Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

A faipar reneszánsza - Egyetemi bázisiskola a Deák szakközép

A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara bázisiskolájává tette a zalaegerszegi Deák faipari fakultását.
Faanyagvédelem, rönkházak, a tölgyfa feldolgozása, a fa népi használata. Megannyi, laikus számára is szép téma kísérte a szakmai napot a Deák Ferenc Szakközépiskolában.

Az előadásokkal párhuzamosan faipari bemutatók, gyakorlati foglalkozások zajlottak az intézményben, de e program keretében írták alá azt a megállapodást is, amely a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara bázisiskolájává tette a zalaegerszegi Deák faipari fakultását.
Az iskola szakmai bemutatókkal is várta a diákokat. Képünkön a 11. osztályos Dömötör Attila fúró-csavaró eszközt próbál ki
Az iskola szakmai bemutatókkal is várta a diákokat. Képünkön a 11. osztályos Dömötör Attila fúró-csavaró eszközt próbál ki

- A zalaegerszegi intézmény az ötödik a sorban, amellyel együttműködést kötöttünk annak érdekében, hogy a fiatalok életpályaként választhassák a faipari foglalkozásokat - mondta dr. Alpár Tibor egyetemi docens, a kar dékánja a ceremónia előtt. „Ez a kapcsolat elősegíti a diákok tájékozódását, megismerik a követelményeket, mi pedig látjuk, hogy kik készülnek erre a pályára. Az iparág a néhány évvel ezelőtti megtorpanás után fellendülőben van, sok szakemberre, mérnökre van szükség.

Ebben az évben újra megjelent a faipari mesterképzés, szakértői feladatokat is vállalhatnak a végzettek. 

„Örülünk, hogy újra lehet faipari ismeretekből érettségizni, ez megkönnyíti a felvételi eljárást" - folytatta a dékán. „A karunkon színvonalas kutatási és laborháttér és félszáz oktató áll a kifejezetten faipari szakágon tanuló hallgatók rendelkezésére. A karon az átlagos bekerülési pontszám 360 volt, de a jelentkezők 30 százaléka 400 feletti ponttal rendelkezett. Ők ezzel bárhova mehettek volna, de tudatosan a faipart választották. A faipari klaszterbe tömörült cégek, vállalatok figyelemmel kísérik a képzést, igényt tartanak a hallgatóinkra."
A bázisiskolai együttműködési dokumentumot dr. Alpár Tibor dékán és Rozmán Sándor intézményvezető írta alá Fotók: Pezzetta Umberto
A bázisiskolai együttműködési dokumentumot dr. Alpár Tibor dékán és Rozmán Sándor intézményvezető írta alá Fotók: Pezzetta Umberto

„Évente megrendezzük a szakmai napot, hagyományos rendezvénynek számít novemberben, ilyenkor jóval többet kapnak a diákok a tananyagnál, akár találkozhatnak a leendő munkahelyük képviselőivel, új eljárásokkal, korszerű eszközökkel" - jelezte a középiskola vezetője, Rozmán Sándor. „A faipari munkaközösség szervezi a programot, ezúttal az soproni egyetemi kar vezetőinek jelenléte is hasznos lehet a diákok tájékozódása szempontjából." 

Az elmúlt évekhez képest emelkedik a szakirányú képzés presztízse, a középfok és a felsőfok gördülékenyebben épül egymásra, tájékoztatott a technikusi két évre utalva az igazgató. Mint kiderült, az asztalos újabban hiányszakma, keresik őket a vállalatok. A Deákban jelenleg 120-an tanulják a szakmát.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy pihenőhely az A4-es autópályán Ausztriában

Kiégett egy pihenőhely az A4-es autópályán Ausztriában
Magyarországra tartó autósok értesítették a tűzoltókat, kedden hajnali fél négykor: a nagy forgalmú… Tovább olvasom