Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

A fénnyel festő lány kalandjai

Bozsér Orsolya soproni doktoranduszhallgató neve a közelmúltban megrendezett természetfotó-kiállításról ismerős lehet a város lakóinak. A 27 éves lány Norvégiában végez kutatómunkát, az ottani hódok táplálkozási szokásait vizsgálja. Kalandos mindennapjairól ismerőseinek havonta számol be szórakoztató leveleiben.
Az eredetileg tájépítészként végzett Bozsér Orsolya másfél éve került Sopronba, ahol a Nyugat-Magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetének doktorandusza. A hódok kutatásával foglalkozó lány a tudományos munka mellett – ahogy ő mondja – „fénnyel fest", azaz természetfotókat készít.

Lunde hódjai között

– Államközi ösztöndíj segítségével jutottam ki Norvégiába nyolc hónapra. Évek óta foglalkozom a hódokkal, részt vettem a WWF Magyarország hódvisszatelepítési programjában is. Már jártam Norvégiában 2001-ben, most visszatérve a doktori kutatási tervem terepi részét csinálom itt – meséli Orsolya, aki nyolc éve végzi a Gemencre visszatelepített állatok feltérképezését.

Beszámolók e-mailben

– Az előző norvégiai utam alkalmával fogalmazódott meg bennem, hogy kutató leszek, utána jelentkeztem a soproni egyetemre. Az eurázsiai hód táplálékválasztását és annak a növényzetre gyakorolt hatását vizsgálom.
Orsolya szeretett volna úgy naplót írni magának, hogy közben a barátait és bárkit, akit érdekel, tájékoztassa a hogyléte felől. Havonta küldött szórakoztató beszámolóit mindenki örömmel olvassa, az is lehet, hogy útikönyv lesz belőlük.

A Lunde nevű településtől 4–5 kilométerre lévő faházában egyedül lakik, onnan küldi leveleit. A norvégokról például így mesél: "hihetetlen, hogy a norvégoknak mennyire más a mentalitásuk. Kitartóak, megbízhatóak, higgadtak, pontosak és hihetetlen „hard-worker"-ek. Ennyi jó értelemben kigyúrt, strapabíró hapsit még nem láttam egy rakáson. Hozzátartozik, hogy a nők is ilyenek, úgyhogy összeszedhetem magam"

Orsolya tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének, és autodidakta módon tanulja a fotózást. – Kedvenc témáim a táj, a növények, az ember és a természet kapcsolata. Leginkább a hajnali órákban, ködben és víz közelében szeretek fényképezni – mondja. – Szeretem az egyedüllétet, főként a természetben. A szépet, amit mindenhol keresek, itt megtalálom, de ha már rábukkantam, akkor szükségét érzem annak is, hogy megmutassam az embereknek – vallja.

„ A szépet keresem"

A fiatal kutató ideje egy részét Norvégiában is fotózással tölti. Hazatérte után érdemes lesz figyelnünk Bozsér Orsolyára, a hódokról szerzett ismereteken túl képeiben a természet szépségére mi is rábukkanhatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírű kuvaszok Nemeskérről

A Nemeskér közelében fekvő Szedenik-tanyát korábban Mechle- és Galavics-portának is emlegették. De… Tovább olvasom