Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

A gázár miatt brutálisan nőtt a rezsi Sopronban

Meglehetősen nehéz helyzetbe került a soproni bérlakásokban élők egy része. A központi kazánnal ellátott házaknál, a fűtés- és a melegvíz hődíjának egységára fél év alatt 2400 forintról, 4000-re emelkedett.

Igencsak meglepődött több bérlakásban élő, amikor készhez kapta az idei első számláját. Van olyan lakó, akinek a korábbi 27 ezer helyett 66 ezer forint bérleti díjat és rezsit kell fizetnie a Sopron Holdingnak. Ez pedig akkora összeg, mintha egy kisebb garzonban lenne albérlő az illető.

Tudni kell, hogy a bérlakást használók a gáz esetében nem lakosságnak, hanem közületnek számítanak, ugyanis a Sopron Holding Zrt-n keresztül kapják a szolgáltatást. Így ők kikerülnek a kedvezményezettek köréből. A központi kazánnal ellátott házaknál a fűtés- és a melegvíz hődíjának egységára fél év alatt 2400 forintról, 4000-re emelkedett. A helyzetüket nehezíti, hogy az önkormányzat minden lakó esetében legalább négy százalékkal emelte fel lakbért.

Több érintett is szerkesztőségünkhöz fordult. Mint elmondták, akármennyire is spórolnak, a megnövekedett költséget már alig tudják fizetni. Ha pedig adósságuk lesz, végső soron a bérleti jogviszonyt is felfüggeszthetik, s még a mostaninál is kilátástalanabb helyzetbe kerülhetnek. Volt, aki a helyzet rendezése érdekében levelet írt a holdingnak, ám választ még nem kapott.

A központi kazánnal ellátott házaknál a fűtés- és a melegvíz hődíjának egységára fél év alatt 2400 forintról, 4000-re emelkedett.
A központi kazánnal ellátott házaknál a fűtés- és a melegvíz hődíjának egységára fél év alatt 2400 forintról, 4000-re emelkedett.


Az ügyben megkerestük a Sopron Holding Zrt-t, ahol a gáz árával kapcsolatban az alábbi választ kaptuk: „Az önkormányzati bérlemények központi fűtés elszámolása – közvetített szolgáltatásként – a GDF Suez Zrt. által megküldött gázszámla alapján történik. Mivel itt egy közvetített szolgáltatásról van szó, a Sopron Holding Zrt. a szolgáltató által kiszámlázott díjakat teljes mértékben továbbhárítja a bérlőkre. A GDF Suez Zrt-től érkezett számlákban szereplő egységárak emelkedtek, az előző évhez képest 30 százalékkal. Áremelést nem alkalmazunk, csak a felénk számlázott költséget osztjuk tovább a lakók felé. (Lakásoktól függően vagy légköbméter arányosan, vagy az egyedi mérővel rendelkező lakások esetén fogyasztás arányosan). Ráadásul, az energiaár támogatást 2011. augusztus 31-ével megszűntette az állam, így ilyet senki sem kap már."

A megoldás hozzá értők szerint az lehetne, ha ezek a bérlakások társasházzá alakulnának, így lakossági fogyasztónak számítanának. Ezt azonban a tulajdonosnak, az önkormányzatnak kellene kezdeményezni.

Olvasóink írták

 • 18. öröksoproni 2012. január 31. 12:09
  „Hozzászóló
  Igaz, teljesen igaz. Attól függően, hány főből áll egy rászoruló család, akkora méretű szociális bérlakás járhatna neki, normális komforttal, előzetesen megvizsgálva, hogyan fogja tudni fenntartani. Nem szégyen szerintem bérlakásban lakni. A visszaéléseknek minden lehetőségét ki kellene zárni. 1996 óta az építőiparban dolgoztunk, most már nem ez a főprofil. Bérházakat akartunk építeni és fenntartani, önkormányzati partnereket kerestünk hozzá. Szerintetek akadt egyetlen önkormányzat, aki "fantáziát" látott benne? <moderálva> Ezért tartunk itt.”
 • 17. Hozzászóló 2012. január 31. 10:46
  „#10. "Érdekes, hogy a lakástulajdonosok mennyire tudják utálni a bérlakásban élőket"
  Elmondom ennek az egyszerű okát. A szociális bérlakók egy része nem szociálisan rászorult vagy legalábbis nem jobban, mint bárki más. Amíg a szociális bérlakók egy része a minimális lakbér mellett tud félretenni egy saját lakás önerejére, addig mások vagy a piaci bérleti díjat nyögik és emiatt nem tudnak félretenni saját lakásra vagy a törlesztőrészletet nyögik és emiatt nem tudnak félretenni élelmiszerre. A szociális bérlakók egy másik része valóban rászoruló, de ezen esze ágában sincs változtatni, mert a napi két doboz cigire és piára azért nagy szükség van és hát elvárható az államtól/önkormányzattól/akárkitől, hogy őt megsegítse, elfelejtve (vagy soha nem is tudva), hogy az a pénz a többi, szintén nem túl jó helyzetben, de nem bérlakásban élő ember ilyen-olyan adójából és járulékából van. Ebből veheti ő a cigijét. A szociális bérlakások egy része nem is szociális bérlakás, mert bőven akad közöttük száz négyzetméter feletti, amit jobb esetben egy család, rosszabb esetben egy nyugdíjas "tölt meg" a piaci alapú bérleti díj töredékéért. A fenntartási költséget szintén azok fizetik meg, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy a nagymama után bérleti jogot szerezzenek, esetleg kevés volt az ismerősük. Aztán ezeket a lakásokat a bérlők idővel az ingatlanpiaci ár töredékéért megvásárolhatják, ahogy tette ezt a város több prominens alakja is. És akkor még azokról nem is esett szó, akik a szociális bérlakásaikat üzleti alapon bérbeadják, amiről szintén nem kevés helyen lehet hallani. Összefoglalva az egész rendszert alapjaiban kellene megváltoztatni és elképesztő mennyiségű pénzt lehetne spórolni, úgyhogy minden önkormányzati felülvizsgálatot csakis éljenezve lehet fogadni. Persze az éppen változtatás alatt álló rossz rendszerek haszonélvezői sose éljeneznek.”
 • 16. rozinéni 2012. január 30. 18:02
  „BsBe. igaza van, de mig a bérlakásban élők megkapják készen a lakást addig más lehet homokt kavicsot cserepet meg stb cipelt és megdolgozott a házáért meg még kölcsönt is fizetet ugyhogy erről ennyit, amugy sporolni mindig is kellett és ezután is kell,”
 • 15. zhall 2012. január 30. 17:57
  „"És nincs is semmid, és nem is lesz..."Nem vettem sértésnek,de nem ismersz,nem tudhatod...”
 • 14. Pistike 2012. január 30. 17:43
  „NEKEM FORINT HITELEM VAN!
  Én vettem a fáradságot (és pénzt) és hitelfelvétel előtt kikértem egy pénzügyi tanácsadó véleményét.
  -Nem úgy mint a sok felelőtlen ember, akik mos sírnak, hogy mentsék meg őket.-
  Ő kockázatosnak ítélte a deviza alapú hitelt, ezért a forint hitel mellett döntöttem. Az én törlesztő részletem nem változik. Még van hátra 11 évem, és vége.

  "Önkormányzati lakásban lakom,nincs egy fillér adósságom sem."
  És nincs is semmid, és nem is lesz... /nem sértésnek szántam/”
 • 13. zhall 2012. január 30. 17:08
  „"A hitel futamideje nem tart örökké, utána lesz egy tehermentes saját tulajdonod, amit a gyerekeidre hagyhatsz."
  Vagy kétségbeesve szaladgálhatsz bankról bankra,fórumról fórumra hogy belerokkansz a frankhitelbe...Amit -lássuk be-majd mindenki fizet,nem csak te,még az is aki úgy gondolta hogy nem elég stabil az anyagi helyzete ahhoz hogy belevágjon egy kétes kimenetelű hitelbe amit "szinte ingyen"adnak.Na ez vagyok például én is.Önkormányzati lakásban lakom,nincs egy fillér adósságom sem.Kifizetem az emelt lakbért is,semmi gond,de ha a lakbér piaci mértékűvé válik akkor elvárhatom hogy piaci szintű szolgáltatást is nyújtson érte a Sopron Holding.”
 • 12. öröksoproni 2012. január 30. 15:20
  „"közvetített szolgáltatás" - ez a kulcsszó. Mindegy, mennyit fogyaszt valaki, a gázt ténylegesen adó és a számlázó között van néhány cég, akit el kell tartani a számlából.”
 • 11. Pistike 2012. január 30. 13:56
  „"Miért baj az,ha van olyan,aki egy életen át nem tud összespórolni egy lakásra valót"
  Erre szokták mondani, hogy: mindenki a maga szerencséjének a kovácsa!

  "és nem akar a kölcsönök miatt eladósodni?"
  A hitel futamideje nem tart örökké, utána lesz egy tehermentes saját tulajdonod, amit a gyerekeidre hagyhetsz.
  A bérlakás lakbérét életed végéig fizetheted. Nem biztos, hogy ez az olcsóbb.”
 • 10. soproni 2012. január 30. 13:38
  „8.Az ötlet jó,csak a megvalósítása nehéz.Először is ki kell béleltetni a kéményeket és felújítani őket,aztán tervrajz,engedély,majd jöhet a kályha ,ill.kandalló.A tüzelőt is tárolni kell valahol,amire teljesen alkalmatlanok a vizes,dohos,belvárosi pincék.
  Érdekes,hogy a lakástulajdonosok mennyire tudják utálni a bérlakásban élőket:)Miért baj az,ha van olyan,aki egy életen át nem tud összespórolni egy lakásra valót és nem akar a kölcsönök miatt eladósodni?”
 • 9. Hozzászóló 2012. január 30. 09:53
  „#BsBe! Ja, mert Önöknek minek is kellene áremelkedéssel számolni, mi? Más is fizet ám közműdíjat, sőt, még albérletet is vagy lakástörlesztést, mert nem mindenki alá tolják oda a városi bérlakást. Egyébként pedig senki nem kötelezi arra, hogy ott lakjon, vehet is, bérelhet is, aztán majd meglátja, hogy piaci alapon mennyi lesz az annyi.”
 • 8. orion1 2012. január 30. 00:23
  „Ha bérlakás, akkor ezek úgyis valami 100 éves házak lehetnek, akkor meg van kéményük, vegyetek kandallót, és fűtsetek fával”
 • 7. BsBe 2012. január 29. 17:31
  „6. rozinéni végül is mindenkinek több mint 150 %-kal emelkedett a rezsiköltsége ugye? és ez csak a gáz+lakbér, ebben nincs benne a víz, a villany és az egyéb kiadások. Nem hiszem, hogy Önnek is ilyen mértékű emelkedéssel kell számolnia.
  A további gondolataimat nem írom le, mert úgyis kimoderálják.”
 • 6. rozinéni 2012. január 29. 15:17
  „sajnos mindenkinek nővekedett a számlája, nem csak a bérházban élőknek:(((”
 • 5. justitiácska 2012. január 29. 13:26
  „Ha a gázórám gáz/m3 ert mér ,akkor ök mért számolnak kilojoule-ban?Nagy sumákok.”
 • 4. SzImike 2012. január 29. 10:28
  „"Volt, aki a helyzet rendezése érdekében levelet írt a holdingnak, ám választ még nem kapott."
  Mily meglepő, hogy nem kaptak választ...”
 • 3. vitriol2 2012. január 29. 09:26
  „ugye ezt akartuk? ill. ugye ezt igérték? ugye jol átb...-tak!”
 • 2. ifhorvth 2012. január 29. 09:23
  „A Holdig továbbszámlázza a közüzemi díjakat !
  Mert miért!... gáz-áram vízszolgáltató !
  Nincs joga továbbadni / számlázni !
  Törvényellenes !
  A szolgáltatóknak ahol a mérők vannak, arra a címre kell küldeniük a számlákat !
  Ahol nincs szereljenek fel a saját költségükre !
  Oldják meg !
  Micsoda! A bérlakásban élő lakosság közületi fogyasztónak számít!
  Felháborító !”
 • 1. zhall 2012. január 29. 08:37
  „NEM a gáz ára miatt kerültek nehéz helyzetbe,hanem a lakbér nőtt mintegy 80-90 százalékkal.A házunkban a szomszédunk átutalása 19-rőr 36ezerre nőtt!Ez lakbér.Mi még nem tudjuk pontosan mert nem jött meg a csekk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron sem lehet büszke: Ők tartoznak nagyon sokkal az államnak

A NAV frissítette a jelentős összeggel, 180 napon túl tartozó magánszemélyek és vállalkozások… Tovább olvasom