Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A legrövidebb út Ausztriába

Megszűnhet Ágfalva „zsáktelepülés” jellege. A testvértelepülések átjárhatóságának biztosítása a turizmust is erősítené.
Sopron, Ágfalva, Lépesfalva (Loipersbach) és Somfalva (Schattendorf) célul tűzte ki, hogy a határra vezető 84. számú főút és a Sopronbánfalvát összekötő elkerülőútból kiindulva – a Táncsics utca és a Somfalvi út felújításával, illetve új út építésével – Ágfalván csatlakozási lehetőséget teremtenek a Lépesfalva és a Somfalva között meglévő útvonalra.
A közösen létrehozandó úthálózat költségeit – előreláthatóan 500–700 millió forintot – pályázati pénzekből teremtik elő.

Szaktanácsadók részvételével erről folytatott megbeszélést tegnap Ágfalván Walter Dezső soproni, Gaál István ágfalvi, Herbert Tschürtz lépesfalvi, Alfred Grafl somfalvi polgármester és Kránitz László országgyűlési képviselő. Mint azt Gaál István, Ágfalva első embere hangsúlyozta: a határon átnyúló úthálózat kialakításával, illetve a hosszú évtizedeken keresztül elzárt történelmi utak életre keltésével nem kellene harminchét kilométeres kerülőt tenni a szomszédos falvak lakóinak, ha egymást akarják meglátogatni. Ezen túlmenően Ágfalva–Somfalva irányába a legrövidebb út jöhetne létre Sopron és Ausztria között.

Kránitz László országgyűlési képviselő – aki korábban részt vett a magyar miniszterelnök és a burgenlandi tartományi parlament elnöke soproni találkozójának megszervezésében – a megbeszélésen bejelentette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még ebben a hónapban hivatalában fogadja Walter Priort, a burgenlandi tartományi parlament elnökét és Hans Niesslt, Burgenland tartományfőnökét. A tárgyaláson elsősorban a közösen megfogalmazott, a soproni térség határon átnyúló közlekedési hálózatának kérdései kerülnek szóba.

Az érdemi megbeszélés fontosságát jelzi, hogy a konzultációba bevonják Baráth Etele tárca nélküli minisztert, a hazánkba kerülő európai pénzek magyarországi felelősét és Kolber Istvánt, aki a területfejlesztési források felhasználásáért felel. Mindez komoly kormányzati szándékot sejtet a tervek mielőbbi megvalósítására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálatüzek gyújtogatással

Pereszteg határában még hétfőn délelőtt is parázslottak azok a szalmabálák, amelyek vasárnap késő este gyulladtak meg. Az elmúlt fél évben négy hasonló tűzeset történt térségünkben. Vasárnap egész éjszaka dolgoztak a tűzoltók a Pereszteg határában történt bálatűznél. Valaki vagy valakik feltehetően meggyújtották a négyszáz szalmabálából álló kazlat. Tovább olvasom