Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A kicsapott apáca átírhatja a történelmet

Franciaországi kutatások szerint nem halt ki a magyar szabadságharc egyik legnagyobb alakjának, II. Rákóczi Ferencnek a családja. A felkelés háromszázadik évfordulójának ünnepségein részt vesznek a leszármazottak is.
illusztráció
Az elmúlt év őszén fordultak meg Sopronban azok a francia vendégek, akik azt állították magukról, hogy ők II. Rákóczi Ferenc egyenes ágú leszármazottai. Princess Jacqueline Alice Louise Rákóczival, Michel Roland Rákóczi Ducheminnel és fiukkal, Stephane Jean Michel Rákóczival a Kisalföld interjút készített.

Magyar kutatások kezdődnek

A cikkben azt állították, hogy ők a fejedelem leszármazottai, és erről tájékoztatták a párizsi magyar konzulátust is. A hivatalos szervek azonban nem kívántak az ügyükkel foglalkozni. Ennek ellenére a Lyonban élő család nem adta fel a küzdelmet. Megbízták az egyik legtekintélyesebb európai levéltárat, a strassbourgit őseiknek felkutatásával. Az eredmény őket igazolta, a régi dokumentumok alapján bizonyossá vált a nem mindennapi rokoni kapcsolat.
Miután igazolást nyert származásuk, II. Rákóczi Ferenc utódai átadták a budapesti történeti levéltárnak a strassbourgi dokumentumokat, és egyben megbízták a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatóját, dr. Holló József vezérőrnagyot a hazai kutatások megszervezésével.

Rákóczi lányunokájától indultak

– Számos hazai levéltár rendelkezik Rákóczi-anyagokkal. Így örömmel vállaltuk el a feladatot – mondta a főigazgató a Kisalföld megkeresésére.
„ Amennyiben itthon is bebizonyosodik, hogy a Rákóczi-ág – a történészek korábbi állításaival szemben – nem halt ki, akkor igen nagy

jelentőségű ténnyel kell szembesülnünk."
– A strassbourgi levéltárban ugyanis nem kevesebbet derítettek ki, minthogy II. Rákóczi Ferenc fiának lánya, az eddig ismert tények szerint valóban apácazárdába vonult, de nem ott fejezte be magtalanul életét – mesélte a főigazgató. – Onnan ugyanis, a strassbourgi adatok szerint, kicsapták, majd feleségül ment egy olasz katonatiszthez, akitől gyermekei születtek. Pk azok, akik egyenes ágon továbbadták a fejedelem génjeit. Mindezt azonban az itthoni kutatásoknak kell majd még megerősíteniük. Mindenesetre kiváló szakemberünk, dr. Czigány István történész már megkezdte a munkát, és kapcsolatba lépett a németországi és az ausztriai, valamint az Országos Levéltárral is ebben az ügyben. A magunk részéről a jövő év őszére ígértünk eredményeket a Rákóczi-családnak.
Mindehhez Kustár Károly, a lyoni Rákóczi-család magyarországi képviselője annyit fűzött hozzá, hogy a szabadságharc háromszázadik évfordulójának ünnepségeire a ma élő Rákócziak több magyarországi településre is meghívást kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a kulturális tagozat

Nagycenken tegnap megalakult a Fidesz–MPSZ megyei kulturális tagozata. Elnökükké Szarka… Tovább olvasom