Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

A léleknek építenek házat

Sopron - A tervek szerint 2010-ben lelki egészségközpont kezdi meg működését a sopronbánfalvi karmelita kolostorban. A szakemberek az épületegyüttes felújítása során középkori átjárót is felfedeztek.

A sopronbánfalvi kolostortemplomban jelenleg is tartó felújítás során az egykori pálos kolostort és a hegyi templomot összekötő gótikus, szemöldökgyámos, pálcatagos átjáróra, valamint egy gótikus ablakra talált a Balázsik Tamás művészettörténész-régész vezette csoport.

Az átjárót a II. világháborúban menekültek is használták. Ezenkívül előkerült egy nyolc és fél méter hosszúságban épen maradt XVII. századi csatorna is. Az értékes leleteket a restauráció után a nagyközönség is láthatja majd. Az 1892-ben a karmelita rend tulajdonába került kolostorépületet szinte teljesen eredeti formájára újítják fel.

A kolostorépületet szinte teljesen eredeti formájára újítják fel. Fotó: Magasi
A kolostorépületet szinte teljesen eredeti formájára újítják fel. Fotó: Magasi

A tervek szerint a pálos kolostorban 2010-ben művészeti és meditációs központ kezdi meg működését. A beruházást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány végzi, és a munkálatok költségeihez 4,5 millió eurós támogatást nyújt a Norvég Alap is.

A kolostorban 2007-ben már volt feltárás. A munkában akkor két soproni kutató, Gabrieli Gabriella régész és Nemes András művészettörténész is részt vett.

Olvasóink írták

 • 6. civac 2009. szeptember 19. 09:35
  „gall!

  vajon a norvég alap azt finanszírozza, hogy az állam áltál - fletó szavaival élve - elkúrt egészségügy soha be nem hegedő sebébe folyassa a pénzt?
  így nem közvetlenül a magyar állam fizet, vagy?”
 • 5. janika 2009. szeptember 19. 05:34
  „Joshi Baráth is itt fog működni és nem a Tv.-ben?”
 • 4. fortuna54 2009. szeptember 18. 17:26
  „2-es.Hát erre is nagy szükség van,nem észleled a hozzászollások bol?”
 • 3. psanyi 2009. szeptember 18. 16:57
  „A mucki luxuskórházról jó lenne nem hallani soha többet. A bánfalvi templom viszont csodaszép, gyakran látom, de mégis mindig rácsodálkozok a szépségére. Szinte megkoronozzá Bánfalvát és az azt körülölelő dombokat.”
 • 2. gall 2009. szeptember 18. 15:30
  „munkálatok költségeihez 4,5 millió eurós támogatást nyújt a Norvég Alap is.------akkor mennyibe kerül összesen???.hm,az egészségügy pedig beteg.----medtitációs-központ...erre van pénz...”
 • 1. hokiel 2009. szeptember 18. 11:51
  „Mennyivel jobban hangzik, mint a mucki luxuskórház”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő készülék két soproni középiskolában

Életmentő pont létrehozására nyert támogatást két soproni középiskola. A defibrillátor kezelését és az elsősegélynyújtást profi mentőktől tanulják a pedagógusok és a diákok.
Tovább olvasom