Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

A bankok a biztosra mennek

Sopron - A válság mindenütt érezteti hatását. A bankok komolyabb biztosítékot kérnek az eddiginél hiteleikre. Már az sem mindegy, hol élnek a kölcsönt igénylők, fontos, hogy eladható legyen a biztosítékként felajánlott ingatlan.
Az ingatlanpiaci szakemberek azt találgatják, ez még csak a szokásos téli ünnepek környéki csend, vagy pedig a válság miatti hosszú stagnálásra kell felkészülniük. A fészekrakók azért idegesek, mert a bankok többsége a recesszió miatt komolyabb biztosítékot kér, mint korábban. Jelzálognak sem fogadnak el bármit, a kistelepülések ingatlanjait nem szívesen látják fedezetként.

– Valóban vannak olyan pénzintézetek, amelyek szűkítették azon ingatlanok körét, amelyekre hitelt folyósítanak. Ez többnyire elhelyezkedéstől függ, kisebb településeken található házakra, lakásokra néhány bank nem hitelez, mert nem látja a kellő biztosítékot.

Azért, mert alacsony az épület értéke, illetve kicsi az adott településen az ingatlanok eladási forgási sebessége – nyilatkozta a Kisalföldnek Németh Zsolt, az egyik ingatlanközvetítő hálózat értékesítési vezetője.

Az 1360 lakosú Iván polgármestere, Linter Tibor előtt nem ismeretlen a probléma.

– Hallottam a bankok feketelistájáról, de szerencsére ezen mi nem szerepelünk. A településen senki nem jelezte, hogy a szigorítás miatt nem tudja értékesíteni az ingatlanát, vagy nem kapna hitelt a házára. Mostanában nálunk csendes az ingatlanpiac, de a terveink szerint hamarosan újabb telkeket alakítunk ki családi házak építésére – mondta.

A Sopron környéki településeken sok ház épül. A kérdés az, hogy az ingatlant vásárlók tudják-e teljesíteni a bankok egyre szigorodó feltételeit. Fotóillusztráció: Magasi
A Sopron környéki településeken sok ház épül. A kérdés az, hogy az ingatlant vásárlók tudják-e teljesíteni a bankok egyre szigorodó feltételeit. Fotóillusztráció: Magasi

Harka vonzó település, Sopron közelsége miatt is szívesen vásárolnak vagy építenek ott otthont az emberek. Ám az épülő sportcsarnok beruházója kölcsönigényét mégis csak nehezen fogadták el.

– Ennek ellenére nálunk élénk az ingatlanpiac, tavasszal új házak épülhetnek. Lakóparkban jelölünk ki telkeket, amire máris van kereslet. Szerencsére eddig nem éreztük a válság hatását – mondta Szabó Károly, Harka polgármestere.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azt javasolja, legyenek résen, mert ha egy bank kizárólag a település méretével, lakosainak számával indokolja a hitelkérelem elutasítását, akkor az sértheti az esélyegyenlőségi törvényt. A PSZÁF úgy tartja, nem zárhatnak ki senkit a szolgáltatásból, legfeljebb további fedezetet kérhetnek a kockázat csökkentésére.

Az is igaz, hogy a banknak a jogszabályok szerint nem kötelessége indokolni az elutasítás okát, mint ahogy a hitelbírálati szempontjait sem kell közzétennie.

Ingatlanvásárlás válságban

Akik vásárolni szeretnének, jó, ha rendelkeznek 30 százaléknyi önerővel. Kevesebb kezdőtőkéhez magas igazolt jövedelemre van szükség. Önerő nélküli vételnél a kiszemelt ingatlan mellé pótfedezetet kell bevonni, ez lehet szociálpolitikai támogatás is. A vásárlók jól is járhatnak a válságban, hiszen egyesek a megemelkedett törlesztőrészletek miatt kénytelenek eladni ingatlanukat, amelyekhez így olcsóbban hozzá lehet jutni.


Olvasóink írták

 • 5. Fedayn 2009. január 17. 13:27
  „Hagyjátok a munkásőr elvtársat!Elég büntetés lesz neki,ha visszajön a fidesz és a jobbik a parlamentben lesz!Megőrülnek a vörösök!”
 • 4. Jay80 2009. január 16. 14:58
  „istván51 IQ! Hogy a fa..omba jön ide Orbán Viktor? Neked se esett le, hogy nem ő a miniszterelnök? keress rá a google-ba, hogy mikor volt ő! Pont te írogattad a szmog miatt valamelyik nap, hogy majd a kormányt is ezért szidjuk, erre jössz Orbánnal! jelszavad ATV heti Hetes mindörökké?”
 • 3. Cingár 2009. január 16. 12:38
  „Akit kicsit érdekel az IMF módszere, hogyan vásároljunk tartományt bagóért, annak ajánlom ezt a filmet:
  Zeitgeist Addendum. Ha ennek ami a filmben elhangzik csak a fele igaz, akkor cudar idők jönnek.
  A film ingyen letölthető a készítők oldaláról és még sok helyről, felirat is van.”
 • 2. istván51 2009. január 16. 08:30
  „1,2 OV a mercédes terepjárojábol megtudja mondani,Mint ahogy 2006-ban megmondta hogy minek az a sok gáztartály a főldbe felesleges pénzkidobás./persze más kérdés,mert már régen volt/Te mit csináltál 1999 előtt?”
 • 1. FREDDY/S 2009. január 16. 08:29
  „Amíg az adófizetők pénzéből egyesek munka nélkül jól élnek addig lesz válság, mert ők okozzák, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidéki fejlődés: csak átgondoltan lehetséges

Egy kistérség sikeres fejlesztéséhez alapos tervezésre és előkészítésre van szükség – vallja a… Tovább olvasom