Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

240 milliós eszmei kár

Sopron - Először kezdődött büntetőper természetkárosítás miatt a Soproni Városi Bíróságon.

A szakértők szerint összesen közel 240 millió forint eszmei értékű kár keletkezett abból, hogy egy osztrák állampolgár magyarországi kft.-je 15 hektár természetvédelmi területet szántott fel Ágfalva külterületén, a határ és az Ikva patak közötti részen.

Ágfalva külterületén, a határ és az Ikva patak közötti részen, művelt földek karéjában lapult az a nyolcvan százalékban elnádasodott, ugyanakkor országos jelentőségű, védett természetvédelmi terület, amelynek értékes láprétjének jelentős hányadát, több mint tizenöt hektárt felszántottak.

Ezzel természetes élőhelyeket és védett fajokat semmisítettek meg. A vádlottak padján hétfőn egy 42 éves osztrák állampolgár ült, aki többségi társtulajdonosa egy hazai mezőgazdasági kft.-nek. Az ügyvezető 2007-ben – a vádirat szerint – a védett természeti területek vegyszeres kezelésére, 2008 márciusában a növényzet eltávolítására és felszántására adott utasítást. Tette mindezt hatósági engedély nélkül, noha csak annak birtokában lehetett volna végezni az adott földeken ilyen jellegű munkát.  A Fertő–Hanság Nemzeti Park szakemberei vizsgálatokkal felmérték, hogy  a vádlott által elrendelt beavatkozások következményeként milyen mértékben  tűntek el vagy ritkultak meg a természetes fajok. Eszerint a védett növényfajokban  27,9 millió forint, a védett állatfajok esetében 211,9 millió forint – összesen közel 240 millió forint eszmei értékű – kár keletkezett.

A dr. Gajdos Anikó bíró által vezetett tárgyaláson az osztrák vádlott nem ismerte el felelősségét. A mezőgazdasági végzettségű férfi állította, arról sem volt tudomása, hogy az adott terület természeti védettség alatt áll. – Sokkhatásként ért, amikor kiderült, nagyobb terület lett megművelve, mint amit béreltünk. Azaz nem is tudtam, hogy idegen, nevezetesen állami területre tévedtek a munkagépeink. Másrészt a területen nem szántottunk, hanem csak talajlazítást végeztünk  – tette hozzá. A bíró szerint viszont ennek semmi jelentősége nincs, a következmény egyértelmű.

A tárgyaláson a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakemberei kifejtették: nincs reális esély a korábbi fajkészletű és összetételű növényzet helyreállására. Sem külső beavatkozással, sem anélkül. Mindössze arra látnak lehetőséget, hogy megfelelő kezelés és körülmény esetén öt-tíz év alatt csak hasonló fajkészletű és természetességű növényközösségek alakuljanak ki a területen. Ezek azonban nem tekinthetők azonosnak az eredeti élőhellyel.

A védelem új tanúk meghallgatását indítványozta, akik a nemzeti park szakembereinek a kárra vonatkozó megállapításait akár módosíthatják is. A bíró a pert novemberre elnapolta.  

Olvasóink írták

 • 11. hozsuzs 2009. október 22. 12:32
  „no magyar lelkű beaubo barátunk ismét megszólalt...csak azt nem tudom, miért nem a Burgenlandische Volkszeitungban osztja az észt: neki nem számítanak a soproni műemlékek, számára Sopron egy középszerű élhetetlen hely, (ld. egyéb hozzászólásai) s lám, a környezetrombolás osztrák vádlottját is felmentené!”
 • 10. Anya1 2009. október 22. 12:12
  „Hát igen! Ezt is csak nálunk tudják megtenni. Ugyanis mi ilyet nem tehetnénk meg az ő szülőföldjén”
 • 9. Beaubo 2009. október 21. 10:53
  „Ja, persze, és fontos hogy osztrák állampolgár volt, mert egy magyar ilyet ne tenne! Soha! Nézzük körül országunkban, milyen tiszta és szép!”
 • 8. SAmu 2009. október 21. 09:25
  „Példás , szigorú fenyítést, hogy a jövőben az ilyen ne ismétlődhessék!”
 • 7. FREDDY/S 2009. október 21. 08:08
  „Ha az Arany-hegy nem szorul védelemre, akkor a többiről felesleges beszélni, nemde...”
 • 6. tódi 2009. október 20. 21:48
  „Álszent az egész ügy.
  Nevetséges a hasra ütésből megállapított összeg.
  Félelmetes nagy blődség.
  Persze ami tilos az legyen az , vigyázzunk az értékeinkre .
  De !
  A sötétzöldek" ámokfutásainak " valahol keretet kellene szabni .”
 • 5. cickány 2009. október 20. 21:26
  „Az Arany-hegy nem védett természeti terület és nem környezet, hanem természetvédők a többi stimmel.”
 • 4. FREDDY/S 2009. október 20. 20:42
  „Az Arany-hegy ipari területe miért nem zavarta a környezetvédőket, miért nem vették figyelembe a szélirányt, vagy az iparterület már nem tartozik a környezetszennyező beruházások közé, vagy csak egyesek tévedésének az eredménye, mert most mintha lakóépületek emelkednének azon az ipari részen, nemde...”
 • 3. janika 2009. október 20. 18:54
  „Hát igen lassan ráeszmélt valaki, hogy a magyar földel, azt csinálhatnak büntetlenül, amit akarnak egyesek! Persze nem mindegy, hogy ki, vagy kik teszik! Mert, ha jó üzlet egyeseknek, akkor az I-II. osztályi termőföldekből lehet ipari parkokat kikanyarítani! Vagy szupermarketokat építeni rá. Vagy ép autópályát!
  Ami a nyugati határ melletti földterületeket illeti már rég köztudott az elidegenítés! Csak a hatóság eddig is és ezután is tátja a mafla pofáját, és csak parancsra vár az intézkedése. Egyesek meg jól megtollasodnak ezen idő alatt!”
 • 2. TancsKaszabell 2009. október 20. 10:48
  „Felhívom az illetékes bíróság figyelmét hogy ezt a természetkárosítást nem egy műveletlen és jogi ismeretek nélküli idegen követte el !!Nem bizony !Ezért példás,elrettentő büntetés kiszabását a károk józan mértékben becsült mértékének megfelelő büntetést várok el !!!!!!!!
  A jövőre nézve ezt az egész ügyet az ország eminens érdekeinek megfelelően újra kell szabályozni.A zsebszerződéseket jogren ide vagy oda semmissé kell nyílvánítani,ahogy ez egy tisztességes országhoz illő !
  Az érintett terület hatósági védelmét kell biztosítani és azt,hogy soha nem módosítható a müvelési ágba besorolása !
  Bizzunk a természet öngyógyító képességében is. Sok sok gaztettet elviselt már az áldott természet !
  Határozottan fel kell lépni a haszonszerzés ilyen lélektelen káros gyakorlata ellen !
  Ez a Mi érdekünk ! Mindenki más csak utánna következhet !”
 • 1. bentham23 2009. október 20. 10:45
  „Talán egy lépéssel közelebb kerültünk Európához, már ami a természetvédelmet illeti.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graffiti és Kosztolányi a vizsgán

A soproni és környékbeli középfokú intézményekből 158 diák vállalta, hogy egyes tantárgyakból őszi… Tovább olvasom