Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A költözés óta kevesebben olvasnak

Az internet megjelenésekor sokan azt gondolták, leáldozott a kézbe vehető kiadványok csillaga. A könyvtári szakemberek mindent elkövetnek az olvasás népszerűsítéséért.

Sopronban hatezres az aktív tagság.

Akik manapság ellátogatnak egy közgyűjteménybe, láthatják, hogy a könyvtár már nem csak olvasnivalók halmaza. A héten például a könyvtári napok és az Országos Nagyi Könyvtári Napok rendezvényei zajlanak Sopronban is.

– Ez utóbbi rendezvény azért is helyénvaló, mert tagjainknak mindössze 14 százaléka tartozik a nyugdíjas korosztályhoz. Sokan magányosak, a könyvek pedig egyre drágábbak, így mindenkit arra biztatunk, válogassanak programjainkból, s legyenek aktív tagjaink. A gyerekek gyakoribb látogatóink, a mintegy hatezres olvasótáborunk nagy részét a diákok alkotják. Az iskolák szerencsére megmutatják a kicsiknek az olvasás örömét, hozzászoktatják őket a könyvtárba járáshoz. Sajnos korábban nekünk is szembe kellett néznünk az aktív tagok számának visszaesésével, de a csökkenés nem az internet megjelenése, hanem a belvárosból való kiköltözés miatt következett be 2001-ben. Másfél évtizede még tízezres olvasótáborunk volt, de a csökkenő tendencia nemcsak a mi könyvtárunkban, hanem országos szinten is jelentkezik – mondta Orbánné Kalmár Judit, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója.

Az Országos Könyvtári Napok programjai népszerűek. A gyerekek gyakoribb látogatók, a mintegy hatezres olvasótábor nagy részét ők alkotják. Fotó: Magasi Dávid
Az Országos Könyvtári Napok programjai népszerűek. A gyerekek gyakoribb látogatók, a mintegy hatezres olvasótábor nagy részét ők alkotják. Fotó: Magasi Dávid

A mostani programokra kilátogatókat a tájékozott, a kreatív, az egészséges és a társas nagyi témakörhöz kapcsolódó kiállítások, irodalmi művekre épülő beszélgetések, előadások, olvasáshoz kötődő játékok, zenei csemegék várják. A Könyves Vasárnap című zárórendezvényt október 11-én, vasárnap tartják, amikor rendkívüli nyitva tartással, sokféle meglepetéssel, játékokkal várnak mindenkit a Széchenyi István Városi Könyvtárban. Ingyenes beiratkozásra is lesz lehetőség, a ˝megbocsátás napján˝ pedig késedelmi díj befizetése nélkül hozhatják vissza a köteteket a mulasztók.

Olvasóink írták

 • 4. lenk 2009. október 11. 08:25
  „Érdekes. A Tesco sem a városközpontban van, mégsem csak 6000-en járnak oda.”
 • 3. Csabazs 2009. október 11. 06:25
  „Nagyon rossz döntés volt anno a belvárosból kivinni a könyvtárat!”
 • 2. valakivalaki 2009. október 10. 17:54
  „Csetneky, én a saját életemből tudom felhozni példakánt, hogy amikor még a "Liszt"-ben volt a könyvtár, ha volt csak tizenöt-húsz perc szabad időm a várost járva, mindig a könyvtárba mentem be. Most is aktívan járok a könyvtárba, de ritkábban. A közintézményeknél igenis szempont, hogy a városközpontban, jól megközelíthető legyen.”
 • 1. Csetneky 2009. október 10. 12:41
  „Orbánné egyik mondatával üti a másikat. Először azt mondja, hogy a költözés miatt csökkent az olvasói létszám, utána pedig azt, hogy minden városban csökkent. Ezek szerint minden városban költöztették a könyvtárat? A véleményem az, aki egy ekkora kis városban, mint Sopron, nem bír elmenni a könytárba, mert az kb. 10 percnyi gyalogúttal arrébb költözött, annak gratulálok. Ja, hogy nehéz parkolni? Hát kérem, azért van lába az embernek - általában kettő - hogy használja. A 7-es busz megállója pedig kb. 2 percre van a könytártól. Lassú tempóban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzzel és fával is segítenek

Kistérség - A települési önkormányzatok pénzzel vagy tűzifával is segítik a fűtési szezon kezdetén a… Tovább olvasom