Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

A jó diagnózis a hatékony terápia záloga

Huszonöt éve kezdte soproni diagnosztizáló-gyógyító munkáját dr. Baranyai Tibor, a kórház jelenlegi főigazgató főorvosa.

A jubileum alkalmából szombaton tudományos ülésen köszönti a professzort a városvezetés és a szakma a Hotel Lövérben.

Az egészségügyi tudományos élet jeles személyisége dr. Baranyai Tibor, az Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa. Jelentős érdemei vannak – többek között – a képalkotó diagnosztizáló eljárások hazai bevezetésében, elterjedésében. Az Egészséglexikon radiológiai fejezetének szerzője, több más szakkönyv írója, társszerzője, szerkesztője, hazai egyetemek oktatója. Tudományos munkássága mellett nevéhez fűződik a Soproni Radiológiai és Ultrahang Napok rendezvénye, amely a szakma rangos nemzetközi fórumává vált.

Dr. Baranyai Tibor a radiológiában már a nyolcvanas években országos hírnevet szerzett. Így amikor a soproni kórházban nyugdíjazás miatt megüresedett a röntgenosztály vezetői posztja, őt keresték meg, vállalja el a tisztséget.

– Jómagam akkor a Debreceni Orvostudományi Egyetem radiológiai klinikáján dolgoztam. Végül azért fogadtam el a felkérést, mert láttam, igazi kihívást jelenthet az elavult berendezésekkel működő osztály modernizálása – eleveníti fel Sopronba kerülésének történetét dr. Baranyai Tibor. – Mindig is vallottam, hogy a képalkotó diagnosztika az egészségügyi ellátórendszerben egyre fontosabb szerepet tölt be, hiszen a korai és pontos diagnózis az eredményes terápia záloga. 1985. július elsejével vettem át az osztályt, s még abban az évben megszerveztem az első Soproni Ultrahang Napokat. A tudományos munka mellett arra törekedtem, hogy a soproni röntgenosztályon olyan színvonalú diagnosztikai tevékenység folyjon, amely a naprakész technika segítségével a nap 24 órájában folyamatosan segíti a klinikai szakmákat.

Dr. Baranyai Tibort ma tudományos ülésen köszöntik jubileuma alkalmából. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Baranyai Tibort ma tudományos ülésen köszöntik jubileuma alkalmából. Fotó: Magasi Dávid

Végigjártam az akkori nagy üzemeket, támogassák anyagilag a röntgenosztály fejlesztését, cserébe mi általános szűrővizsgálatokat végeztünk a dolgozókon. Ez az együttműködés bizony sok-sok páciens életének a megmentését is jelentette. A kórház vezetése is támogatta a röntgenosztály rekonstrukcióját. Huszonöt éve szereztük be az első ultrahang-diagnosztikai berendezést. Egy évre rá megvásároltuk az emlő vizsgálatára alkalmas speciális készüléket, ami az emlőrák kimutatását tette lehetővé. A következő évek, évtizedek dinamikus fejlesztései nyomán a betegellátásban rendkívül fontos, új módszereket vezettünk be, mint a CT- és MR-vizsgálat, izotópdiagniosztika; beindítottuk az érfestéses és más intervenciós beavatkozásokat. Szisztematikus munkával mára eljutottunk odáig, hogy a soproni radiológiai osztály olyan szintet képvisel, mint az ország bármely vezető radiológiai intézménye, klinikája.

A professzor – osztályvezetői munkája mellett – 1990–95-ig az orvos-igazgatói feladatokat is ellátta, 1996–97-ben általános igazgatóhelyettesként dolgozott. Az 1997–2002 között bekövetkezett súlyos gazdasági és szakmai válsághelyzetben kellett az igazgatói teendőket újra felvállalnia, sikerrel: rövid időn belül a kórházat konszolidált és újraszervezett, hatékony munkára képes helyzetbe hozta. Azóta is főigazgató főorvosa a soproni Erzsébet oktató kórháznak, amely cím megszerzésében is elévülhetetlen érdeme van.

Szisztematikus munkával eljutottunk odáig, hogy a soproni radiológiai osztály olyan szintet képvisel, mint az ország bármely vezető radiológiai intézménye, klinikája - mondta dr. Baranyai Tibor.
– Mindeközben változott a magyar egészségügy is – folytatta a professzor. – Mérföldkőnek bizonyult az 1993-as esztendő, amikor a kórházak a teljesítményfinanszírozási rendszerre tértek át. A ma is érvényes kettős finanszírozás szétválasztja a működésre és az amortizáció visszapótlására, fejlesztésekre szolgáló forrásokat. Gazdaságilag ez azért értelmezhetetlen és rossz gyakorlat, mert a gépek, műszerek beszerzése-pótlása és az elhasználódás mértéke között nincs szoros kapcsolat – a cserék, fejlesztések esetlegesek. A forrásteremtés, elosztás és felhasználás problematikáját azóta sem sikerül megoldani, súlyos forráshiánnyal küzd a rendszer. Mindez azt is jelenti, hogy alacsony bértömeg mellett zajlik a betegellátás, és a dologi költségekre szintén kevés fedezet jut. Nagyon reméljük, hogy az elkövetkezendő időszakban az illetékesek megtalálják a megoldást mindazon kérdésekre, amelyek az ellehetetlenülés határára vezették a magyar egészségügyet.

– S hogy miképpen fér össze a radiológus és a kórházigazgató eltérő szerepe egy személyben? Mindez érdekes lehetőséget rejt magában. Mint radiológus szakmavezető teljes egészében rálátok a klinikai szakmákra, azok felfogására-gondolkodására. A kivizsgálási algoritmusok láttán komoly kontrollt gyakorolhatok a sürgős és nem sürgős kérések indokoltságának eldöntésében. A kórházigazgató azonban hátrányban van akkor, amikor a beszerzések prioritását kell meghatároznia, hiszen olykor a saját területét helyezi háttérbe. Nehéz, nagyon nehéz adott esetben jól dönteni...

A soproni kórház és a képalkotó diagnosztika jövőjéről dr. Baranyai Tibor kedvező képet rajzolt fel. Mint mondta, rendelkezésre áll a technika, a kiváló szemléletű szakembergárda, a betegellátás biztonsága és szakszerűsége garantált. Az előttük álló hárommilliárd forintos rekonstrukció lehetővé teszi, hogy a fekvő- és járóbeteg-ellátás szerkezetét, a betegutakat optimalizálják, az elavult gépeik-műszereik egy részét is lecseréljék.

Olvasóink írták

  • 1. Eüdolgozó 2010. június 27. 16:04
    „Szép ez a cikk és gratula a profnak, de... De a bérszínvonal a szakdolgozóknál nemigen éri el az országos alsó átlagot sem. Több éve pereskedni kell a ki nem fizetett ügyeleti díjakért! Ezekről is írni kellene néha nemcsak az önfényezésről. Igaz, a kórháűzunk kívűl nagyon szép, a Röntgenosztályon magas színvonalú technika van, de a szakdolgozók bére a béka segge alatt van és már minden juttatást elvettek amit csak lehetett!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Bernadett a soproni színpadon

Vendégművészként Gregor Bernadett is színpadra lép a Petőfi Színház következő évadjában. Tovább olvasom