Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

A legnagyobb gond a munkanélküliség

Sopron - A cigányság legégetőbb problémája továbbra is a munkanélküliség, de aktuálisan a gyerekek taníttatása, a tankönyvek beszerzése is nagy gondot jelent – fogalmazott Kállai Csaba országos cigány vajda, mikor tegnap Sopronban járt.
A Soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat feloszlása után a soproni romák egyesületet kívánnak létrehozni, mely kifejezetten ezen kisebbség alapvető közös érdekeit fogalmazza meg. Az alakuló ülésre meghívták Kállai Csabát, Magyarország cigány vajdáját is, aki a kisebbség helyzetéről beszélt.

– Cigányokról van szó, úgy érzem, kötelességem állást foglalni, segíteni az itteni kisebbség munkáját – fogalmazott Kállai Csaba, a 2006 októberében felavatott országos vajda. – Fő feladatomnak a kultúra és nyelv ápolását, valamint a kisebbség és a többség közti párbeszédet tekintem, ezen céljaimat a soproniaknak is igyekszem továbbítani. Hiszen az itteni kisebbség sem használja nagy arányban a közel hatszáz éves lovári nyelvet.

Kállai Csaba arról is beszélt, hogy Dunántúlon, többek között Fejér, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében jobb lehetőségeik vannak a cigányoknak, mint az ország többi részében élőknek. Azonban a gyerekek taníttatása itt is általános gond.

– A probléma gyökere a munkanélküliség, azaz hogy a cigányokat még mindig hátrány éri az álláskeresésnél – tette hozzá Kállai Csaba.
– Ennek következménye, hogy a családoknak nem jut pénz a gyerekek taníttatására. Szerencsére jó példa is akad a többségi társadalom részéről. Néhány településen – például Ercsiben – a polgármester a cigányok mellé állt és ötven család részére jelölt ki építési területet, valamint a helyi takarékszövetkezettel közösen kedvezményes hitelkonstrukciót állapítottak meg a kisebbség részére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyben turnézik Sopron Város Fúvószenekara

Sopron– Erdélybe, a Sepsiszentgyörgy melletti Rétyre utazik ma a fúvószenekar – mondta… Tovább olvasom