákkorom óta izgatnak a napórák. Mivel Sopronban a gimnáziumban görögöt tanultam, nem volt nehéz az ókor híres matematikusai és csillagászai által készített napórákat megszeretnem – magyarázza Németh Ágoston. – Pk gnomonoknak nevezték az első ilyen szerkezeteket. Jómagam is gyártottam egyet: asztallábra deszkát szegeztem, kört rajzoltam rá, s a közepébe szöget vertem. Ennek árnyékát egy óra segítségével harminc percenként ceruzával jelöltem. Így készült el az első napórám...

Gyarapszik a számuk

Kezdetben Németh Ágoston napórái csonkakúp alakúak voltak. Logarléccel számolta ki egységeit. Később áttért a sík napórákra. Tudásának megalapozásához végigolvasta a szakirodalmat, többek között a kétezer éve élt római építész, Vitruvius műveit is. Az elméletet a gyakorlat követte, egy-két éven belül tíz kúpos napórát készített. Nizza és Vence városának is ajándékozott egyet-egyet. Majd szülőföldje, Nagylózs következett. Itt is elhelyezett egy napórát a közösség örömére. De a szerkezet annyira megtetszett a falu lakóinak, hogy azóta tucatnyit találni a település házainak udvarában. Sőt, ma már Sopronban is gyarapszik a számuk...

A gnomonok fénykora

– A napóráknak komoly története van – magyarázza a nizzai mérnök. – A régi századokban még a házakat is úgy építették, hogy az egyik homlokzat dél felé mutasson. Ilyen épületekre az akkori építészek már tudtak lapos számlapú napórát tervezni. Százötven esztendeje még fénykorukat élték a napórák, mert a kerekes órák pontatlanok voltak, ezekre nem lehetett alapozni például a vasúti irányítást. Nem véletlen, hogy a 19. század második felében minden állomás falán ott volt a napóra, amihez pontos időt lehetett igazítani, csakhogy a telefon feltalálása után vége szakadt a „gnomonok" ázsiójának. Azon túl a vasutasok minden áldott nap telefonon egyeztethették a pontos időt.
Napjainkra a régi napórákból alig maradt több mint száz a Kárpát-medencében. Szerencsére Németh Ágoston remekei után nagy az érdeklődés, így ha lassan is, de gyarapodhat a számuk. A francia földre elszármazott nagylózsi férfi most éppen Sopron városának szeretne ajándékozni egy különleges afrikai fából, a tarrietiából készült szerkezetet, amelyet tervei szerint az Ikva áruház előtti téren helyeznének el. Elkészítéshez, mint a nizzai mérnök vallja, nagy türelem kellett, de a szerelem türelmet ad, ő pedig egyszerűen szereti a napórákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zsidóüldöztetés borzalmai

Mauthausenben a lágerbeli kényszermunka, a bánásmód olyan fizikai és lelki tehertételt jelentett,… Tovább olvasom