Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A bíróságot kapták kárpótlásul

Sopron - A kárpótlás során a bíróságot kapta vissza a soproni evangélikus egyház. Persze csak az épületet, ahol a század elején a leányelemit működtették. A bíróság 2011 végéig kiköltözik, az evangélikusok pedig közösségi házat varázsolnak a helyére.
A Soproni Városi Bíróság impozáns belvárosi épületét az evangélikus egyház építtette, s az államosításig iskolát, leányelemit működtetett a falai között. Amikor az egyházakat megfosztották vagyonuktól, a Bünker köz és a Színház utca öblében álló épületbe a bíróság költözött. A rendszerváltás után azonban az állam kárpótolni kívánta az egyházakat...

– A soproni evangélikus egyházközség is lehetőséget kapott arra, hogy eldöntse, természetben vagy anyagi ellenszolgáltatásként kapja vissza elvesztett ingatlanjait, többek között a bíróság épületét. Ebben az esetben a presbitérium 2007-ben úgy szavazott, hogy a maga valójában kérjük vissza az egykori iskolát – sorolja a tudnivalókat Hegedüs Attila igazgató lelkész. 2008 májusában meg is kötötték az erről szóló megállapodást, nyáron pedig a tulajdoni bejegyzés is megtörtént.


A kormányrendelet szerint természetben visszakapni egy fél évszázada elvett egyházi épületet csak úgy lehet, ha annak új funkciója a hitéletet szolgálja. A soproni evangélikusok számára ebből eredően is kézenfekvő az elképzelés: a bíróság mai helyére költöztetik a Bünker közből a gyülekezeti termet, a lelkészi hivatalt...

– Szeretnénk itt elhelyezni antikvár könyvtárunkat, az evangélikus levéltárat és a múzeumot is. Még a városban is kevesen tudják, hogy milyen kincseket őrzünk, az új helyen méltó körülmények közé kerülhetnének és a mai kor követelményeinek megfelelve mutathatnánk be őket – ismerteti elképzeléseiket Biczó Balázs gyülekezeti felügyelő.

A bíróság épületének birtokbavételével a Bünker köz kis parkja szabadtéri közösségi rendezvények rendezésére is alkalmas lesz. Az evangélikusok már tervezgetnek...
A bíróság épületének birtokbavételével a Bünker köz kis parkja szabadtéri közösségi rendezvények rendezésére is alkalmas lesz. Az evangélikusok már tervezgetnek...

A Templom utcában és a Bünker közben kiürülő helyiségeket szeretnék úgy hasznosítani, hogy bevételt hozzanak, már csak azért is, mert a visszakapott hatalmas komplexumot nem lesz olcsó fenntartani. Már felállt az a bizottság, amelynek tagjai kidolgozzák ennek lehetőségeit.

– Régi vágyunk, hogy a templom közelében legyen olyan közösségi színtér, ahol akár egyszerre száz embert is fogadni tudunk, de akár párhuzamosan is működhessen több kiscsoportos foglalkozás. Jelenleg egyikre sincs lehetőségünk, így alig várjuk, hogy valóban birtokba vehessük az egykori iskolát – zárta Hegedüs Attila.

Az iskola és híres tanítója

Az elemi iskolát a XIX. század végén építtették a soproni evangélikusok. Egyik híres tanítója az a Bünker Johann Reinhard volt, akiről a Színház és a Templom utca közötti terület a nevét kapta. Bünker a karintiai Seebachban, 1863. április 25-én született. 1881-ben végzett a felsőlövői tanítóképzőben. Itt tanult meg magyarul. Tanított Lékán, majd a soproni Lenck családnál volt házitanító. 1890-ben lett a soproni evangélikus elemi iskola tanítója. A néprajz akkoriban még műkedvelők tudománya volt, az összehasonlító mesekutatás pedig gyermekkorát élte. Bünker egy évtizeden át hallgatta ki és jegyezte fel Kern Tóbiás utcaseprő meséit, s azokat az egész tudományos világ érdeklődésének közepette bocsátotta közre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni csapat sikere

Az osztrák nemzeti paintball-liga DIV2 kategóriájában a soproni Danger Paintball Team a harmadik… Tovább olvasom