Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A Lábasházba költözik a Nádasdy huszárezred

Az első világháborút megelőző három évtizedben a soproni helyőrségben tevékenykedett 9. Nádasdy huszárezrednek állít emléket az a múzeumi gyűjtemény, amely vasárnap nyílik meg a soproni Lábasházban.


Az emlékmúzeum látnivalóit, a korhű fegyvereket és lovasfelszereléseket, egykori ruházatokat és az írásos dokumentumokat, fotókat és lószerszámokat a helyi huszár hagyományőrző egyesület gyűjtötte össze – mondta el Grubits Róbert egyesületi elnök.

A gazdag anyagnak otthont adó kiállítóhelyet a soproni múzeumtól bérlik, és saját erőből, az egyesületi tagok önkéntes munkájával újították fel. A tradíciók őrzését és továbbadását kiemelt fontosságúnak tartják, ennek szellemében ápolják a huszársírokat, és gondoskodnak jelenleg 28 fős tagságuk történelmi ismereteinek bővítéséről – fűzte hozzá Grubits Róbert.

A szerveződés tervei közül kiemelte, hogy szeretnék feleleveníteni az 1914. december 11-iki limanowai csata évfordulós megemlékezéseit. A lengyelországi Limanowánál a soproni ezredből több tiszt és csaknem 320 sorhuszár esett el vagy sebesült meg. Ott halt hősi halált Muhr Ottmár ezredparancsnok, akinek az unokája a vasárnapi megnyitó díszvendége lesz – közölte az elnök. Az avatóünnepséget követően lesz egyebek között tárlatvezetés, majd kürtmuzsika, tárogatókoncert és néptánc szórakoztatja a vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban 475 helyen lehet fizetni a kékfrankkal

Egy évvel elindítása a kékfrank, a soproni pénzhelyettesítő utalvány elfogadóhelyeinek zöme a… Tovább olvasom