Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

A fertődi Bakos Piroska nagykövet lett

A közmédiás műsorvezető-szerkesztő személyesen népszerűsíti majd a világ legsikeresebb hallgatói csereprogramját.

Az Európai Bizottság fontolóra vette, hogy a következő hétéves uniós költségvetési periódusban jóval nagyobb összeget fordít Erasmus-ösztöndíjakra - mondta a távirati irodának Bakos Piroska, aki az idei jubileumi évben személyesen népszerűsíti a világ legsikeresebb hallgatói csereprogramját.

A frissen kinevezett Erasmus-nagykövet - a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) műsorvezető-szerkesztője, volt magyar uniós elnökségi szóvivő - elmondta: az Európai Unióban közös gondolkozás kezdődött arról, hogy az ösztöndíjak megemelésével hogyan lehetne hatékonyabban bevonni azokat a hátrányos helyzetű diákokat a csereprogramba, akiket a jelenlegi nem túl magas juttatások mértéke elriaszthat a jelentkezéstől.

Az Erasmus program idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, amely alkalomból az Európai Bizottság a résztvevő 33 országból két-két nagykövetet választott ki. Magyarországot Bakos Piroska és Dudás Mária, az Óbudai Egyetem nemzetközi mobilitási igazgatója, Erasmus-koordinátora képviseli. A bizottság felhívását követően a nemzeti intézmények ismertették azokat a jelöltjeiket, akik életére meghatározó befolyást gyakorolt a csereprogram, s amelyből végül a brüsszeli testület választott - ismertette a kiválasztási eljárást Bokodi Szabolcs, a programot felügyelő Tempus Közalapítvány Erasmus-koordinátora.

A nagykövetek feladata a program népszerűsítése lesz itthon és külföldön; március 20-tól például két szemeszteres Erasmus Szabadegyetem indul Magyarországon, amelynek keretében volt ösztöndíjas diákok és oktatók tájékoztatják az érdeklődőket tapasztalataikról és a program részleteiről - mondta Bakos Piroska. A nagykövet elmondta azt is, hogy májusban a dán uniós elnökség vezetésével nemzetközi Erasmus-konferenciát rendeznek Koppenhágában, ahol a csereprogram jövőjét érintő kérdéseket is napirendre tűzik.

Bakos Piroska az elsők között volt ösztöndíjas 1998-ban, és a Németországban kommunikációs tanulmányokkal töltött szemeszter komolyan hozzájárult újságírói pályafutásának megalapozásához. "Ez a félév olyan volt számomra, mint valami katalizátor. Minden diákot arra biztatok, hogy éljen a lehetőséggel; tanuljon, dolgozzon külföldön, mert az ott megszerzett tudás és kapcsolati tőke pótolhatatlan" - mondta az Erasmus-nagykövet.

Csaknem hárommillió hallgató tanulhatott vagy dolgozhatott gyakornokként külföldön a program 1997-es létrehozása óta. Az EU egyik legsikeresebb vívmányának köszönhetően tanulmányi áthallgatásai, szakmai gyakorlatai és nyelvkurzusai révén eddig összesen 35 ezer magyar fiatal jutott ki külföldre. Az elmúlt két évben 4164 hallgató pallérozta tudását és szerzett tapasztalatokat más országokban az Erasmus segítségével. A magyar hallgatók közt népszerűbb továbbá a szakmai gyakorlat, amely során európai vállalatoknál szerezhetnek tapasztalatot akár 1 éves időtartamban.

Olvasóink írták

 • 4. rozinéni 2012. március 02. 17:44
  „gratulálok:)))”
 • 3. koczanz 2012. március 02. 15:12
  „Gratulálok! Ez egyben elismerés és szép feladat is!”
 • 2. nagygeza.5 2012. március 02. 07:57
  „Gratulálok Pircsi.”
 • 1. lueser 2012. március 02. 07:08
  „Egyetértek Bakos Piroskával, a kapcsolati tőke a leghatékonyabb hozadék.Ezt az ő pályaíve is markánsan szemlélteti.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autotuning: a soproni Kiss Lajos a legjobb wrapper

A 38 induló közül soproni Kiss Lajos a zsűri egyhangú döntése alapján utasította maga mögé három… Tovább olvasom