Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

˝A munka a legfontosabb az ember életében˝

Sopron - A dalolás mellett a munkát, a hasznos elfoglaltságot tartja a legfontosabb dolognak az ember életében Hajnos Ferencné Rozália néni, aki csütörtökön ünnepli 100. születésnapját a Balfi úti Egyesített Szociális Otthonban.

Évszázadnyi élettapasztalat birtokosa Hajnos Ferencné, akinek arcáról száz év napsugara sugárzik vissza. Rozália néni ugyanis mind a mai napig életvidám: szeret énekelni, sőt, az idei farsangi bálon és a márciusi kerti partin még táncolt is – mesélték az otthon nővérei. A kerti partiról is az utolsók között ment fel a szobájába. Ez az örök derű tegnap is jellemezte az idős hölgyet, aki – amikor vízzel kínálták – tréfásan jegyezte meg: ez csak víz... hol van a finom vörösbor?

– Lövőn születtem, nyolcan voltunk testvérek – emlékezett gyermekkorára Rozália néni. – Anyám rengeteget dolgozott, és mi, gyerekek is besegítettünk a kert és a föld művelésébe. A háborúban meghalt apám, két testvérem. Akkor megfogadtam, nekem sosem lesz gyerekem: ne éljen szegénységben, és legfőképpen ne küldjék a harcmezőre... És nem is szültem gyereket.

Farkas Miklósné, Németh Árpádné, Dombovári Istvánné és Kocsis Andrásné nővérek szeretettel veszik körül a 100 éves Hajnos Ferencnét.
Farkas Miklósné, Németh Árpádné, Dombovári Istvánné és Kocsis Andrásné nővérek szeretettel veszik körül a 100 éves Hajnos Ferencnét.

– A legszebb emlékem a száz évből? Minden perc munka nagy öröm volt számomra. Ezt is tartom a legfontosabb dolognak az ember életében. Az éneklés, a jókedv mellett végzett munkát, a hasznosság érzését. ˝Akinek nincs nótája, annak szíve sincs˝ – kezdett dalolásba Hajnos Ferencné. – Az esküvőm, a házasságom? Férjemmel ketten éltünk, ő esztergályosként dolgozott, én meg odahaza. A háztáji kertben megtermett minden, abból főztem. Isten nyugosztalja megboldogult férjemet, aki jó ember volt, de így visszatekintve nem ahhoz mentem feleségül, akit rajongva szerettem. Nem lehetett, mert az éppen a falu papja volt...

– Korábban a túrós tésztát meg a darás tésztát kedveltem nagyon, ma már a gyümölcsökért rajongok, egy falat kenyérrel. És egy korty vörösbor sem árt az egészségnek – nevetett huncutul Rozália néni, aki nagyon elégedett a szociális otthonnal. Azt már a nővérek árulták el, hogy évtizedekkel fiatalabb szobatársainak is ő segít, ha kell, pohár vizet visz nekik. Jó lelke miatt mindenki szereti.

– Remélem, a 101. születésnapomon is nótázhatok majd... – mondja, s amikor búcsúzóul megsimogatjuk ráncos, csöpp arcát, olyan hálás mosollyal tekint ránk, hogy kétség nem férhet hozzá: a százéves Rozália néniben ezerévnyi szeretet munkál.

Hajnos Ferencnét 100. születésnapja alkalmából csütörtökön köszöntik a Balfi úti Egyesített Szociális Otthon vezetői és lakói. A házi ünnepségen az önkormányzat vezetése is képviselteti magát.

Olvasóink írták

  • 2. info2009* 2009. szeptember 06. 21:22
    „A neni a jo geneknek koszonheti hosszu eletet, nem a munkanak.”
  • 1. Valjan 2009. szeptember 03. 21:15
    „A nagyon Tisztelt Unnepeltnek ,meg ha lehet akkor marcsak udvariassagbol is meg vagy 100 evet kivanok...es igenis tessek kinalni 1 pohar vorosborral az unnepeltet-NEM MAST-!!
    ***moderálva***”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsákokban gyűjtik az újrahasznosíthatót

Fertőrákoson és Harkán kísérleti jelleggel nem gyűjtőszigeteken, hanem a házak elé kitett zsákokban szállítják el az újrahasznosítható hulladékot. A zsákok a polgármesteri hivatalokból ingyenesen elvihetők. Tovább olvasom