Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

A bányászat emlékeit őrzi

Móra Ferenc-díjban, a muzeológusok egyik legnagyobb elismerésében részesült Bircher Erzsébet, a Központi Bányászati Múzeum igazgatónője, aki egyben jubilál is. Idén 25 éve, hogy az általa vezetett intézményben elkezdett dolgozni.

Férfias hivatást választott

Bircher Erzsébet pályakezdőként valószínűleg nem gondolta, hogy épp egy férfias hivatás, a bányászat emlékeinek, hagyományainak őrzőjeként tüntetik ki negyed századdal később. Márpedig augusztusban kiemelkedő munkájáért a szakma ajánlására vehette át a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által alapított Móra Ferenc-díjat. Ami azért is nagy szó, mert a díjazott szavaival élve: ez a szakma elismerésének egyik csúcsa.

Hozzáértők elismerése

– Épp ezért igazán nagy az örömöm. Hiszen hozzáértők vélik úgy, jól végzem a munkámat – mondja Bircher Erzsébet, aki egészen véletlenül csöppent erre a területre. Megtetszett neki a bányászati múzeum akkor felújított műemléki épülete. Az álma 1979-ben valóra vált, és egészen 1991-ig tevékenykedett a múzeumban. Azt követően az önkormányzatnál, majd egy magáncégnél dolgozott, de nyolc év után visszatért korábbi munkahelyére. Három diplomát szerzett, népművelés, történelem és marketingkommunikáció szakon. Mindezen ismereteit 1999-es igazgatói kinevezése óta remekül kamatoztathatja munkájában is.

– Sokan furcsállják, hogy nőként ennyire vonz a bányászat. Én azonban sokra tartom ezt az egykor megbecsült szakmát, annak művelőit és hagyatékát is – hangsúlyozza Bircher Erzsébet. A munka, melyet végez, országos hírű. Miniszteri döntésre Oroszlány és Várpalota mellett Pécsen újabb kiállítóhellyel gazdagodott a Központi Bányászati Múzeum. Jövő héten Bukarestbe utazik az igazgatónő, ahol egy jelentős uniós pályázatban képviseli intézményét.

Szerelmese szakmájának

– Értékes, kiemelkedően jó tárlat, megfűszerezve jó néhány európai ritkasággal – mesél lelkesen a gyűjteményről Bircher Erzsébet, akit hiába is csábítanának át más területre. Elmondása szerint már történt ilyen jellegű felkérés, de ő csak a fontolgatás szintjéig jutott. Hamar ráeszmélt ugyanis, oly mértékig szerelmese a szakmájának, hogy már nem tudja és nem is akarja elvágni ezt a negyedszázados köteléket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csér, az unokáktól kölcsönkapott falu

Csér csendes ezen a szombat délutánon, mintha kihalt lenne a falu, egy teremtett lélek sincs az… Tovább olvasom