Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnökévé választották a soproni kamara elnökét

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnökévé választották a soproni kamara elnökétHorváth Vilmos: a szakmai szervezetekben nagyobb szerepet kell adni a turizmusból élőknek. Fotó: Magasi
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnökévé választott Horváth Vilmos, a soproni kamara elnöke szerint van mit javítani a hazai idegenforgalom helyzetén.
– Az idegenforgalomban idehaza négyszázezren dolgoznak. Ez az ágazat adja a hazai GDP tíz százalékát. A szakterület fellendítése, jövedelmezőségének további növelése elengedhetetlen feladat. Országos kamarai tevékenységemnek ez lesz fő célkitűzése – nyilatkozta a Kisalföldnek Horváth Vilmos, akit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) napokban tartott budapesti tisztújító küldöttgyűlése az idegenforgalomért felelős alelnökké választott.

– Korábban az országos szervezet turisztikai kollégiumát tizenkét évig vezettem. Közös szakmai munkánk elismerésének tekintem a szakterület alelnöki rangra emelését.  

– Országos kamaránknak szava van a kormányzatnál. Az idegenforgalommal összefüggésben sikerült elérnünk, hogy a SZÉP-kártya megmaradjon, mint a belföldi turizmus egyik mozgató rugója – folytatta Horváth Vilmos. – Ugyanis az utazásokkal kapcsolatos pénzköltés értelemszerűen csak másodlagos lehet a mindennapi megélhetést biztosító kiadások mögött.

A SZÉP-kártyás megoldás a szerény jövedelműek számára is biztosítja az üdülést, a rekreációt. Nagy reményeket fűzünk ahhoz is, hogy az új turisztikai törvényjavaslatban az idegenforgalmi fejlesztések nem közigazgatási területek, hanem turisztikai régiók mentén körvonalazódnak.

Csak egy példa ennek illusztrálásául: kívánatos felkelteni a Sopronba látogatók érdeklődését nemcsak a város, hanem a Fertő-táj világörökség, a Széchenyiek és az Esterházyak palotái, a fertőrákosi Barlangszínház előadásai, továbbá Balf, Hegykő, és a már más megyében lévő, de viszonylag közeli Bük és Sárvár fürdője iránt. A cél, hogy minél több napot töltsenek el a régió sokszínű turisztikai kínálatának megismerésével.

E tekintetben kormányhatározat szól arról, hogy Budapest, Balaton, Tokaj és Sopron kiemelt turisztikai térség. A komplex fejlesztési irányvonalat a kamara nyomon fogja követni. Másrészt törekednünk kell arra is, hogy az idegenforgalmi szervezetek munkájában beleszólási és döntési jogkört kapjanak a turizmussal összefüggő helyi vállalkozások. Ők a saját bőrükön tapasztalják, miken kellene változtatni, hogy munkájuk eredményesebb legyen a maguk számára és adójuk révén a köz javára is.

„A kamara országos szinten kiáll amellett, hogy a honi turizmus szervezeti átalakítása ellenére, a nemzeti és helyi idegenforgalmi marketingre többet költsünk, hiszen az többszörösen megtérül" – emelte ki a MKIK alelnöke.

Horváth Vilmos a jövőről szólva kifejtette: a világban a turizmus a legdinamikusabban fejlődő iparág, mértéke az olajiparral vetekszik. Az elmúlt években ugyanakkor hazánkat mint olcsó desztinációt kínálták az idegenforgalom piacán: egy osztrák a száz eurójáért Magyarországon százhetvenkét eurónyi szolgáltatást kapott.

Kimutatások szerint Bécsben egy turista átlag kétszáztízezer forintnak megfelelő valutát költ, Budapesten ez az összeg nem éri el a százezret. A versenyképesség javítása, valamint a képzett munkaerő idehaza tartása további feladatokat ró a szakmára.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi már tudjuk, mikor nyitja meg kapuit a soproni Decathlon!

Mi már tudjuk, mikor nyitja meg kapuit a soproni Decathlon!
A soproni áruházban 19 fős csapat várja a sport kedvelőket. Tovább olvasom