Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A Fertő tó immár összeköt

Vitorlások, sétahajók és sok-sok ünneplő töltötte meg vasárnap a Fertő tó osztrák és magyar oldalát.

Vitorlások, sétahajók és sok-sok ünneplő töltötte meg vasárnap a Fertő tó osztrák és magyar oldalát. A tó B0 pontjánál, mely egykor a megosztottságot jelképezte, az összetartozás szimbólumát, egy emlékkeresztet avattak fel.

A Fertő tó fél évszázados megosztottságát a vízben létrehozott szürke betonsziget, a B0 pont jelképezi, melyet Magyarország és Ausztria közösen állított, kijelölve a népeket elválasztó és a tavat kettévágó határ „sarokpontját". Annak örömére, hogy Magyarország uniós tagságával a Fertő tó újra mindenki számára átjárhatóvá vált, a szétválasztást jelképező betonszigetnél az összetartozás jelképét, egy emlékkeresztet állítottak fel vasárnap.

Az osztrák és magyar nemzeti színekkel festett keresztet, mely a kereszténység határok nélküliségét is jelképezi, a határhoz legközelebb fekvő négy szomszédos település emelte úrnapján.
A határpontnál lévő ünnepségre Fertőrákosról, Meggyesről (Mörbisch), Rusztról és Illmicről, vagyis a négy égtáj felől indultak a virágokkal feldíszített sétahajók és vitorlások.

Sopronban és környékén csaknem félezer vitorlázó hódol szenvedélyének egyesületi formában. A Fertő Tavi Vitorlázó Egyesület, a Soproni Építők Sportköre, a Fertő Tavi Túravitorlázó Egyesület, a Fertőrákosi Yacht Club és a Széchenyi István Vitorlázó Egyesület alkotta Fertő Tavi Vitorlás Szövetség az elmúlt hétvégén rendezte meg évadnyitó ünnepségét.
A hagyományoknak megfelelően, az új szezon kezdetén a jelenlévők virágkoszorúval köszöntötték a Fertőt. A tó megkoszorúzására az előző év kalózhajó osztály győzteseit kérték fel. A megtisztelő feladatnak ifj. Gmeiner István és Harkai Zsolt tett eleget.

– Ez alkalommal egy ötmillió forintos mentő motorcsónak vízre bocsátása is színesítette a szezonnyitás programját – mondta ifj. Schneider István, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség elnöke. – A vitorlázóegyesület sikerrel pályázott a Phare-CBC programjára, amelynek részeként korszerű mentő motorcsónakkal gazdagodtunk. Az újjal együtt immár négy ilyen vízi járművet állíthatunk „hadrendbe" a vitorlásversenyek, -oktatások, vagy éppen a Fertő-átúszások idején.

A Fertő tavi szövetség elnöke, ifj. Schneider István közölte, legközelebb júliusban láthatunk a Fertő magyar oldalán vitorlásversenyeket. A Fertő-bajnokságért augusztusban szállnak vízre a hajózók, az évadzárót szeptemberben rendezik. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borünnep Sopronban

A XIV. Soproni Borünnep péntek esti nyitánya egyben egy új rendezvénysorozat, a Kékfrankos Nyár kezdete is volt. A Fő téren tizenkilenc soproni és város környéki borász, valamint egy-egy borkereskedés és borház kínálta és kínálja vasárnap estig borait. Az elmúlt években a Soproni Történelmi Borvidéken szüretelt szőlőkből kimagasló minőségű borok készültek. Tovább olvasom