Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

A GYSEV elbontotta a romos várókat

A Sopron-Szombathely vonalon lévő, életveszélyes, megrongált váróépületeket elbontotta a vasúttársaság. A forgalmasak és a harkai megmarad.

A sopronkövesdi váróteremmel egy időben a Nemeskér-Egyházasfalu, valamint a kópházi várótermeket elbontotta a GYSEV Zrt.

- Az építmények az új utasbeálló megépítésével funkcióját vesztette - közölte portálunk megkeresésére Stangl Gábor, a vasúttársaság Pályavasúti Üzletágának infrastruktúra vezetője. - Az épületeket több helyen megrongálták, életveszélyessé váltak. A helyreállításuk indokolatlan és költséges lett volna. Újabb várótermek építését nem tervezzük, mivel a megépült esőbeállók megfelelnek a jelenlegi utasszámnak.

A harkai állomás megmarad. Fotó: Magasi
A harkai állomás megmarad. Fotó: Magasi


Stangl Gábor részletezte: Harkán nem túl jó állapotú az épület, de mivel vasútépítészeti szempontból jelentős létesítményről van szó (a Déli vasút egyik típusépülete), ezért ennek az elbontását nem tervezik. Elképzelhető, hogy a közeljövőben felújítják ezt az épületet. A GYSEV Zrt. terveiben egyébként folyamatosan szerepel azon épületek bontása, amelyek romosak, veszélyessé válhatnak. Ilyen például Acsád állomás néhány melléképülete.

Mint arról beszámoltunk, a GYSEV Zrt. Bükön, Lövő, valamint Nagycenken felújíttatta a várótermeket. Peresztegen pedig teljesen elbontották. A vasúttársaság a megyében egyébként több mint félszáz megállóhelyet és állomásépületet tart fenn, amelyeken a kisebb állagmegóvásokra évente több millió forintot fordítanak. A munkálatok során az időjárásnak ellenállóbb anyagokat használnak fel a szakemberek. Ezzel jelentős költséget lehet megtakarítani, hiszen néhány év múlva az adott épületre már nem kell újra költeniük.

Olvasóink írták

 • 9. GeryM41 2011. december 02. 22:03
  „7. Karcsika:
  Déli pu. épületeihez nem sok köze van a GySEV-nek. Mindenesetre ez az őrtorony is megőrizendő érték (szintén Déli vasút építette), természetesen felújítva lenne a legjobb...”
 • 8. nága 2011. december 02. 20:05
  „A harkai állomást felújítva pénzért ki lehetne adni a GYSEV fiatal munkavállalóinak szolgálati lakásként.”
 • 7. Karcsika 2011. december 02. 19:44
  „Ezzel mi lesz?
  http://bit.ly/shqG6y”
 • 6. orion1 2011. december 02. 18:02
  „A Harkai vasútállomáson lakott egy férfi évekkel ezelőtt, olyan igénytelen volt, hogy átütötte a födémet, wc-t rakott a lyukra, és a pincébe ment a fekália. A hapsit azóta már kipaterolták, talán ki is takarítottak utána...”
 • 5. öröksoproni 2011. december 02. 15:15
  „Az üvegépítmények nem vandálbiztosak, ezért teljesen felesleges kísérletezni velük. A szebb épületeket pedig helyre lehet állítani. De ami tényleg nem képvisel műemlékszerű értéket, azt jó bontani. Jól csinálják.”
 • 4. zoltee 2011. december 02. 02:43
  „Reális, logikus, józan döntés... Nemhiába példaértékű az, amit a GySEV nyújt személyszállítás terén.

  Tisztelt Kisalföld Volán: illene példát venni!!!

  (A MÁV-ról már nem is beszélek... áhhh.... :S)”
 • 3. GeryM41 2011. december 01. 15:32
  „Azért az ész nélküli bontás se vezet mindig jóra. Való igaz, hogy a most elbontott épületek a Sopron-Szombathely vonalon nem voltak olyan jelentős építészeti emlékek, ám ha most elbontjuk akkor mi marad az útókornak? Ha meg már mindenképp bontást akarnak akkor nem egyszerű üvegbódékat kéne építeni helyettük, hanem annál némileg komolyabb téglaépítésű beállókat. Mindenképp kényelmesebb szolgáltatást nyújtana.
  Remélem a továbbiakban is szem előtt tartják a cikkben leírtakat mely szerint az értékes, műemlék épületeket megtartják... Ilyen például valóban Harka épülete, de ugyanakkor a Fertővidéki Héven Fertőszéplak-Fertőd mh. illetve Fertőújlak épülete, de lehetne még sorolni...”
 • 2. nága 2011. december 01. 09:41
  „Na végre egy cég Magyarországon, aki a romos, használaton kívüli épületeit elbontja!!! Nagyon ésszerű ötlet és hozzájárul a környezet rendezéséhez, szépítéséhez. Gratulálok, ez már nyugati nívó.
  Ezt kellene tenni az egész országban, a bontás után maradt felhasználható építőanyagokat pedig fel kellene ajánlani a térség rászorulóinak, ill. állatotthonok létesítésére.”
 • 1. mrqb 2011. december 01. 09:17
  „Sajnos a megépült esőbeállók tényleg csak azok, átfúj rajtuk a szél. Lehetett volna valami a várakozókat jobban óvó építményt kitalálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent Sopronban - részletes program

Színpadi műsorok minden hétvégén, Mikulás napon és Hűség Napján! Tovább olvasom