Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

A Magyarországról elhurcolt és száműzött németekre emlékeztek Sopronban

Hetvenegy évvel ezelőtt Budaörssel kezdődött a német nemzetiség kitelepítése, és 1948 nyaráig mintegy kétszázezer németet hurcoltak el, illetve száműztek Magyarországról.
 Erről a tragikus eseményről újra és újra meg kell emlékezni, hogy Európában ilyen többé ne forduljon elő - emelte ki a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője az ünnepségen. Az alapítvány és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának szimpóziumán Frank Spengler közölte: egyedülálló gesztus volt a kormány által 2013-ban bevezetett emléknap.
Fotók: G. M.

A keresztény értékrend jegyében a megbékélésre, megértésre törekvés a mostani rendezvény mozgatórugója. Ez pedig a német, de az egész európai kultúrkör meghatározója - tette hozzá az alapítvány képviseletvezetője. Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója köszöntőjében arról beszélt, hogy a létrehoznak egy új, állandó, országos kiállítást a kitelepítéssel kapcsolatban, felhasználva az elmúlt 10-15 évben összegyűlt dokumentumokat. Ehhez pedig éppen a napokban vásároltak meg egy budaörsi ingatlant - jelentette be a konferencián. Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány áttelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztosa két Sopronhoz is köthető eseményről beszélt: az első magyarországi evangélikus hitközösség, szervezett gyülekezet ebben a városban jött létre 1565-ben, és itt volt az 1989-es páneurópai piknik is, amelynek alkalmával mintegy 600 keletnémet jutott át Ausztriába. Kitért arra is, hogy a Német Szövetségi Köztársaság erkölcsileg és anyagilag is támogatja a magyarországi németeket, az anyagi támogatás 1990 óta mintegy 18 millió eurót tett ki. 1946-ban ezen a napon Budaörsről indult az első szerelvény, és vitte a kitelepítésre ítélt németeket Németországba, elsősorban az amerikai megszállási övezetbe. A legtöbb németet Tolna megyéből száműzték. Sopronból csaknem nyolcezren kényszerültek elhagyni otthonukat - sorolta Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a történelmi adatokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy durranásokkal, Anna and the Barbies koncerttel hasít Sopronban a Tavaszi Napok - itt a program

Nagy durranásokkal, Anna and the Barbies koncerttel hasít Sopronban a Tavaszi Napok - itt a program
Többek közt lesz drón és robotika show, Bödőcs Tibor új estje és My Fair Lady bemutató. Tovább olvasom