Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

A 230 éves ruha őrizte a csontokat

Sopron - Kétszázharminc éve temették a Kecske-templom kriptájába Meskó Jakab feleségét. Ruhája csodával határos módon szinte épségben fennmaradt, számos információt szolgáltatva a régészeknek, antropológusoknak. A szövetet új eljárással vizsgálták meg Kaposvárott.
A bencés (Kecske-) templom kriptájának átalakításakor találták meg a Soproni Múzeum munkatársai Meskó Jakab feleségének, báró Joanelly Annának földi maradványait, illetve az azokat megőrző díszes ruhát. Az öltözet hihetetlen jó állapotban vészelte át az elmúlt 230 esztendőt, rengeteg információt szolgáltatva az utókornak.

– A kriptában 55 sírhely volt kialakítva, közülük 24-ben találtunk maradványokat. Érdekes módon minden koporsófülkének más és más lehetett a mikroklímája, mert egyikben a fakoporsó és a fából készült olvasó maradt épen, míg a csontok szinte teljesen elporladtak, a másikban pedig a fából nem maradt semmi – magyarázza a tudnivalókat Gabrieli Gabriella régész.

Gabrielli Gabriell és munkatársai találták meg a rendkívül jó állapotú 230 éves ruhát.
Gabrielli Gabriell és munkatársai találták meg a rendkívül jó állapotú 230 éves ruhát.

Báró Joanelly Anna koporsója a 47. számú sírfülkében volt. Az 1714-ben született soproni hölgyről a kutatások még sok mindent ki fognak deríteni, egyelőre annyi biztos, hogy a Kolostor utcai Meskó-palotában élt, adományából épült a templom egyik mellékoltára, s valószínűleg ezért is nyugodhatott a bencés templom kriptájában. 1778-ban hunyt el, nem klasszikus temetési ruhában, hanem díszes öltözékben temették, amiről a deréktáji fodrokat levágták.

– Amikor rátaláltunk, a koporsóból már szinte semmi sem volt, a ruha viszont szinte épségben fennmaradt. Érdekes, hogy ami kilógott a hosszú ruhából, az is az enyészeté lett, tehát a koponya és a lábfej hiányzik – mondja Gabrieli Gabriella. A régészek nem bolygatták a ritka leletet, a Kaposvári Egészségügyi Centrumban viszont szakemberek vették tüzetes vizsgálat alá.

Egy különteremben felállított CT-berendezéssel és röntgennel világították át és kiderült, az asszony egyes csontjai is viszonylag ép állapotban maradtak. Kaposvárott egy teljesen új eljárással is megvizsgálták a 230 éves szövetet. S bár az eljárás rendkívül drága, a centrum ingyen vállalta, később ugyanis hasonló kutatásokban referenciaként használnák a soproni kelme elemzését.

– Ebből a korból nagyon kevés ruha maradt fenn ép állapotban, ezért különösen fontos ez a lelet. Az emberi maradványokat antropológusok elemzik, a ruhát pedig restaurálni fogják és később természetesen a nagyközönség is találkozhat vele – tudtuk meg a régésztől.

Olvasóink írták

  • 1. ttt 2008. november 05. 18:16
    „ez mind szép és jó de ha egyszer valakit örök nyugalomba helyeztek azt miért kell bolygatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorú-édes erdélyi pillanatok

Sopron - Erdélyi estre invitálta hétfőn a hallgatókat és az egyetem oktatóit a Benedek Elek… Tovább olvasom