Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

A diplomácia szakma, nem politikai pálya

Épp egy éve, hogy első beosztott diplomataként lát el külszolgálatot a lett fővárosban Palkovits Valér. A fertőrákosi fiatalember idén családjával töltheti az ünnepeket. Arról faggattuk, hogyan futott be ilyen sikeres karriert alig harmincévesen.

Mielőtt rátérnénk a részletekre, érdemes tisztázni, milyen feladatai vannak egy „első beosztott diplomatának". Merthogy a fertőrákosi Palkovits Valér ezt a tisztet tölti be Rigában.

– Ha egyszerűen akarom mondani, akkor a nagykövet helyettese. Egyrészt támogatni kell az ő munkáját, távollétében pedig helyettesíteni és irányítani a nagykövetséget. Ezért mi egyszerre soha nem mehetünk szabadságra. Emellett a konzuli feladatokat, vagyis a magyar állampolgárok érdekképviseletét is én látom el Rigában – avat be a részletekbe Valér. – A diplomácia egy szakma. Ugyanúgy köztisztviselők vagyunk, mint akik itthon a közigazgatásban dolgoznak. Igaz, egy diplomata bármikor visszahívható, de az általános gyakorlat szerint a szakmai embereket és a karrierdiplomatákat nem kell hogy befolyásolja a kormányváltás.

Palkovits Valér a karácsonyhoz hasonlóan a szilvesztert is itthon tölti, Sopronban vagy Fertőrákoson. Fotó: M. D.
Palkovits Valér a karácsonyhoz hasonlóan a szilvesztert is itthon tölti, Sopronban vagy Fertőrákoson. Fotó: M. D.


Márpedig ő is karrierdiplomata, akinek a soproni Széchenyi-
gimnáziumból a Külkereskedelmi Főiskolán és a Corvinus Egyetemen át vezetett az útja a Külügyminisztériumba.

– Gazdaságdiplomácia és nemzetközi menedzsment, valamint nemzetközi kapcsolatok szakon végeztem, majd frissdiplomásként a Külügyminisztériumba kerültem, ahol végigjárva a szamárlétrát jutottam el a mai beosztásomig. Az EU-államtitkárságon kezdtem, integrációs politikával foglalkoztam. Már 2007-ben megkezdtük a felkészülést a 2011-es soros magyar EU-elnökségre. Ez igen nagy munka volt és a kitűzött célok megvalósítását illetően egyértelmű siker. A gazdasági kormányzás területén elért eredményeket is sikerként könyvelhetjük el, azzal együtt, hogy egy elnökség túl sokat nem „újíthat", mindössze 5–10 százalék a mozgástere saját prioritásainak érvényesítésére.

 Lettország számokban
Lettország a három Balti-állam egyike, volt szovjet tagköztársaság. Függetlenségét követően 2004. május elsején csatlakozott az Európai Unióhoz. Fővárosa Riga, területe 65 ezer négyzetkilométer,
lakossága 2,1 millió. Jelenlegi éves gazdasági növekedése 5,5 százalék, terveik szerint 2014. január elsején vezetik be a közös európai pénzt, az eurót.


A külszolgálat a soros elnökség lezárását követően jöhetett szóba. S hogy miért éppen Riga és nem egy egzotikus, távoli ország? – A lehetőségek közül számomra ez volt a legszimpatikusabb és nem is bántam meg a választásomat. Az emberek az északiakra jellemző távolságtartásukkal együtt barátságosak, kedvesek. A legtöbben beszélnek angolul, így egyelőre nem is nagyon sikerült megtanulnom a nyelvüket.
A kulcsmondatok azért mennek, mi is megtudjuk például, hogyan kell kérni Lettországban egy korsó sört: Es veletos viens alus.

– Fejlett a nyelvi kultúrájuk, tisztában vannak vele, a nagyvilágban az angol az üzleti nyelv. Az ország is szép, azon belül Riga tipikus Hanza-város, tiszta, a belvárosa pedig egy ékszerdoboz. A homokos tengerpart gyönyörű, nyáron még fürödni is lehet. Egyelőre kevés magyar turista fedezte fel magának, de azon dolgozunk, hogy minél többen megismerjék. Az ottaniak érdeklődését is szeretnénk felkelteni Magyarország iránt. Egy filmes stáb például nemrégiben forgatott a négy visegrádi országban, az összeállítást az év folyamán többször lehozzák majd a lett televíziós csatornák.

Valér azt is elmondta, számára vonzóak az egzotikus kultúrájú, távoli országok is, de a szíve csücske Berlin, amelyet a német külügyminisztérium diplomataakadémiájának elvégzése során szeretett meg. S hogy gondolkodott-e már a családalapításon? – Ez nem egyszerű, eljön majd annak is az ideje. Egy család nehezen tolerálja a külszolgálatot, a folytonos változást, főleg, ha a társ is önálló karriert épít.
A mostani szabadság január 7-ig tart. A karácsonyhoz hasonlóan a szilvesztert is itthon tölti, Sopronban vagy Fertőrákoson, csatlakozva a régi baráti társasághoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost ütött el egy taxi Sopronban

Az új esztendő első napján szerencsétlenség történt a soproni Várkerületen. Tovább olvasom