Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A fertődi Esterházy-kastély is kaphat támogatást az áfabevételből

A fertődi Esterházy-kastély műkincseinek megvásárlására és helyreállítására fedezetet biztosítana a jövő évi költségvetésben a parlament szakbizottsága az eredetileg vártnál nagyobb áfabevételből.

A költségvetési bizottság kedden nyújtotta be módosító javaslatait a 2013-as költségvetési törvényjavaslathoz, azokról és a büdzsé fő számairól csütörtökön szavaz az Országgyűlés.

A testület minden többletkiadást az áfabevétel növekedéséből fedezne.
Így 8,8 milliárd forinttal - 43,4 milliárdra - emelné a január 1-jével létrejövő járási kormányhivatalok támogatását. A pénz nagy részét személyi juttatásokra és a munkáltatói járulékokra fordítanák, nagyjából egymilliárdot pedig dologi kiadásokra.

A bizottság 350 millió forintot adna a fertődi Esterházy-kastély komolyzenei programjaira, valamint a kastélyban található Apolló-terem 1700-as évekből származó bútorzatának megvásárlására és helyreállítására. Az indoklás szerint a pótolhatatlan, kultúrtörténeti értékű műkincsek restaurálása és kiállítása rendkívüli jelentőségű örökségvédelmi szempontból és turisztikai vonzereje miatt is.

Emellett a költségvetési bizottság az ideivel megegyező, félmilliárd forint támogatást juttatna a pécsi Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed üzemeltetésére, programkiadásaira.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eredetileg tervezett 1,1 helyett 1,74 milliárd forintot kaphat jövőre, mivel az indoklás szerint 145 fős létszáma nem elég feladatainak teljesítésére.

Ötszázmillió forinttal emelkedhet a tanyafejlesztési program támogatása is, így csaknem kétmilliárd lehet 2013-ban.

A tavalyi összeg dupláját, kétmilliárd forintot adna a költségvetési bizottság az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás megrendezésére. Emellett a kormány javaslatában e célra elkülönített 15,7 millió helyett ötvenmillióval több juthat a határon túli magyar gazdaszervezetek segítésére.

Szintén növekedhet, méghozzá 338 millió forinttal a Nemzeti Együttműködési Alap költségvetési támogatása, amit a civil szféra munkahelyteremtő és -megtartó képességének javítására fordíthatnak.
A bizottság 35 millió forintot juttatna az erdei kisvasutak üzemeltetésének támogatására - ezt korábban Harrach Péter KDNP-frakcióvezető kérte -, illetve a fideszes Tapolczai Gergelynek, a parlament egyetlen siket képviselőjének javaslatával megegyezően 46 millió forinttal növelné a siketek, az értelmi fogyatékosok, a mozgáskorlátozottak, a vakok és az autisták szervezeteinek támogatását. Most azért a költségvetési bizottság nyújtotta be ezeket a módosító javaslatokat, hogy fedezetük - a kormánypárti képviselők által korábban megjelölt források helyett - egyaránt az áfabevétel legyen.

Ugyancsak a forgalmi adóból finanszírozhatják a szúnyogirtást a kiemelt turisztikai övezetekben, erre további 150 millió forintot különítene el a testület, valamint ez lehet a forrása a Ferihegyi út meghosszabbításának is, amelyre előzőleg a fideszes Tilki Attila és Riz Levente indítványozott 670 millió forintot. Szintén az áfabevétel növelése biztosíthat újabb egymilliárd forintot a még aszfaltozatlan budapesti földutak burkolására, amire így összesen másfél milliárd juthat.

Egy további bizottsági javaslat a Magyar Export-Import Bank Zrt. forrásbevonási lehetőségét növelné, megengedve, hogy az Eximbank által elfogadott betétek és felvett hitelek, kölcsönök, valamint kibocsátott kötvények együttes állománya a jövő év végén 320 milliárd helyett 1200 milliárd forint legyen.

Olvasóink írták

 • 3. gall 2012. július 12. 20:57
  „A fertődi önkormányzat az irinkov vezetésével,totális balkáni állapotokat teremtett meg....
  Az irinkov retteg,úgy hallani mkivel lepaktálna,de komoly ember már nem áll szóba vele....
  Csőd,hírzárlat,fejetlenség.Már fizetés sincs az önkormi dolgozóinak.
  A 2 alpolgármester (irinkov,és kisberk..)pedig pofátlanul elteszi a havi 700 ezer Ft fizetést.
  Gyalázat! Szégyen! Tiszteletlenség!
  Jajj, szegény napoleon....Ez már számodra Waterloo.”
 • 2. ruig 2012. július 12. 15:21
  „Fertődiek! Nem belelendülni a hozzászólásokkal! A 72. hozzászólás után a többit automatikusan törli a rendszer!”
 • 1. nemeszisz 2012. július 11. 21:17
  „350 millió forintot adnak a fertődi Esterházy-kastély (ellopot) műkincseinek vissza vásárlására, és programok szervezésére? Dr Varga Kálmán Úr jól menedzseli a kastélyt a Fidesz Kormány felé is, azt meg kell hagyni. Tehát az MNG helyben tényleg mindent elkövet, hogy Fertőd idegenforgalma végre fellendüljön. A másik oldalon ugyanakkor a fertődi városvezetés 530 millió forintos uniós támogatást penderít ki az ablakon és biztos kézzel kormányozza Fertődöt erkölcsi csőd után a gazdasági csőd felé! A maguk kétbalkezes módján így teszik "híressé" városukat. Érdekes, ugyanakkor szánalmas kettősség!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden este hömpölygött a víz Sopronban - fotók

Kedden este hömpölygött a víz Sopronban. A Győri út végén szinte alig lehetett elhaladni a hirtelen… Tovább olvasom