Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A jövő bekopogtatott Egyházasfaluba

A jövő hamarosan jelen lesz Egyházasfaluban. Merész a terv, de megvalósítható: ökolakópark épül a településen. Kevesebb rezsi, helyben megtermelt élelmiszer és fenntartható fejlődés.


Ami most Egyházasfaluban készül, arról sokat láthattunk az ismeretterjesztő televíziók jövővel foglalkozó műsoraiban. Ezekben arra keresték a választ, miként élhetünk úgy, hogy a legkevesebb terhelést jelentsük a környezetünknek, és nem mellesleg minél kevesebb szennyezéssel, káros anyaggal ártsunk az amúgy is megtépázott természetnek.

a leendő ökolakópark földmérési pontjait budapesti 16 éves diákok végezték el
A leendő ökolakópark földmérési pontjait budapesti 16 éves diákok végezték el.


A jövő hamarost valóság lesz a településen

Kéry Magdolna és férje négy évvel ezelőtt érkezett a faluba. Budapestről először Szentendrére vették az irányt. Miután a Pest megyei kisváros túlzsúfolt lett, a vidéket választották. Egyházasfalura már célirányosan érkeztek meg.

Fő szempontjuk az volt, hogy a főúttól távol essen, de biztosított legyen a vonat közlekedés. A másik vezérelvük, hogy az adott településen ne az ipar vagy a turizmus, hanem az ökológia jelentse a kitörési pontot. Merész, ám valóra váltható tervvel érkeztek meg.

Közlekedés vonattal, lovas kocsival...

- A képviselő-testület, valamint a helybéli lakosság is örömmel fogadta, amikor elmondtuk: egy ökolakóparkot szeretnénk itt megvalósítani - számolt be a kezdetekről Kéry Magdolna. - A fő szempont, hogy nagy mértékben önellátóak legyünk. Első körben harmincöt házat, lakóegységet építenénk. A kilencszáz négyzetméteres telkeken kialakított kertben mindenki megtermelheti magának a zöldséget, gyümölcsöt, de lesz közös gazdaság is ahol pedig a húst, tűzifát biztosítanánk.

A lakóparkba költözőkkel együtt szeretnék megvalósítani a fenntarthatóságot, az egészséges és biztonságos élelem- és energiaellátást biztosító beruházásokat. Az energiaerdő, a szélerőmű, a biogázüzem létrehozásához pályázati támogatást is remélnek, hiszen az élhető jövő megteremtése mindenkinek közös ügye.


Kéry Magdolna így folytatta: Az autóhasználatot a minimálisra csökkentjük, az utazáshoz ott a most felújított vonat, a kerékpár, a lovas kocsi és a lányunk által kifejlesztett elektromos jármű. Az időseket pedig egy kisbusszal lehet majd utaztatni. Az épületek fűtését és a melegvíz előállítását a tervek szerint biomasszával valósítjuk meg. Emellett hasznosítjuk majd a szél és a nap energiáját. A keletkező szürkevíz tisztítását is környezetbarát módon, nádgyökérzónás eljárással oldjuk meg.

Kevesebb a rezsi

- Elismerem, egy ökoház felépítése bonyolultabb a szokásosnál, a rezsi költség viszont jóval kevesebb, azaz már rövid távon is megtérül a befektetés - így a tervgazda.

Kéry Magdolna szerint egyre jobbak a kilátások, már csak azért is, mert szerte az országból folyamatosan érdeklődnek, hogy mikor kezdődhet el az építkezés.

A terv-vázlat.
A terv-vázlat.


A befektető is elhivatott

- Mostanra sikerült befektetőt szereznünk, azaz felgyorsult az életünk - említi. - Jó esetben jövő év tavaszán kezdődhet a kivitelezés, és egy év múlva már beköltözhet az első lakó. Amint az első tíz ház elkészül hozzáfoghatunk a többi tervünk megvalósításához. Ezek között szerepel a biogáz-hasznosítás és a hidrogéntechnológia is.

Szeretnének létrehozni még egy öko-lábnyom parkot is, ahol bemutatják, egy adott ember és az ő fogyasztása mekkora részt foglal el a Föld hasznos felszínéből, és hogyan csökkenthető ez a környezeti lábnyom-hatásunk, hiszen tudjuk, csak egyetlen Földünk van.

Felmérték a területet
Egyházasfalut, valamint a leendő ökolakópark földmérési pontjait budapesti diákok mérték ki a közelmúltban. Mindez a komplex faluterv első része volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervek az Ikvára - árvízvédelmi tavak és mederkorrekció

Sopronban, a két árvízvédelmi tó kialakításán túl rendezik az Ikva patak medrét. Emellett az… Tovább olvasom