Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

300 kiló lőszer az új pályaív helyén

Az M9-es autóút nyomvonalát előkészítő munkálatok kezdődtek meg Nagycenk határában, ennek részeként módosítják a vasúti pályaívet is. A feladat elvégzése előtt robbanóanyag-mentesítést végeztek.
A nagycenki vasútállomás közelében, közvetlenül az országhatár mellett húzódik a GySEV Rt. vasúti pályája, amelynek pályaív-módosítását rövidesen megkezdi a részvénytársaság. A két kilométeres szakasz áthelyezésére azért van szükség, mert itt fut majd az M9-es gyorsforgalmi út is, és a két nyomvonal nem férne el egymás mellett a domborzatilag behatárolt területen, az államhatár közvetlen közelében.

A vasútpálya ívkorrekciója egyébként része a Sopron–Szombathely vasútvonal teljes korszerűsítésének. A terület előkészítési munkálatait a budapesti székhelyű Utiber Kft. végzi el és ezzel az M9-es autóút nyomvonalának is „helyet készítenek".

– Egy héttel ezelőtt kezdődtek el a munkák a nagycenki vasútállomás közelében – mondja Gyulai György, az Utiber létesítményi főmérnöke.
– A terület megszerzését, a kisajátítási határok kijelölését, a lőszermentesítést egyaránt a megyei közútkezelő kht. megbízásából végezzük el – folytatja Gyulai György. – Mivel a II. világháború idején itt lőszerszállító vagonok borultak fel, rengeteg robbanóanyag szóródott ki.

A mentesítéssel megbízott cég alkalmazottai végigfésültek tízhektárnyi területet különleges fémkereső gépeikkel. 300 kilogrammnyi német harckocsilőszert (Tigris és Panther-2), karabélylövedékeket és páncéltörő puskagránátokat gyűjtöttek össze. A tűzszerészek felrobbantották a félelmetes arzenált.

Júniusban várható a munkaterületek átadása, amikor a GySEV Rt. által kiírt közbeszerzési pályázat nyertese megkezdheti a vasúti pályaív korrekciójának munkálatait. Addig azonban még a régészeké a terep. Dr. Gömöri János soproni régész szerint az Arany-patak völgyében elsősorban őskori leletekre számítanak, legalább is erre utalnak az előzetes kutatások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU támogatja

Az utóbbi években régiónkban is egyre népszerűbb az őshonos háziállatok tartása. A régi fajták… Tovább olvasom