Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

821 millió a mellékutakra

Sopron és környéke - Jövőre és 2009-ben 821 millió forint értékű mellékút-felújítási munka fog megvalósulni Győr-Moson-Sopron megyében – mondta Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője.
– A főúthálózat felújítási munkái közül a döntő többségében uniós forrásból megvalósuló beavatkozások a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), míg a mellékút-hálózati felújítások a Magyar Közút Kht. tevékenységi körébe tartoznak – tájékoztatta lapunkat Szőnyi Zsolt, a közhasznú társaság szóvivője. Elmondta: megyénkben – a Regionális Operatív Program keretében – a mellékúthálózaton 2008–2009-ben összesen több mint 821 millió forint értékben végeznek ilyen jellegű munkálatokat. Mindez elsősorban burkolati megerősítést, néhány híd- és csomóponti felújítást jelent.

Így például a Sopron–Brennbergbánya összekötőút egy további szakasza, és a Fertőendréd–Sopron összekötőúton – Fertőd és Fertőszéplak között – egy közel négy kilométeres rész válik jobbá.

– Az uniós forrásokon kívüli felújítási munkákat az Útpénztár finanszírozza, a Magyar Közút Kht. ezek esetében a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízásából jár el. A konkrét projektekhez a KKK rendeli a szakmai tartalmat és biztosítja a forrást, ennek következtében társaságunk „általában" sem tudja megmondani, hogy éves szinten mekkora pénzösszeg jut ezekre a feladatokra – folytatta Szőnyi Zsolt szóvivő, aki részletezte: a konkrét felújítási program keretében megyénkben a 86-os számú főút csornai átmenő szakaszán a nyomvályúkat megszüntetik, vagy Kapuvár belterületén, a 85-ös számú főúton közel másfél kilométer hosszon a burkolatot két réteggel erősítik meg. E munkákat 2008-ban végzik el.

– Az elkerülő-, továbbá új nyomvonalon történő utak létrehozása, főutakon négy forgalmi sávú szakaszok kialakítása, veszélyes csomópontok átépítése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tevékenységi körébe tartoznak – hangsúlyozta Szőnyi Zsolt szóvivő. – Az ebbe a körbe tartozó, a Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló projektek listáját kormányhatározat tartalmazza. A csomópontok megépítése a KKK, illetve a NIF szakmai kompetenciájába tartozik.


Szőnyi Zsolt: A kht. alaptevékenysége az állami közúthálózat üzemeltetése, karbantartása, s az Útinform szolgálat működtetése.

– Sopronban az átvezető országos közutak téli tisztántartását a Magyar Közút Kht. fertőszentmiklósi üzemmérnöksége látja el. A feladatokról, illetve a felkészített gépekről minden évben tájékoztatjuk a területileg érintett önkormányzatokat – utalt az időszerű tennivalókra Szőnyi Zsolt. Észak-dunántúli regionális főmérnökségünk e héten tartotta koordinációs értekezletét. A városi közútkezelő, valamint az üzemmérnökség ügyeletének kapcsolata folyamatos.

Szőnyi Zsolt a november 15-i számunkban Nem épül jó darabig új körforgalom Sopronban? címmel megjelent írásunkkal kapcsolatban el kívánja mondani: tévesen idéztük szavait, ő nem adott nyilatkozatot a soproni körforgalmú csomópontok további megvalósításának kérdésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres panelprogram

Sopron - A 2006-ban beadott és ez évben nyertes panelprogram pályázatairól és a szükséges… Tovább olvasom