Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A bizományi dolga a felújítás

Sopronban hónapok óta lehangoló látványt nyújt az egykori bizományi áruház üresen álló üzlethelyisége.
A bizományi épülete
Sopronban hónapok óta lehangoló látványt nyújt az egykori bizományi áruház üresen álló üzlethelyisége. A tulajdonjogot megszerzett BÁV Rt.-t ugyanakkor szerződés kötelezi a műemlékház felújítására.

Szellemház

 – Pazarlóan bánik a város az adottságaival, lehetőségeivel. Sopron szégyene, hogy e forgalmas belvárosi helyen ilyen szellemházak éktelenkednek – legyintenek sokan, amikor szóba kerül az Ógabona tér és a Kisvárkerület sarkán fekvő egykori bizományi áruház sorsa. A szebb napokat látott üzletet sok hónapja  kiürítették: gazdag festménykollekciójának, értékes szőnyegeinek, antik bútorainak, iparművészeti remekeinek immár nyoma sem maradt. A műemlék épület  elhagyatott, riasztó képe éles ellentétben áll a forgalmas környék pezsgő hangulatával. Információink szerint azonban néhány éven belül megújuló külsejével a ház újra régi fényében pompázhat.

Felújítási kötelezettség

– A bizományi áruháznak otthont adó épületet a BÁV Rt. tavaly novemberben 115 millió forintért profilmegkötés nélkül vásárolta meg az önkormányzattól – tudtuk meg dr. Kovatsits Bélánétól, a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodájának vezetőjétől.

– A városvezetés a szerződésben kikötötte: a BÁV Rt.-nek a tulajdonjog megszerzését követő  egy éven belül az épület teljes felújítására vonatkozó építési engedélyezési tervet kell készíttetnie. Az engedélyezés jogerőre emelkedése után két év áll a rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a teljes körű renoválást. Ilyen kitételekkel adta el az önkormányzat a műemléktömböt, amelynek rekonstrukciója amúgy is komoly anyagi terhet ró majd a tulajdonosra.

Hat önkormányzati lakás

Elővásárlási jogával élve, a részvénytársaság egyébiránt először csak az üzlethelyiségnek otthont adó földszinti részt szerette volna megszerezni, az emeleten lévő, üresen álló hat lakást már nem. (Az önkormányzati lakásokat az életveszélyessé váló tetőzet miatt kellett évekkel ezelőtt kiüríttetni.) Az örökségvédelmi hivatal viszont azt szorgalmazta, hogy az adott műemléképületnek csak egy tulajdonosa legyen. Ezek után a BÁV Rt. végül is ráállt, hogy az egész tömböt megvegye. Amennyiben a következő években nem teljesülnek a szerződésben rögzített kötelezettségek, az önkormányzat visszavásárlási joggal élhet.

Olvasóink írták

  • 1. Nanu 2012. március 01. 09:41
    „Megvehetné a város és jövedelmező, hasznos dolgot ki lehetne találni, lehúzás nélkül!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségek versenye a Petőfi Színházban

A Szépség Határok Nélkül szépségverseny soproni elődöntőjét ma este 7-kor rendezik a Petőfi… Tovább olvasom