Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

A lerakó bezár, de lesz zöldbolt

Sopron - Az unió 2015-től kezdve nem az új lerakók építését támogatja, hanem a korszerű technológiával felszerelt hulladékégetők építését – hangzott el szerdán egy megbeszélésen, ahol elsősorban a szelektív hulladékgyűjtés volt a téma.
Közös megbeszélést szervezett szerdán a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. (STKH) a Sopronban működő jelentősebb cégek vezetőivel, az egyetem, valamint a városvezetés képviselőinek. A fő téma az volt, hogy hogyan lehetne elősegíteni a szelektív hulladékgyűjtést, a környezettudatos életmódra nevelést.

A megbeszélésen nem esett szó arról, hogy mi lesz öt hónap múlva, amikor is lejár a Harkai úti hulladéklerakó működési engedélye...

Elhangzott viszont, hogy az Európai Unió 2015-től kezdve nem az új lerakók építését támogatja, hanem a korszerű technológiával felszerelt hulladékégetők létesítését. Bécsben is működik egy hasonló égető, amelyet az ottaniak szinte észre sem vesznek.

Kosztka László, az STKH ügyvezető igazgatója elmondta, várhatóan tavasszal az Állomás utcában nyílhat meg az úgynevezett „környezetvédelmi bolt". Itt nem csupán zsákokat, edényeket lehet megvásárolni, hanem például a mosóport hozott tasakokba mérik ki, így is csökkentve a felesleges csomagolóanyagokat.

Sopronban hetente négyszer ürítik a szelektív hulladékgyűjtő edényeket. A tavalyihoz képest idén negyven százalékkal több újrahasznosítható szemetet gyűjthetnek be. Fotó: Magasi
Sopronban hetente négyszer ürítik a szelektív hulladékgyűjtő edényeket. A tavalyihoz képest idén negyven százalékkal több újrahasznosítható szemetet gyűjthetnek be. Fotó: Magasi

– Hét-hét oktatási intézményben, valamint óvodában működik a Környezetvédelmi Klub, s ennek keretében szelektíven gyűjtik a hulladékot – folytatta az igazgató. – Az akcióban részt vevőknek fizetünk az újrahasznosítható hulladékért, a legtöbbet gyűjtők értékes jutalmat kapnak. A jelen gazdasági helyzetben úgy segítjük a vállalkozásokat, hogy a különválogatott hulladékot ingyenesen visszük el, így is csökkentve a cégek kiadásait. Kapacitásunk van, ugyanis a tavalyi mennyiséghez képest idén negyven százalékkal több műanyag palackot, papírt és alumíniumot vesz át a feldolgozó.

Kosztka László hozzátette, idén tavasszal is lesz lomtalanítás, valamint tavasszal ez előzetesen bejelentett zöldhulladékot ingyenesen szállítják el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyhártyagyulladás, de nem járvány

Sopron - Agyhártyagyulladáson esett át egy soproni tinédzser. Akik kapcsolatban álltak vele,… Tovább olvasom